top of page
  • Szerző képeBencze Réka

Az otthoni stílusosság pozitív lelki vonzatai A COVID idején

A 2020-as COVID-19 járványhelyzet számos lehetőségtől megfosztotta a magyar lakosságot is gazdasági, társadalmi, valamint interperszonális vonatkozásban is. Ahogyan átalakultak a mindennapok, úgy alakult át a divatos holmik vásárlásának fontossága is. Emiatt a divatáruházaknak és a divatkedvelőknek is ennek megfelelően kellett alkalmazkodnia a helyzethez, így a street fashion-t és az esti programok ihlette ruha kompozíciókat felváltotta az otthoni kényelem.

A kényelem mellett pedig annak a társadalmi rétegnek, amelynek eddig is fontos volt a divat, otthon is elsődlegessé vált a stílusos megjelenés, legyen szó akár egy melegítő szettről, otthoni sportruházatról, vagy egy mindennapos ruha kompozícióról. De mi szükség van arra, hogy otthon is fenntartsuk a divatot, személyiségünket tükröző stílusunkat, amikor a négy fal között csak szeretteink, lakótársaink, vagy háziállataink látnak? Ismeretes a történet még a második világháború idejéről az angol hadifoglyokról, akik hadifogságuk ideje alatt minden nap reggel 7 órakor felkeltek, megborotválkoztak, és mindezt csupán azért tették, hogy ápoltságukat, emberségüket egy ilyen nehéz helyzetben is fenntartsák. Bár nem ugyanaz, de valamilyen szinten hasonló ez a szituáció azzal, amelyen jelenleg mi megyünk keresztül.

A mindennapok egységessége, ciklusai pedig hamar elkedvetlenítik az embert, motiválatlanná és praktikusan kényelmessé teszik, amelynek olyan lelki hatásai lehetnek, mint a befordultság, ürességérzet, amelyek idővel fokozódva a teljes elhanyagoltsághoz vezethetnek. A rutin, az, hogy otthon is kialakítjuk az élettereinket (értem ezalatt azt, hogy asztalnál étkezünk, ágyban alszunk, íróasztalnál dolgozunk), önmagában kevés, ha mindezt ugyanabban a pizsamában tesszük.

Lelkileg pozitív hatása van annak, ha reggelente -még ha sokszor indokolatlannak tűnik- felöltözünk, kicsinosítjuk magunkat és magabiztosan, újult erővel lépünk ki a fürdőszoba ajtón, hogy elinduljunk dolgozni... a másik szobába. Ennek oka, hogy fenntartjuk a tetszeni akarást. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, az a lelkünkre is kihat.Ez pedig egy érdekes körforgás, amely mindkét végéről megközelíthető.

Ha az ember jól érzi magát a bőrében, vidám, mosolyogva megy végig Pest macskakövén, akkor feltűnőbb lesz számára, hogy közelébe érő járókelők megnézik, felfigyelnek rá, még abban az esetben is, ha emberünk aznap nem a stílusának megfelelő, alakját leginkább kiemelő, önmagát legjobban hangsúlyozó szettben lépett ki a kapun.A külső pozitív visszacsatolás pedig, amelyeket a mellette elhaladó emberektől kap, magabiztosabbá teszi, még inkább növeli a kisugárzását.

Otthon, a négy fal között erre ilyen módon nincs lehetőség, ezért érdemes a fordítottját alkalmazni, és az aznapi gondosan kiválogatott szett okozta boldogságot átalakítani arra a magabiztosságra, amely aztán energiát ad nekünk a nehéz mindennapok elviselésére.


163 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Коментарі


bottom of page