top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

4 tipp a fenntartható gardróbhoz

Frissítve: 2021. febr. 9.

A fast fashion márkák őrült tempója sajnos rettenetesen káros hatással van környezetünkre és pénztárcánkra egyaránt. Ezek a cégek kihasználva a keleti olcsó munkaerőt gyártanak le évente akár 10-12 kollekciót, aminek már az előállítása is jócskán megterheli a környezetet. Az ilyen módon előállított termékek kevésbé minőségi anyagból készülnek, amik a sok műanyag miatt képtelenek a lebomlásra. Valódi értékük nincs, mert amilyen gyorsan be kerülnek a gardróbjainkba, olyan gyorsan távoznak is belőle. A környezeti hatásokon túl érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek a cégek a szegényebb régiókba kiadott munkákat egyáltalán nem fizetik meg, és etikátlan körülmények között tartva zsigerelik ki az ott dolgozókat. S hogy mi lehet a megoldás erre a problémára? Egy átgondolt és valóban hasznos ruhatár kialakítása és a vásárlási szokásaink drasztikus megváltoztatása. Lássuk tehát milyen lépésekkel tehetünk a divattal a környezetünkért.

  1. Gardróbrendezés

Kép: chatelaine.com

Még mielőtt bármit is vásárolnánk a fenntarthatóság jegyében, először nézzünk szét a saját szekrényünkben és válogassuk át a ruhatárunkat alaposan. Érdemes szétszedni a ruhákat évszakok szerint először. Aztán ezeket a szekciókat átnézni, hogy mi az, amit valójában hordunk és mik azok, amiket soha többet nem fogunk felvenni. Ha kikerültek a feleslegessé vált darabok, akkor a következő lépésként el kell gondolkozni azon, hogy mi legyen ezeknek a ruháknak a sorsa.


2. Adományozás, csere-bere


A legtöbben gondolkodás nélkül kidobálják megunt holmijukat, ami lássuk be nem éppen a legmegfelelőbb döntés. Egyrészt valamikor pénzt adtunk azért a darabért másrészt, ha nem minőségi, lebomló anyagból készült darabról beszélünk, akkor bizony ez nem más, mint magas fokú környezetszennyezés. Itt jöhet képbe a következő két opció. Az egyik elég kézenfekvő dolog, hogy a barátnőkkel összeültök és akár a Szex és New Yorkban látott módszerrel segíthettek átválogatni egymás gardróbját, majd a megunt ruhákat akár el is cserélhetitek egymás között. Ez egy egyszerű és szórakoztató módja annak, hogy ne a szemétbe kössenek ki a pár hétig viselt ruhadarabjaink. A másik opció a használt ruhák megmentésére az adományozás. Szerencsére ma már rengeteg helyen gyűjtenek különböző szervezetek olyan rászorulóknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ruhákat vásároljanak. Akár személyesen ismersz nehéz helyzetben lévő családokat, akár megkeresel egy jótékonysági szervezetet, mindenképpen jót teszel a környezeteddel és olyan emberekkel, akiknek valóban szükségük van ezekre a ruhákra. Persze arra azért figyeljünk oda, hogy ne a szakadt, használhatatlan darabokat próbáljuk rájuk sózni, mert annak semmi értelme és valljuk be nem is túl etikus.


3. Vásárolj használt ruhákat!

Kép: ziveliblog

A legkímélőbb megoldás a vásárlás terén, ha használt ruhákkal töltöd fel ruhatárad. Nagyon szép és különleges darabokra bukkanhatsz a turkálók polcain, akár olyanokra is, amiket egyébként az eredeti áruk szerint nem engedhetnél meg magadnak. Érdemes felkeresni a lakóhelyed kincsesbányáit és amikor elkap a vásárlási láz, akkor inkább oda besétálni a plázákban található fast fashion üzletek helyett. Ha pedig az otthonod kényelméből szeretnéd mindezt megtenni akkor szívből ajánlom Lendvai Lilla stylist Ruha nevű közösségi gardróbját, ahol amellett, hogy csodás állapotban lévő designer darabokat is találhatsz, a saját használt ruháidat is beviheted a boltba, ahol segítenek neked azoknak új gazdát találni. Ezzel a megoldással gyakorlatilag csatlakozol is a slow fashion forradalmához anélkül, hogy le kellene mondanod a stílusos darabokról.

4. Vásárolj tudatosan!

Abban az esetben, ha nem szeretnél használt ruhát vásárolni, válogasd meg, hogy milyen márkák mellett teszed le a voksod. Tájékozódj, hogy az adott brand milyen anyagokkal dolgozik, hol készülnek a ruhák és milyen eljárásokkal. Igen tudom, hogy jóval egyszerűbb besétálni egy plázába és levenni a vállfáról az első tetszetős darabot, de ha kicsit odafigyelsz a minőségre, azzal magadnak is segítesz. Gondolj bele vajon miért kerülnek többe ezek a darabok? Azért, mert legtöbbször minőségi anyagokat használnak fel és nem sajnálják a pénzt a kollekciók legyártására sem. Sok tervező használ biológiailag lebomló anyagokat, vagy éppen használt ruhákból készít valami egészen újat. Ha teheted válaszd hazai tervezők munkáit!

Kép: inprnt.com

Ezzel nemcsak magadnak teszel jót, hanem gondolj bele, hogy a külföldi országokban gyártott ruháknak mekkora ökológiai lábnyoma van azáltal, hogy elszállítják őket a gyártótól a felhasználókig. Mellesleg ezzel a megoldással támogatod a saját országod gazdaságát is, hogy magyar gyártótól vásárolsz hazai terméket. Persze itt is előfordulnak olyan esetek, hogy maguk az anyagok külföldről származnak, de még így is nagymértékben csökken a környezetünkre mért terhelés, mivel ezek a márkák nem tízezrével gyártják le az általuk eladásra kínált termékeket.

Összességében tehát láthatjuk, hogy nem kell feláldozni a stílus oltárán semmit annak érdekében, hogy tegyünk valamit a környezetünkért. Lehetünk divatosak etikusan is és példát mutathatunk azoknak, akik még nem hallottak ennek a mozgalomnak a fontosságáról. Ráadásul mi is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ha nem egy átláthatatlan, káoszos gardróbból kell összeállítani szettjeinket, hanem egy jól összeválogatott, minőségi darabokból álló, de rendszerként is működő kollekcióból gazdálkodhatunk.Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comments


bottom of page