top of page
  • Szerző képeBencze Réka

A PLATFORM CIPŐ ÚJRA HÓDÍT

Látni az utcán, modellek lábán, a hetvenes években, házibuliban, hírességek gardróbjában, télen, nyáron. Méltóságteljes, stílusos, elterjedt, tucat, de mégis egyedi.

Miről is van szó?

A magyar vonatkozásban hetvenes- nyolcvanas években elterjedtek olyan lábbelik, melyek egyediségei lehetővé tették, hogy gúnynévvel illesse őket a társadalom. Ilyen például a surranó/ surci, a ködvágó (hegyes orrú cipő), a holdjáró bakancs és a manapság igen közkedvelt ,,csótányroppantó", más néven platform cipő, amely vastag, karakteres talpáról ismerhető fel.

Amazon.com Cape Robbin Gardener

A platformos cipők megjelenéséig az ember számára csak a tűsarkú cipő tette lehetővé, hogy magasabbnak tűnjön. Aki eleget tett eme hóbortnak, idő után a folyamatos lábujjhegyen járástól megtapasztalhatta a fájdalom igazi érzetét. Ezek a lábbelik azonban amellett, hogy vastag talpuknak köszönhetően egészen 5 cm-től 10 cm-ig emelik meg viselőjüket több stílusban vannak jelen a piacon. A kíváncsiságunk miatt megnéztük az Amazon weboldalát, hogy milyen felhozatallal szolgál.

Amazon.com Lucky Step cipő
Amazon.com Lucky Step cipő
Amazon.com Puma

A Lucky Step márka fehér platformos cipője egyszerű, de nagyszerű lenne ekkora talp nélkül, ám erre a brandre minden más jellemző csak ez nem. 31.99 $-ért árulják, ahogyan a csillagos cipőt is ez magyar pénzben 9.500 Ft-ot jelent. A puma Carina Lift sneaker 39.99 $ - 125.63 $, ami 11.876 Ft - 37.310 Ft között mozog. A weboldalon különböző magassarkú, lapos talpú egyaránt megtalálható, így mindenki kedvére választhatja ki a számára kedves darabot. Viszont, ha nekünk választanunk kellene, akkor inkább a Dyan Shoes cipőmárka mellet raknánk le a voksunkat.

www.dyan.hu

Polgár Diána cipőtervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerezte diplomáját divat- és textiltervezésen. A cipőkészítés ismereteit az ismert magyar Asso Shoes-nál szerezte. A Dyan márkára jellemző a szimmetria és az asszimmetria keveredése geometriai formákkal vegyítve. Aki Dyan-t választ az az elegancia és a minimalista stílus igazi képviselője. A kényelem garantált és a bőr puhasága már csak "hab a tortán". Tudnunk kell, hogy a platform nem csak divatos, de sok jó tulajdonsággal is rendelkezik. Ilyen például az, hogy tartást ad. A kissé magasított formának köszönhetően viselője magasabbnak tűnik, gerince pedig egyenes lesz. Optikailag ez a robusztusabb, karakteresebb forma pedig vékonyítja a vádlit, kecsesebb bokát kölcsönözve ezzel. Egyik, a hetvenes években igen közkedvelt változata egyébként a Go-Go shoes, amely egy olyan vádli középig érő csizma, amely szintén platform alappal rendelkezik. Több változata is van: fűzős, cipzáras, latex, csillogó, fényes, matt, színes, mintás, egyszínű, elegáns, letisztult, és még sorolhatnánk. Manapság a régi style alapján már nagyobb cégek is alkalmazzák ezt a fajta talp-felépítést. A Converse legújabb kollekciójában is megtalálhatóak a magas talpúak. Egyedi megjelenése ellenére a platform cipő is egy olyan darab, amely bármely stílusban megállja a helyét, legyen az vintage, elegáns, sportos, vagy a mai trendnek épp megfelelő.

255 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comments


bottom of page