top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A Chanel parfüm születése

Coco Chanel, tweedkosztüm, az a bizonyos kis fekete ruha, Igor Stravinsky, Chanel N° 5.

Ezek azok, amik mindenkinek elsőre eszébe jutnak, hogy ha meglátja a Chanel divatház ikonikus logóját. A Chanel. Mindannyiunk számára ismerős, a világmárka, mely Coco Chanel keze között nevelkedett és mára világméretűvé nőtte ki magát.

Coco Chanel életéről rengeteg feldolgozás készült könyvek, illetve filmek formájában, így az élettörténete és pályafutása a legtöbbünknek ismerős, azonban az kevésbé ismert, hogy a méltán híres Chanel N° 5 parfüm hogyan látott napvilágot és indította útjára a Chanel parfümök gyártását.


Coco, vagyis Gabrielle Chanel mély szegénységben született és árvaházban nőtt fel. 1913-ban egy gazdag férfi anyagi támogatásával meg tudta nyitni első kis üzletét Franciaországban, az 1920-as évek végére pedig a Chanel iparág már akár milliókat is érhetett. Rengeteg embert foglalkoztattak többek között már egy parfüm laboratóriumban is. 1921- ben született meg a Chanel N° 5. Ernst Beaux, Franciaország akkor egyik legtehetségesebb parfümkészítője segítségével álmodták meg a máig sikeres parfümöt. A parfüm a jázmin és más virágillat kombinációja, ez volt az ötödik a sorban, ezért lett a neve N° 5. Coco azért választotta ezt, mert ez sokkal összetettebb és titokzatosabb volt, mint a többi.



A Chanel volt az első, ami bemutatott parfümöt is. A tipikus parfümcsomagolást egy tökéletesen letisztult, átlátható, elegáns és egyszerű üveggel helyettesítette, mely növelte az illat sikerét. A parfüm hamar nagy siker lett, ezt követően pedig Chanel nem állt meg itt. Üzletemberekkel és kozmetikai cégekkel szerződött, például a Galeries Lafayette áruházból vagy a Bourjois cégtől, akik vállalták, hogy segítenek neki még több illatot előállítani és forgalomba hozni, persze a nyereség egy részéért. A szerződés aláírása utána csak a jogdíjak 10 százaléka jutott neki, így számos pert kezdeményezett, hogy visszanyerje az illata feletti uralmat. Bár soha nem sikerült újra tárgyalni a szerződés feltételeit a jogdíjak növelése érdekében, még így is jelentős haszna volt a parfümből.



A Chanel N° 5-tól a mai parfüm kompozíciókig mindegyik ugyanarra a koncepcióra épül, ugyanazon elvek alapján születik meg. A Chanel számtalan változatához hasonlóan a női illatok egy bizonyos szellem kortárs és aktuális kifejeződése, a nőiesség eszménye. A Parfum a filharmónia, az Eau de Parfum a kifinomult, klasszikus változat, az Eau de Toilette pedig könnyű, átlátható és akusztikus. A férfi illatokkal betekintést nyerhetünk Coco mozgalmas szerelmi életébe, az illatok egy- egy szeletek azokból, akik számítottak az életében.

Minden parfüm egy új epizód a divatház történetében. Coco Chanel 1971-ben hunyt el, a Chanel divatházat pedig azóta tervezők sora vezette, leghosszabb ideig pedig a befolyásos Karl Lagerfeld, aki 2019-ig állt a divatház élén.

Források:


10 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page