top of page
  • SzerzƑ kĂ©pefashiondiffusion

„A ruhĂĄkon keresztĂŒl fogalmazom meg, hogy kĂ©pzelem el a jövƑt.” – interjĂș a NAGEA tervezƑjĂ©vel

KĂĄlomista-Könczöl Alexandra soha nem hatĂĄrolta be szigorĂșan a NAGEA mĂĄrkĂĄt, a sportos Ă©s elegĂĄns stĂ­lus is megtalĂĄlhatĂł a darabok között. Az alappillĂ©re a modern, futurisztikus szemlĂ©let, a kĂ­vĂĄncsisĂĄg, nyitottsĂĄg az Ășj, az ismeretlen felĂ©, amely felfedezĂ©sre vĂĄr. Kiemelten fontos szĂĄmĂĄra a folyamatos vĂĄltozĂĄs Ă©s alakulĂĄs, illetve a fejlƑdĂ©s mind az anyagok, technikĂĄk terĂŒletĂ©n.

Mi a te törtĂ©neted? MiĂ©rt döntöttĂ©l Ășgy, hogy ruhĂĄk tervezĂ©sĂ©vel szeretnĂ©l foglalkozni? 10 Ă©vesen döntöttem el, hogy ruhatervezƑ szeretnĂ©k lenni. MĂĄr az alsĂł tagozatban ruhĂĄkat rajzolgattam a napköziben a hĂĄzi feladat elkĂ©szĂ­tĂ©se utĂĄn. 12 Ă©vesen megajĂĄndĂ©koztak a szĂŒleim egy hĂĄztartĂĄsi varrĂłgĂ©ppel. OnnantĂłl kezdve nem volt megĂĄllĂĄs. Egy varrĂłnƑ tanĂ­tott meg az alapokra, Ă©s 15 Ă©vesen bemutathattam az elsƑ kollekciĂłmat szĂŒlƑvĂĄrosomban, AszĂłdon. Az a nap volt a szakmĂĄval kapcsolatban az elsƑ aha- Ă©lmĂ©nyem, mert akkor tudatosult bennem, hogy a NƑk öltöztetĂ©se, a nekik valĂł tervezĂ©s lesz az Ă©n utam.

Hogy lĂĄtod, tervezƑkĂ©nt mennyire lehet Ă©rvĂ©nyesĂŒlni ma a magyar divatvilĂĄgban? Mivel kis orszĂĄg vagyunk, ezzel egyenes arĂĄnyban kevesebb a lehetƑsĂ©g megmutatni magunkat, mint tervezƑk. Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a magyar emberek Ă©s a fiatalok is egyre nyitottabbak az egyedi tervezĂ©sƱ darabok irĂĄnt, Ă©s egyre többen elfogadjĂĄk, megĂ©rtik, miĂ©rt kĂ©pvisel magasabb Ă©rtĂ©ket egy designer darab. Ami ugyancsak pozitĂ­v szĂĄmomra, hogy most mĂĄr több platform jelent meg, ahol lehetƑsĂ©gĂŒnk van bemutatni magunkat Ă©s a munkĂĄssĂĄgunkat, akĂĄrcsak nĂĄlatok, a Fashion Diffusion-nĂ©l. :)

