top of page
  • Nemes Dorka

A Sneakerheadek korszaka


Miért költ egy tizenéves “gyerek” százezreket egy cipőre? Miért ül a Footlocker előtt napokat, hogy megszerezzen egy-egy darabot? Nem volt ez mindig így; de az elmúlt néhány évben kialakult ezeknek a sneakereknek egy olyan vonala, ami a tinédzsereknél igen népszerű. Hogy mi kerül egy Nike cipőn akár 400.000 forintba, hogy hogy lesz egy tizenéves gyereknek havi több százezres bevétele abból, hogy cipőket vesz és ad el? Nézzük meg!

Ha egy cipő limitált számban jön ki, már meg sem találod a márkája oldalán. Nem is úgy működik, ahogy azt a legtöbben elképzelnénk, hogy bemész a boltba és megveszed. Sorsolások, sorban állások, campelések és gyorsasági rendelések hada áll előtted, ha megjelenési áron szeretnél hozzájutni egy ilyen darabhoz. Ez egy átlagos ember számára, aki nincs annyira benne a témában, szinte már lehetetlen, a resellerek mindig két lépéssel előttünk járnak.

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy mikor, milyen oldalon, vagy melyik boltnál lesz a megjelenés; hogy megéri-e egyáltalán pénzt és energiát befektetni egy-egy cipőbe. Ez attól is függ, hogy mennyi lesz a resell ára, vagyis mennyire megy fel az értéke a megjelenés után. A gyorsasági rendeléseknél külön számítógépes programokkal, „botokkal” töltik ki a rendelésre vonatkozó adatokat a megjelenés pillanatában, így mire az ember manuálisan beírná a CVV kódját már minden pár elfogyott. A campelések az adott cipő megjelenése előtt már jóval elkezdődnek. Az üzlet ajtaja előtt töltenek éjszakákat, hogy biztosan hozzájussanak a legújabb releasekhez (=megjelenésekhez). Az egyetlen lehetőségünk a sorsolás, de akik jobban, régebb óta ismerik ezt a világot, itt is ki tudják játszani a rendszert, ha több profilról jelentkeznek megnyerni a cipőket.

Nem könnyű tehát hozzájutni első kézből ezekhez a sneakerekhez, de ha sikerül, szerencsésnek mondhatod magad. Vannak, akik csak personal use-ra veszik a cipőket. Ez azt jelenti, hogy maguknak vették, nem akarják eladni, csak hordásra szánják. De vannak, akik eladják. Erre is több lehetőség van: StockX-en, Facebook csoportokban, Instagram oldalakon.

Általában, aki „nagyban csinálja” van saját oldala, külön erre specializálva, leginkább Instagramon. Sokan nem csak cipőket árulnak így, hanem más ruhadarabokat, plüssöket, bábukat, vagy akár Travis Scott Reese’s puff müzlijét is képesek több tízezrekért eladni. Főként a rapkultúrában elterjedt márkák és ezeknek a kollaborációi lesznek ennyire felkapottak a resellerek körében, mint a Supreme, Stüssy, vagy amihez például Travis Scott hozzányúl, arannyá válik.

Nagyon változó, hogy mik lesznek ennyire népszerűek. Például a Lidl piacra dobott egy cipőt 2020 októberében, amit a resellerek azonnal felvásároltak néhány ezer Forintért, és pár nappal később az ár triplájáért eladták. Szóval érdemes nyomon követni, hogy éppen mi történik a cipővilágban, mert kis szerencsével, egy kis extra pénzre tehetünk szert.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page