top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

3 pont a csináltatott öltöny mellett

A szabósági öltönyökkel foglalkozó előző cikkben igaz minden kategóriánál felsorolásra kerültek pozitívumok és negatívumok. Szinte mindnél felmerülhet a kérdés: megéri-e? Különösen igaz ez a bespoke öltönyökre, amik rendkívül drágák. Ebben a rövid írásban szeretnék három olyan érvet ismertetni, ami a csináltatott öltönyök mellett szól.


1. Tartósság


"Örök élet plusz húsz év! ", de a viccet félretéve: egy bespoke öltöny tényleg hosszú ideig a társunk lehet, akár mindennapi használat mellett is, ha megfelelően gondozzuk, vigyázunk rá. A ruha tartósságát ebben az esetben a prémium szövetek használata és a kézműves munka adja. Mire gondolok? Ezeknek az öltönyöknek a szerkezetét nem a szövet közé ragasztott viszkóz anyag adja, hanem egy kézzel, sok apró öltéssel feldolgozott, durvább felületű vászon (ezt a szakma vásznazásnak nevezi). Mivel a ragasztott anyagok hajlamosak elengedni, ezért az öltöny deformálódhat, nem így egy kézi vásznazásnál! A felhasznált szövet szintén tartósságot biztosít, mivel egy igazi úriszabó csak 100%-ban természetes (gyapjú, len, kasmír stb.) anyagokkal dolgozik. Nem csak az öltöny szerkezetének van jobb tartóssága, hanem az olyan részleteknek is, mint a gombok. Egy természetes anyagú - csont, szaru vagy gyöngyház - gomb kisebb eséllyel gyengül el és törik ketté, mint műanyag társai.

2. Nem megy ki a divatból


Szeretem hangsúlyozni, hogy egy bespoke öltönyt nem azért csináltatunk, hogy megfeleljünk az aktuális trendeknek. Természetesen itt is lehet követni a divatot, de egy jó szabó egészen biztos, hogy a klasszikusabb vonalak felé fogja terelni a megrendelőt. Egy jól megválasztott szabásminta alapján készült öltöny évek múlva is ugyanolyan stílusos lesz, mint az éppen legdivatosabb darabok. Érdemes figyelembe venni a szövet színét is kiválasztáskor: egy elegáns szürke vagy sötét - de nem rikító! - kék árnyalat mindig kifogástalan eleganciát tükröz.


3. Több, mint ruha…


Öltönyt varratni és öltönyt vásárolni két, markánsan különböző életérzés. Míg az utóbbi teljesen személytelen, addig az előbbi során egy hosszú és intim folyamatban vesz részt a ruha jövőbeli tulajdonosa. Már a kezdeti lépésekkor - méretvétel, szövetválasztás - bensőséges kapcsolat alakul ki az öltöny viselője és a még el nem készült darab és a szabó között. Szintén sokat ad az élményhez a próbálások, igazítások folyamat, mivel a megrendelő is aktív részese ezeknek, figyelemmel kísérheti az öltönye alakulását. Úgy is leírhatnám ezt, mint a párkeresést: ismerkedünk, randevúzunk, végül megszületik a végeredmény, ami remélhetőleg egy életen át tart…


Egy bespoke öltöny nem csak egy ruhadarab, hanem a személyiségünk kivetülése, az életünk egy apró része, ezért kicsit filozofikusabban tekintünk rá, mint egy konfekció darabra.

17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Commentaires


bottom of page