MunkĂĄidat vĂ©gig nĂ©zve talĂĄlhatunk teljesen hĂ©tköznapi Ă©s egĂ©szen kĂŒlönleges, futurisztikus darabokat is. Melyik stĂ­lus ĂĄll közelebb hozzĂĄd? MiĂ©rt alkotsz mindkettƑben? Hogyan jĂĄrhatĂł ĂĄt ezek? Ikrek vagyok, Ă©s erƑsen igaz rĂĄm a kettƑssĂ©g. Persze ez nem csak rĂĄm igaz, hiszen nekĂŒnk nƑkĂ©nt több szerepben kell helyt ĂĄllnunk az Ă©letben. EzĂ©rt van egy letisztult, egyszerƱbb Nagea, Ă©s egy vadabb, formabontĂłbb irĂĄny is. Az utĂłbbi, futurisztikus stĂ­lus ĂĄll hozzĂĄm közelebb. Így indult 2018-ban a mĂĄrka, melynek fƑ inspirĂĄciĂłja a sci-fi vilĂĄga, ezeken a filmeken nƑttem fel. A ruhĂĄkon keresztĂŒl fogalmazom meg, hogy kĂ©pzelem el a jövƑt. Olyan kĂ©rdĂ©sekre keresem a vĂĄlaszt, hogy Ă©lnek-e emberek mĂĄs, idegen vilĂĄgokban, Ă©s Ƒk mit viselhetnek? Honnan szĂĄrmazunk, lehetnek-e kĂŒlönleges kĂ©pessĂ©geink, illetve legyƑz-e minket a mestersĂ©ges intelligencia? Ezeket a jelmeznek nevezhetƑ ruhĂĄkat fotĂłzĂĄsokra, forgatĂĄsokra szoktam bĂ©rbe adni, Ă©s javarĂ©szt maradĂ©k vagy alternatĂ­v anyagokbĂłl kĂ©szĂŒlnek. A hĂ©tköznapibb darabokat pedig azoknak a nƑknek tervezem, akik szeretnĂ©nek testalkatuknak megfelelƑen a legelƑnyösebben öltözködni. Ezeknek a ruhĂĄknak a szabĂĄsa zero waste mĂłdon kĂ©szĂŒl, Ă­gy elmondhatom, hogy mindkĂ©t irĂĄnyvonalon a közös pont a fenntarthatĂłsĂĄgra valĂł törekvĂ©s.


RuhĂĄitokat testalkathoz kĂłdolva kĂ©szĂ­titek el. Mi ehhez a leginkĂĄbb bevĂĄlt mĂłdszer? MĂ©g az egyetemi Ă©vek alatt biztatott a tĂ©mavezetƑm, KonsĂĄnszky DĂłra divattervezƑ arra, hogy ĂĄssam bele magam a testalkatok kĂ©rdĂ©skörĂ©be, Ă©s ezĂ©rt a mai napig nagyon hĂĄlĂĄs vagyok neki. AzĂłta rengeteget kutattam a tĂ©mĂĄban, Ă©s megalkottam a sajĂĄt mĂłdszeremet, rendszeremet a nƑi testalkat elemzĂ©sĂ©re. 2020-tĂłl alkatelemzĂ©s szolgĂĄltatĂĄst is nyĂșjtok az ĂŒgyfeleimnek, valamint a megfelelƑ ruha kivĂĄlasztĂĄsĂĄnĂĄl megnĂ©zem a vĂĄsĂĄrlĂłm alkati adottsĂĄgait. Ilyenkor a mĂ©retvĂ©tel mellett figyelembe veszem a test arĂĄnyait, szĂ©lessĂ©geit, hosszĂșsĂĄgait, Ă©s azoknak megfelelƑen vĂĄlasztjuk ki, vagy kĂ©szĂ­tjĂŒk el a szĂĄmĂĄra legmegfelelƑbb darabot.

Nagyon sok erƑteljes, Ă©lĂ©nk szĂ­nƱ ruhadarabotok van. SzĂĄmodra van ennek valami plusz jelentƑsĂ©ge? A Nagea vĂ©djegye a folyamatosan visszatĂ©rƑ kobaltkĂ©k szĂ­n, illetve az ezĂŒstös rĂ©szletek. Többen kerestek meg azzal az igĂ©nnyel, hogy legyen több Ă©lĂ©nkebb szĂ­n, amely szerintem ahhoz is kapcsolhatĂł, hogy az emberek vĂĄgytak a vidĂĄmsĂĄgra az elmĂșlt idƑszakban. EzĂ©rt a legĂșjabb kollekciĂłba vezettem be az Ă©lĂ©nk szĂ­neket Ășgy, hogy termĂ©szetesen jĂłl pĂĄrosĂ­thatĂł legyen a kobaltkĂ©kkel, Ă©s amellyel kapcsolatban rengeteg pozitĂ­v visszacsatolĂĄst kaptam.

Van valami, amit még szívesen megosztanål magadról vagy a mårkådról?

Igen. Azon dolgozom, hogy Nagea ne csak egy ruhamĂĄrka legyen, hanem a tudatos, testi-lelki harmĂłniĂĄra Ă©s egyben kĂŒlönleges dolgokra vĂĄgyĂł NƑ Ă©letmĂłd mĂĄrkĂĄja.


72 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page