top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

„A ruhákon keresztül fogalmazom meg, hogy képzelem el a jövőt.” – interjú a NAGEA tervezőjével

Kálomista-Könczöl Alexandra soha nem határolta be szigorúan a NAGEA márkát, a sportos és elegáns stílus is megtalálható a darabok között. Az alappillére a modern, futurisztikus szemlélet, a kíváncsiság, nyitottság az új, az ismeretlen felé, amely felfedezésre vár. Kiemelten fontos számára a folyamatos változás és alakulás, illetve a fejlődés mind az anyagok, technikák területén.

Mi a te történeted? Miért döntöttél úgy, hogy ruhák tervezésével szeretnél foglalkozni? 10 évesen döntöttem el, hogy ruhatervező szeretnék lenni. Már az alsó tagozatban ruhákat rajzolgattam a napköziben a házi feladat elkészítése után. 12 évesen megajándékoztak a szüleim egy háztartási varrógéppel. Onnantól kezdve nem volt megállás. Egy varrónő tanított meg az alapokra, és 15 évesen bemutathattam az első kollekciómat szülővárosomban, Aszódon. Az a nap volt a szakmával kapcsolatban az első aha- élményem, mert akkor tudatosult bennem, hogy a Nők öltöztetése, a nekik való tervezés lesz az én utam.

Hogy látod, tervezőként mennyire lehet érvényesülni ma a magyar divatvilágban? Mivel kis ország vagyunk, ezzel egyenes arányban kevesebb a lehetőség megmutatni magunkat, mint tervezők. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a magyar emberek és a fiatalok is egyre nyitottabbak az egyedi tervezésű darabok iránt, és egyre többen elfogadják, megértik, miért képvisel magasabb értéket egy designer darab. Ami ugyancsak pozitív számomra, hogy most már több platform jelent meg, ahol lehetőségünk van bemutatni magunkat és a munkásságunkat, akárcsak nálatok, a Fashion Diffusion-nél. :)

Munkáidat végig nézve találhatunk teljesen hétköznapi és egészen különleges, futurisztikus darabokat is. Melyik stílus áll közelebb hozzád? Miért alkotsz mindkettőben? Hogyan járható át ezek? Ikrek vagyok, és erősen igaz rám a kettősség. Persze ez nem csak rám igaz, hiszen nekünk nőként több szerepben kell helyt állnunk az életben. Ezért van egy letisztult, egyszerűbb Nagea, és egy vadabb, formabontóbb irány is. Az utóbbi, futurisztikus stílus áll hozzám közelebb. Így indult 2018-ban a márka, melynek fő inspirációja a sci-fi világa, ezeken a filmeken nőttem fel. A ruhákon keresztül fogalmazom meg, hogy képzelem el a jövőt. Olyan kérdésekre keresem a választ, hogy élnek-e emberek más, idegen világokban, és ők mit viselhetnek? Honnan származunk, lehetnek-e különleges képességeink, illetve legyőz-e minket a mesterséges intelligencia? Ezeket a jelmeznek nevezhető ruhákat fotózásokra, forgatásokra szoktam bérbe adni, és javarészt maradék vagy alternatív anyagokból készülnek. A hétköznapibb darabokat pedig azoknak a nőknek tervezem, akik szeretnének testalkatuknak megfelelően a legelőnyösebben öltözködni. Ezeknek a ruháknak a szabása zero waste módon készül, így elmondhatom, hogy mindkét irányvonalon a közös pont a fenntarthatóságra való törekvés.


Ruháitokat testalkathoz kódolva készítitek el. Mi ehhez a leginkább bevált módszer? Még az egyetemi évek alatt biztatott a témavezetőm, Konsánszky Dóra divattervező arra, hogy ássam bele magam a testalkatok kérdéskörébe, és ezért a mai napig nagyon hálás vagyok neki. Azóta rengeteget kutattam a témában, és megalkottam a saját módszeremet, rendszeremet a női testalkat elemzésére. 2020-tól alkatelemzés szolgáltatást is nyújtok az ügyfeleimnek, valamint a megfelelő ruha kiválasztásánál megnézem a vásárlóm alkati adottságait. Ilyenkor a méretvétel mellett figyelembe veszem a test arányait, szélességeit, hosszúságait, és azoknak megfelelően választjuk ki, vagy készítjük el a számára legmegfelelőbb darabot.

Nagyon sok erőteljes, élénk színű ruhadarabotok van. Számodra van ennek valami plusz jelentősége? A Nagea védjegye a folyamatosan visszatérő kobaltkék szín, illetve az ezüstös részletek. Többen kerestek meg azzal az igénnyel, hogy legyen több élénkebb szín, amely szerintem ahhoz is kapcsolható, hogy az emberek vágytak a vidámságra az elmúlt időszakban. Ezért a legújabb kollekcióba vezettem be az élénk színeket úgy, hogy természetesen jól párosítható legyen a kobaltkékkel, és amellyel kapcsolatban rengeteg pozitív visszacsatolást kaptam.

Van valami, amit még szívesen megosztanál magadról vagy a márkádról?

Igen. Azon dolgozom, hogy Nagea ne csak egy ruhamárka legyen, hanem a tudatos, testi-lelki harmóniára és egyben különleges dolgokra vágyó Nő életmód márkája.


71 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page