top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

"A nő parfümje többet árul el róla, mint a kézírása."-Christian Dior titkaiChristian Dior megkérdőjelezhetetlenül nagy hatással volt a divat alakulására. Pontosan emiatt ismerik ennyien a nevét, és sokan talán legjelentősebb alkotásait is. Azonban messze többről szól ő, mint a nőiességet hangsúlyozó, behúzott derekú öltözetek.

1905. január 21-én született a tengerparti Granville városában, Normandi mellett, és 1957 október 24-én halt meg Olaszországban. Dior valójában építész akart lenni, míg szülei azt akarták, hogy politikát tanuljon. Végül apja engedett, és 1928-ban megnyithatta saját művészeti galériáját, amelyben olyan híres művészek alkotásait állították ki, mint Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Salvador Dali vagy Joan Miro. Egy évvel később azonban édesanyja meghalt, és a család elvesztette vagyona jelentős részét a pénzügyi válságban. Az 1934-es utóhatások miatt Dior kénytelen volt bezárni a galériát. Mielőtt divatkarrierjét megkezdte, vázlatait az utcán adta el körülbelül 10 centért. A második világháború alatt felöltöztette a német náci tisztek feleségeit, míg 1940 és 1942 között behívták a francia hadseregbe. Az 1947. február 12-én debütáló gyűjteményében 90 különböző kinézetet álmodott meg a kifutóra. Ahogy említettem, Christian Diort érdekelte az építészet, ezért mindig különös figyelmet fordított a megtervezendő ruhák formáira, vonalaira. Arányos megjelenésre törekedett, ezért előszeretettel hangsúlyozta a csípő és mell vonalát. Az egyik legnépszerűbb ilyen darabja a „Bar Jacket” volt. Ez is a híres New Look kollekcióból származott. Olyan fiatalabb tehetségeket mentorált, mint Yves Saint Laurent, aki Dior halála után átvette a divatház irányítását.

Testvére inspirálta a híres illatot

A Dior család lázadásra való hajlamának megfelelően Christian nővére, Catherine a második világháború alatt a náci megszállás elleni francia ellenállás tagjaként szolgált. Végül elfogták, és a ravensbrücki koncentrációs táborba küldték, ahol az 1945-ös felszabadulásig raboskodott. Két évvel később Miss Dior nevű debütáló illatát adományozta testvére hősiességéért. Ez egy intenzíven virágos illat, ami utal a Franciaországban töltött időkre.


Nagyon babonás volt

Anyai nagymamája hatására 14 éves kortól vonzódott a jövendőmondáshoz, és egész életében támaszkodott az ott hallottakra. Dior babonás természete egyre csak fokozódott, ahogy idősebbé vált. Például minden kollekciójában egy ruhadarabot szülővárosának, Granville-nek nevezett el. Legalább egy modellnek egy csokor fehér liliomot kellett magával vinnie a bemutatón. Valamint az se fordulhatott elő, hogy egy couture show előtt ne konzultáljon a tarot kártyaolvasójával.


Fürdés közben jöttek a legjobb ötletek

Dior évente kétszer elzárkózott a külvilágtól, hogy megalkossa a következő szezon káprázatos darabjait. Ennek az időnek a nagy részét a fürdőszobában töltötte, ahol a zöld színű, hattyúfejű csapokkal ellátott márvány kádban ülve vázolta papírra kreatív ötleteit.

Divatbemutatói fő inspirációs forrásai

A virágok és a kertek állandó inspirációs forrást jelentettek Christian Dior számára, és a márka szinte minden kollekciójában felhasználták őket. Raf Simons, aki 2012 és 2015 között volt a kreatív igazgatója a divatháznak, különös figyelmet fordított a virágmotívumokra, és pompás díszletekben használta fel őket. A 2012-es őszi/téli Couture show-ról egy látványos dokumentumfilm is készült „Dior and I” címmel. Egy párizsi kúria öt nagy szobáját egymillió valódi virággal díszítette. A szobákat padlótól a mennyezetig virágszőnyeg borította, amely kék delphiniumok, fehér orchideák, rózsaszín pünkösdi- és színes rózsák széles választékát tartalmazta. Minden helyiségben többnyire csak egyféle, egyszínű virágot használtak. Célja mindezzel az volt, hogy tisztelegjenek Christian Dior előtt, és megmutassák a nézőknek a virágok és kertek iránti szeretetét és szenvedélyét. Simons szerint a virágok szinte metaforája a gyűjtemény egészének.


Visszahúzódó ember volt

Kevéssé ismert tény, hogy Christian Dior valóban függött az ételtől. Szokatlanul szerény ember volt, aki nem szerette a nyilvános szereplést. Kerülte a reflektorfényt, még a bemutatók végén sem jelent meg, valamint az interjúkra is alkalmazottait küldte. Alig osztotta meg valakivel belső érzéseit, gondolatait. Minden elől az evésbe menekült. Ügyes szakács is volt, és soha nem vonta meg magától kedvenc ételeit.

Dior beauty

Kozmetikumaik nemcsak lenyűgöző csomagolással rendelkeznek, hanem gyönyörű formulákkal és árnyalatokkal is. Minden termékük pigmentált és utazóbarát. Az utóbbi években piacra dobták a backstage kollekciójukat, melynek középpontjában az új Dior Backstage Arc- és Testalapozó áll, amely 40 árnyalatban elérhető, köztük olívás, barackos és hideg árnyalatokkal, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbb színt. Hosszú ideig fennmarad és vízálló formulájú, mégis sugárzó és természetes megjelenésű. A parfümöktől, a fehérnemű kiegészítőktől, a legrangosabb ruhákig Christian Dior elegánsan öltöztette a nőket, és megalapította az egyik legnagyobb divatházat, amely ma is töretlen népszerűségnek örvend. Annak ellenére, hogy élete során csak körülbelül tizennégy évig dolgozott a divatban, hozzájárulása ehhez az iparághoz kétségkívül jelentőségteljes volt.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Hozzászólások


bottom of page