top of page
  • SzerzƑ kĂ©pefashiondiffusion

A divat a pszicholĂłgia szemĂŒvegĂ©n keresztĂŒl

Minden bizonnyal sokak szĂĄmĂĄra ismert az a tĂ©ny, hogy megjelenĂ©sĂŒnk, kinĂ©zetĂŒnk befolyĂĄsolja azt, ahogyan mĂĄsok Ă©szlelnek minket, Ă©s ahogyan viszonyulnak hozzĂĄnk. Azonban tanulmĂĄnyok igazoljĂĄk, hogy az, amit viselĂŒnk, nemcsak a kĂŒlsƑnkre, hanem a belsƑnkre is hatĂĄssal van.

Foto: unplash.com

Az öltözködĂ©sĂŒnkkel Ă©pp Ășgy kommunikĂĄlunk, mint anyanyelvĂŒnk hasznĂĄlatĂĄval, mimikĂĄnkkal vagy testbeszĂ©dĂŒnkkel, hiszen tĂŒkrözi szemĂ©lyisĂ©gĂŒnket, karakterĂŒnket, hangulatunkat, stĂ­lusunkat Ă©s azt, hogy kik is vagyunk valĂłjĂĄban. Gondoljunk csak bele, mennyivel mĂĄsabb kĂ©pet fest magĂĄrĂłl egy stĂ­lusosan, romantikusan öltözködƑ hölgy, mint egy vagĂĄny, sportos kĂŒlsƑt kedvelƑ szemĂ©ly!

A kutatĂĄsok szerint az ĂĄltalunk viselt ruhĂĄk befolyĂĄsoljĂĄk viselkedĂ©sĂŒnket, attitƱdĂŒnket, hangulatunkat, önbizalmunkat, sƑt mĂ©g azt is, ahogyan mĂĄsokkal kommunikĂĄlunk. PozitĂ­v hatĂĄsai közĂ© sorolhatĂł mĂ©g, hogy a jĂłl kivĂĄlasztott darabok kĂ©pesek javĂ­tani pszichĂ©s ĂĄllapotunkat Ă©s feladatellĂĄtĂĄsunkat is. MegfigyelhetƑ, hogy az alkalomhoz illƑ öltözet magabiztosabbĂĄ tesz minket, Ă­gy könnyebben elĂ©rhetjĂŒk a cĂ©lunkat. Lehet, te is megfigyelted mĂĄr, hogy egy ĂŒnnepi ruhĂĄban egyenesebb a tartĂĄsod, kifinomultabb, vĂĄlasztĂ©kosabb szĂłkinccsel beszĂ©lsz, mĂ­g egy hĂ©tköznapi, kevĂ©sbĂ© feltƱnƑ öltözĂ©k visszahĂșzĂłdĂłbb szemĂ©lyisĂ©get feltĂ©telezhet. Az öltözködĂ©sĂŒnk nĂ©ha sorsdöntƑ is lehet, hiszen a szemĂ©lyĂŒnkrƑl alkotott elsƑ benyomĂĄst jelentƑsen befolyĂĄsolja, hogy Ă©ppen milyen ruhadarabokat viselĂŒnk.

PszicholĂłgusok szerint a kivĂĄlasztott ruhĂĄink stĂ­lusa, anyaga, szĂ­ne Ă©s formĂĄja kĂŒlönbözƑ Ă©rzelmeket fejezhet ki, mĂĄs Ă©s mĂĄs jellemrƑl ĂĄrulkodhat. Érdekes pĂ©ldĂĄul, hogy azokat, akik elƑszeretettel nyĂșlnak fekete darabokhoz, a kĂ­vĂŒlrƑl szemlĂ©lƑk magabiztosnak, elegĂĄnsnak Ă©s megbĂ­zhatĂłnak tartanak, mĂ©gis, akik jĂłl Ă©rzik magukat ebben a szĂ­nben, Ă©s ennek okĂĄn sokszor viselik is azt, azok gyakran Ă©rzĂ©kenynek, kissĂ© önbizalomhiĂĄnyosnak, zĂĄrkĂłzottabbnak Ă­rjĂĄk le magukat. UgyanĂ­gy a bƑ ruhĂĄk, nagy pulĂłverek elƑnyben rĂ©szesĂ­tĂ©se egyfĂ©le elrejtƑzĂ©st, akĂĄr depresszĂ­v hangulatot is jelezhet, Ă©s annak a vĂĄgyĂĄt, hogy az illetƑt ne csupĂĄn a kĂŒlseje miatt szeressĂ©k, hanem önmaga miatt. Ezzel ellentĂ©tben az ĂŒde, az alakot jobban kiemelƑ ruhĂĄk Ă©s az Ă©kszerek hasznĂĄlata inkĂĄbb a boldog, pozitĂ­v Ă©s kiegyensĂșlyozott lelkiĂĄllapotra, önbizalomra vall.

HabĂĄr a divat Ă©s a pszicholĂłgia kapcsolatĂĄval mĂ©g arĂĄnylag kevesen foglalkoznak, mĂ©gis egyre több Ă©rdekes kutatĂĄs lĂĄt napvilĂĄgot, ami ĂĄltal -egyĂ©b hasznos fejlesztƑ tevĂ©kenysĂ©gek, informĂĄciĂłk mellett- jobban megismerhetjĂŒk önmagunkat. Hiszen egy ĂŒgyesen kivĂĄlasztott, hozzĂĄnk illƑ, önazonos ruhakombinĂĄciĂłval javĂ­thatunk sajĂĄt Ă©s környezetĂŒnk hangulatĂĄn, közĂ©rzetĂ©n is.




98 megtekintés0 hozzåszólås
bottom of page