top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

DIOR története

Christian Dior, a nevét viselő divatház alapítójának neve ma már egybeforr az elegáns és kifinomult stílussal, az igazi francia haute couture-el, illetve egy óriási divat és szépségipari birodalommal, ami a kezdetek óra sikert sikerre halmoz. Nem volt ez azonban mindig így, hiszen Dior már 41 éves volt, mikor megalapította saját divatházát, előtte pedig rögös út vezetett a sikerig.Kép forrása: unplash.com


Dior 1905-ben született Granville-ben egy jólmenő nagyiparos család legújabb tagjaként. Állítólag 14 éves korábán egy tenyérjós azt jövendölte neki, hogy “ az asszonyok áldani fogják, maga pedig általuk fog bolondulni”. Az akkor még tinédzser fiú nevetett ezen és senki sem gondolta volna, hogy a jövő egyik legnagyobb divattervezőjeként valóban így is lesz.

Apja nyomására diplomáciai pályára készülő Christian a tanulmányai befejeztével mégis inkább művészeti galériát nyitott. A korszak legnagyobb festői állították ki legújabb alkotásaikat és jó barátságot is ápoltak Dior-ral. Ezekben az időkben azonban csak a társaság állt igazi művészekből. Ő csak a kispadról figyelte barátai sikereit, miközben saját divat márkáról álmodozott.


A 30-as években sorra jöttek a bajok. Tragikus hirtelenséggel elvesztette édesanyját és bátyját is, majd a gazdagsági válság következtében apja cége is csödbe ment, így ő is szinte nincstelen maradt. Barátjainál próbált menedéket keresni és több mint egy évig közdött a szervezetét megtámadó tuberkolózistól is.


Ezek után a nehéz évek után, mégis fel tudott állni. Divat illusztrációkat készített és adott el, együtt dolgozott Pierre Balmain-nel is, aki igaz felvetette egy közös divatház alapítását, azonban Dior elutasította azt.


1946-ban, 41 éves korában a milliomos üzletember, Marcel Boussac segítségével megalapította a saját nevét viselő divatházat. Első kollekciója 1947-ben pedig osztatlan sikert aratott. Egy olyan sziluettet hozott vissza ami karcsú derekával kihangsúlyozza a nőies alakot. A forradalmi alkotást pedig a Harper’s Bazar főszerkesztője, Carmel Snow a “New Look” kifejezéssel jellemezte. Még ebben az évben bemutatta a Miss Dior parfümöt, a legelsőt a Dior ház ikonikus parfümjei közül. Az illat múzsája Dior lánytestvére, Catherine Dior, aki a francia ellenállás tagja volt.


Sajnos azonban nem sokáig élvezhette Dior a dicsőséget és a divatház egyre nagyobb kibontakozását, hiszen 1957-ben szívrohamban életét vesztette. Utódja nem más lett, mint az akkori asszisztense Yves Saint Laurent, aki 21 évesen kísérletező stílusával nagyot szeretett volna alkotni és később saját márkát is alapított.


A divatház jelenleg az LVMH tulajdonában van, tervezője pedig Maria Grazia Chiuri, aki továbbra is elkápráztatja a közönséget az igazi francia elegancia és nőiesség jegyben.Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Dior

https://nlc.hu/oltozkodjunk/20161012/divattortenet-dior/


29 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page