top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Egy ikerpár, akik egymást kiegészítve alkotnak – interjú Asbóth Rékéval és Zsófival

Az ASBOTH wedding ruháira, a letisztult formák és szabásvonalak jellemzőek, központban a női elegancia kihangsúlyozásával. Minden darabjuk saját tervek alapján készül, és szeretnek kísérletezni, új technikákat kipróbálni.


Hogyan indult a pályafutásotok?


Asbóth Réka és Zsófi vagyunk, egy ikerpár. Egészen fiatalkorunktól kezdve lobog bennünk a ruhatervezés iránti szenvedély. Kezdetben ez csak egy hobbi volt számunkra, azonban rá kellett jönnünk, hogy ez a mi utunk, és ezzel szeretnénk foglalkozni. Réka 2019-ben diplomázott Stílus és Divattervező szakon. Ez volt az a momentum, amikor testvérpárként összefogva 2020-ban megalapítottuk saját márkánkat, ASBOTH néven. Ehhez csatlakozott új esküvői vonalunk, az ASBOTH wedding. Ruháinkat eleinte csak webshopon keresztül tettük elérhetővé. Jelenleg azonban a b72 Stúdió és Rendezvényközpontban tekinthetőek meg.

Miért döntöttetek úgy, hogy a hétköznapi ruhák mellett esküvői és alkalmi ruhák tervezésével is szeretnétek foglalkozni?

Elsősorban amiatt, mert igen nagy érdeklődés mutatkozott eziránt. Nagyon sok megkeresés érkezett hozzánk, ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozunk egy kapszulakollekciót, amivel bemutatkozunk, hogy milyen stílust is képviselünk.

Ruháinkat, olyan menyasszonyoknak kínáljuk, akik elérhető árú, ugyanakkor egyedi tervezésű, egyénre szabott ruhában szeretnék kimondani a „boldogító igent”.


Számotokra melyek egy jó esküvői ruha jellemzői? Milyen szempontoknak kell megfelelnie egy-egy megalkotott darabnak?


Alapelvünk, hogy a kevesebb néha több. A tökéletes esküvői ruha teljesmértékben tükrözi viselője személyiségét. Legyen kifinomult, elegáns és nőies. Hangsúlyozza ki a menyasszony előnyös tulajdonságait.

Úgy gondoljuk elengedhetetlen egy egységes stílus, ami minden ruhát jellemez. Ez egyben a márka védjegye is. Az alapanyagok kiválasztása nagyon fontos, mert ez az, ami döntően meghatározza a ruha karakterét. Nálunk nincs két egyforma ruha, mindenből kizárólag egy darab készül.

2021-ben mi jellemzi az esküvői ruha trendeket?


Az aszimmetrikus vállmegoldás, mint örök klasszikus továbbra is nagy népszerűségnek örvend. Emellett újra teret hódítanak a puffos ujjak és a masnik. Illetve a modernebb vonalat kedvelőknek jó hír, hogy idén a nadrág is felválthatja a tüllszoknyát.


Mennyire tartjátok fontosnak a fenntarthatóságot? Munkátok során tudsz olyan lépéseket alkalmazni, amivel hozzájárulsz a környezet megóvásához?

Felgyorsult világunkban elképzelhetetlen, hogy ne foglalkozzunk ezzel a fontos kérdéssel. Annak függvényében, hogy milyen mértékű beruházásra lesz szükségünk, igyekszünk nem nagy mennyiségű alapanyagot felhalmozni, illetve a már meglévő anyagainkat is újrahasznosítani.


Mivel van tapasztalatotok hétköznapi és alkalmi ruhák árusításával kapcsolatban is, szerintetek hogyan lehetne népszerűsíteni a tudatos vásárlást az emberek körében?


Azt tapasztaljuk, hogy talán mostanra kezd ennek kultúrája lenni itthon is, hogy az emberek elkezdenek designer darabokat vásárolni a fast fashion ruhák helyett. Mi ezt a piaci rést ragadtuk meg, hogy elérhető áron kínáljuk egyedi tervezésű termékeinket.


Van valami, amit még szívesen megosztanátok magatokról vagy a márkátokról?


Mi azt szeretnénk üzenni mindenkinek, aki hasonló cipőben jár, hogy ha van egy álma, egy célja, akkor azt ne hagyja veszni. Hullámvölgyek mindig vannak, ahogy nehéz időszakok is. Lehetnek emberek, akik nem hisznek bennünk, vagy éppen lebeszélnek tervünkről, de ha mi hiszünk benne, és nem adjuk fel, akkor nyugodtak lehetünk, bárhogyan alakul is. Hiszen mi minden tőlünk telhetőt megtettünk álmunk eléréséért.

Nem hiszünk a véletlenekben. Az életben vannak olyan apró jelek, amit nevezhetünk bárhogyan: Gondviselésnek, sorsnak, ki, hogyan nevezi. Ezekre érdemes hallgatni, mert terelgetnek bennünket a megfelelő út felé. Mi figyeltük ezeket az apró jeleket. Mindig, ha épp elkeseredtünk, vagy elbizonytalanodtunk magunkban, jött egy megkeresés, egy lehetőség, vagy csak egy kedves üzenet, amiből elég erőt tudtunk meríteni a tovább haladáshoz.

Nagyon sokat számít az is a mi esetünkben, hogy testvérként tudjuk egymást támogatni. Hol az egyikünk, hol a másikunk húzza előre a másikat. A közös munka is igen gördülékenyen működik, hiszen megosztjuk a feladatokat, így mindenki kiveszi a saját részét. Réka képviseli a művészikifejezést, a ruhák kivitelezését. Én vagyok az, aki kellő racionalitással áll hozzá a dolgokhoz, és tartja kézben a vállalkozás ügyeit. Így ketten, egymást kiegészítve alkotunk egy egészet.


181 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page