top of page

Angela Kelly, aki a királynőt öltözteti

Angela Kelly munkája révén sokak számára ismerős lehet, hiszen egy mindenki által ismert személy a főnöke, aki nem más, mint II: Erzsébet királynő. Angela Kelly felelős a királynő szekrényének karbantartásáért, gondozásáért és kialakításáért, amely azt jelenti, hogy ő a kitalálója azoknak a szetteknek, melyet a királynő a hivatalos megjelenéseken visel.

forrás: www.townandcountrymag.com


Szerény körülmények között nevelkedett Liverpoolban, szülei daruvezetőként illetve ápolónőként dolgoztak. Hivatalosan nincs divatipari végzettsége, édesanyja tanította meg őt varrni, az első kreációkat pedig kezdetben még csak a babái viseltek. Mielőtt csatlakozott a királyi udvarhoz házvezetőnőként dolgozott Sir Christopher Mallabynél. A királynő és Fülöp herceg az 1992. évi hivatalos németországi útjuk során meglátogatták Mallaby-t, és ennek köszönhetően véletlenül találkoztak Angelaval is. Az akkori házvezetőnő megemlítette, hogy visszatér Nagy Britanniába, a következő évben pedig felajánlották neki az egyik királyi öltöztető posztot. ,,Feltételezem, hogy a királynőnek biztosan tetszettem és úgy döntött, hogy megbízható és diszkrét vagyok.” -nyilatkozta később a felvételével kapcsolatban. Néhány évvel az után, hogy felvették a királyi háztartásba, felfigyeltek tehetségére, 2002-ben pedig személyi asszisztens és rangidős öltöztető lett. 2012-ben a királynő kinevezte a Királyi Viktoriánus Rend hadnagyává.

Kelly azon kevesek egyike, aki noha nem a királyi család tagja, mégis érintkezhet II. Erzsébettel. Hivatalos címe Őfelsége személyes tanácsadója, tehát azon túl, hogy feltöri az uralkodó cipőit, nem csak a ruhatáráért felel, hanem a királynő közeli bizalmasa és barátja is. Noha ’Fenségednek’ hívja, szoros barátság fűzi az uralkodóhoz, elengedhetetlen része a belső körének. Gyakran csatlakozik hozzá külföldi utakon, illetve a Windsor kastély területén lakik, így mindennap látja a királynőt. ,,Szeretem a királynőt és mindent, ami vele kapcsolatos.” – nyilatkozta egyik alkalommal a The Telegraph-nak. -,,Az évek során megengedte, hogy közelebb kerüljek hozzá. Soha nem lépném át a határt, továbbra is rettegek a királynőtől.” Azt is elmondta, hogy meglepően normális a kapcsolatuk. ,,Két tipikus nő vagyunk. Megvitatjuk a sminkeket, ékszereket, ruhákat. Azt mondjuk: jól mutatna ez az ékszer ezzel a ruhával?”


forrás: www.townandcountrymag.com


Angela a királynő legikonikusabb megjelenéseit tervezte, beleértve unokája, Vilmos herceg és Kate királyi esküvőjén viselt halványsárga szettjét is, 2011-ből, illetve 2018-ban Eugénia hercegnő esküvőjén viselt púderkék kalap-kabát kombinációt is.

Még 2002-ben megalakult a Kelly&Pordum, melyet Alison Pordum ruhagyártóval közösen alapítottak, így kelli maga készítette a ruhákat II. Erzsébet számára. ,,Én tervezem a ruhákat, Alison és a csapatunk pedig elkészíti. Az egész azzal kezdődött, hogy terveztünk egy-két dolgot a királynőnek, ami nagyon tetszett neki. Aztán egyik dolog követte a másikat.”

Annyira közel áll a királynőhöz, hogy két könyvet is írt, természetesen az uralkodó jóváhagyásával. Az elsőt Dressing The Queen: The Jubilee Wardrobe címmel publikálta, ezt pedig követte egy második, a The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe 2019-ben. A könyv számos anekdotát tár fel az uralkodóról, a Buckingham palota béli életről. Említést tesz benne arról, hogy a királynő gyémántjait ginnel és vízzel csiszolják, és hogy Kelly gyakran vásárol a ,,bargain bucketból”.

forrás: www.vogue.com

Az öltöztető befolyása ma már nem csak a királynő ruhatárára, hanem a fiatalabb királyi családtagokra is kiterjed, például ő öltöztette Beatrice és Eugénia hercegnőt is unokatestvérük, Zara Phillips esküvőjére is 2011-ben. A királyi gyermekek keresztelőjükön viselt hosszú ruháját/köntösét is Kelly készítette, mely másolata annak az eredeti Honiton csipkeborítással, fehér szaténból készült köntösnek, melyet Viktória királynő legidősebb lányának terveztek még 1841-ben úgy, hogy hasonlítson a királynő esküvői ruhájához. 2014-ben a cambridge-i hercegi párral tartott ausztráliai útjuk során, segítve a hercegnét nem csak az öltözékek kiválasztásában, hanem az ékszerekkel való párosításban is.

Források:

https://www.townandcountrymag.com/style/fashion-trends/a18370727/angela-kelly-queen-elizabeth-senior-dresser/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9462111/Meghans-nemesis-Angela-Kelly-seen-Windsor.html

https://www.hellomagazine.com/celebrities/20210412110847/queen-dressmaker-visits-windsor-ahead-philip-funera/

https://www.vogue.com.au/fashion/news/9-things-to-know-about-the-queens-dressmaker-angela-kelly/image-gallery/cc66070bd36516230fb0a5ba9a842b29

https://www.stylectory.net/angela-kelly/

https://www.vogue.com/article/princess-charlotte-kate-middleton-angela-kelly-royal-baby-christening?epik=dj0yJnU9TUJqMlhLb1hVTjV2ZjFnaGZsZklNMGJoYVZlWEc5VDImcD0wJm49cmRaWGdZRzc4cl9IWUNxT2pvQTB6USZ0PUFBQUFBR0VXNTE0&mbid=social_onsite_pinterest

Fashion_Diffusion.png
bottom of page