top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

A magyar upcycling-recycling valóság


Manapság egyre fontosabb, hogy megtaláljuk a módját a környezettudatosságnak akár a háztartásban, akár ipari szinten. Természetesen a hulladéktermelés csökkentése lenne a legfontosabb, de a már meglévő szemétből is lehet okosan gazdálkodni és visszaforgatni azt a gazdaságba. Erre a folyamatra két remek módszer is létezik, az egyik a sokak által ismert recycling- vagyis az anyagok újrahasznosítása-, illetve a feltörekvő upcycling, amikor maga a hulladék lesz értékteremtő és különböző technikákkal, más anyagokkal kombinálva teljesen új funkciót láthat el. Újrahasznosításra a legjobb példa a PET palackok feldolgozása, viszont ez egy véges lehetőség, ugyanis az eljárás során romlik az anyag minősége és így nem lehet korlátlanul újra felhasználni. Ezek az eljárások a divatipari hulladékok esetében is alkalmazhatóak, hiszen rengeteg textil hulladék hagyja el a különböző márkák műhelyeit. Egyelőre itthon az upcyclingot egyénileg képviselik az úgynevezett redizájn művészek, akik alkotásaikban új életre keltik a mások által hulladéknak titulált műanyagokat, papírokat, textil maradékokat stb.

A hazai tervezők közül mindkét módszerben kiemelkedő alkotásairól híres Ferencz Borbálát érdemes megemlíteni a témában. Bori először a recycling vonalat képviselte a műanyagokból olvasztott ékszereivel. Amellett, hogy újrahasznosítja a hulladékot, valami egészen egyedit is ad a vásárlóinak, hiszen ezzel a módszerrel szinte lehetetlen két egyforma darabot legyártani.

Az upcycling tevékenysége azonban még ennél is sokkal izgalmasabb. Ruháihoz felhasznál régi darabokat, anyag maradékokat és hulladékot is. A ruhákhoz szükséges anyagok nagy részét a turkálók rejtett kincsei közül szerzi be, míg a többi gyakorlatilag hétköznapi hulladék. Ha már maga az anyaghasználat nem lenne elég formabontó, akkor érdemes felfigyelni az eldolgozottlannak tűnő varrásokat, amiket szándékosan emel ki darabjain.

Az összes alkotására jellemző a patchwork stílus, amiben váratlan módon keveri az anyagokat és a színeket. A műanyag felhasználása során belecsempész a ruhákba papír és egyéb hulladékot is, ami még izgalmasabbá teszi, az egyébként is merész vizuális világát.

A marosvásárhelyi fiatal tervező 2018-ban végzett a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen és azóta számos hazai és nemzetközi sikert tudhat már maga mögött. Diplomakollekciója a Young Talents program keretein belül debütálthatott a budapesti divathéten, ahol nem csak a fenntarthatóság fontosságának szeretett volna hangot adni, hanem egyfajta úttörője lenni az egyre népszerűbb genderless divatnak. Férfi kollekcióját igazán feminin darabokkal fűszerezte, rávilágítva ezzel arra, hogy mennyire nem számít melyik nem viseli ezeket a ruhákat. Hiszen hol van az előírva, hogy egy nő csak szoknyát, egy férfi pedig csak nadrágot hordhat?! Ha felkeltettük érdeklődésed Bori ruhái iránt, akkor nyugodtan vess egy pillantást a Fashion Diffusion kampány videójára, amiben az ő darabjai is helyet kaptak.Comments


bottom of page