top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A divat a pszichológia szemüvegén keresztül

Minden bizonnyal sokak számára ismert az a tény, hogy megjelenésünk, kinézetünk befolyásolja azt, ahogyan mások észlelnek minket, és ahogyan viszonyulnak hozzánk. Azonban tanulmányok igazolják, hogy az, amit viselünk, nemcsak a külsőnkre, hanem a belsőnkre is hatással van.

Foto: unplash.com

Az öltözködésünkkel épp úgy kommunikálunk, mint anyanyelvünk használatával, mimikánkkal vagy testbeszédünkkel, hiszen tükrözi személyiségünket, karakterünket, hangulatunkat, stílusunkat és azt, hogy kik is vagyunk valójában. Gondoljunk csak bele, mennyivel másabb képet fest magáról egy stílusosan, romantikusan öltözködő hölgy, mint egy vagány, sportos külsőt kedvelő személy!

A kutatások szerint az általunk viselt ruhák befolyásolják viselkedésünket, attitűdünket, hangulatunkat, önbizalmunkat, sőt még azt is, ahogyan másokkal kommunikálunk. Pozitív hatásai közé sorolható még, hogy a jól kiválasztott darabok képesek javítani pszichés állapotunkat és feladatellátásunkat is. Megfigyelhető, hogy az alkalomhoz illő öltözet magabiztosabbá tesz minket, így könnyebben elérhetjük a célunkat. Lehet, te is megfigyelted már, hogy egy ünnepi ruhában egyenesebb a tartásod, kifinomultabb, választékosabb szókinccsel beszélsz, míg egy hétköznapi, kevésbé feltűnő öltözék visszahúzódóbb személyiséget feltételezhet. Az öltözködésünk néha sorsdöntő is lehet, hiszen a személyünkről alkotott első benyomást jelentősen befolyásolja, hogy éppen milyen ruhadarabokat viselünk.

Pszichológusok szerint a kiválasztott ruháink stílusa, anyaga, színe és formája különböző érzelmeket fejezhet ki, más és más jellemről árulkodhat. Érdekes például, hogy azokat, akik előszeretettel nyúlnak fekete darabokhoz, a kívülről szemlélők magabiztosnak, elegánsnak és megbízhatónak tartanak, mégis, akik jól érzik magukat ebben a színben, és ennek okán sokszor viselik is azt, azok gyakran érzékenynek, kissé önbizalomhiányosnak, zárkózottabbnak írják le magukat. Ugyanígy a bő ruhák, nagy pulóverek előnyben részesítése egyféle elrejtőzést, akár depresszív hangulatot is jelezhet, és annak a vágyát, hogy az illetőt ne csupán a külseje miatt szeressék, hanem önmaga miatt. Ezzel ellentétben az üde, az alakot jobban kiemelő ruhák és az ékszerek használata inkább a boldog, pozitív és kiegyensúlyozott lelkiállapotra, önbizalomra vall.

Habár a divat és a pszichológia kapcsolatával még aránylag kevesen foglalkoznak, mégis egyre több érdekes kutatás lát napvilágot, ami által -egyéb hasznos fejlesztő tevékenységek, információk mellett- jobban megismerhetjük önmagunkat. Hiszen egy ügyesen kiválasztott, hozzánk illő, önazonos ruhakombinációval javíthatunk saját és környezetünk hangulatán, közérzetén is.
98 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page