top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Balenciaga: A brand, ami sikert sikerre halmoz

Frissítve: 2021. dec. 7.

A márka alapítója Cristobal Balenciaga, aki 1895-ben született Getariaban, Spanyolországban. Édesanyja a spanyol királyi család varrónője volt, így kora legbefolyásosabb és leggyönyörűbb nőivel dolgozott együtt. Sok mindent megtanult édesanyjától, 12 évesen San Sebastianban gyakornokoskodott, nem sokkal később pedig ugyanitt nyitotta meg haute couture házát 1917-ben. Az üzlet neve Eisa lett, ami anyja leánykori nevének rövidítése.


Kép forrása: unplash Kezdetek

A polgárháború miatt be kellett zárnia, így 1937-ben Párizsban nyitotta meg új divatházát, illetve bemutatta első kollekcióját is. 1947-ben megalkotta a első Balenciaga parfümöt, amely neve a Le Dix lett, következő évben pedig megjelent a második, a La Fuite des Heures.

A divat világába fiatalon csöppent bele, ami számos előnyhöz juttatta őt. Ami igazán megkülönböztette őt a piacon, az a szövetek felhasználása, manipulálása, a textúrák, a színek alkalmazása, illetve kitűnő kivitelezése volt. Olyan forradalmat képviselt, mely megkérdőjelezte és alapjaiban változtatta meg a hagyományos divat lényegét. Női sziluettjei és új, addig soha nem látott formái úttörőnek számítottak, amely megalapozta a modern designt. Klasszikus darabjai, a boríték- illetve a zsákruhák megszüntették a test formáját, eltűnt a derék. A többi tervezővel ellentétben Cristobal az anyaggal kezdte a tervezést. A ruhadarabok megértésének és megalkotásának mestersége számos tervező dicséretét vívta ki, köztük Christian Diorét is. "A Haute Couture olyan, mint egy zenekar, amelynek karmestere a Balenciaga. Mi pedig, a Couturierek vagyunk a zenészek, és követjük az általa adott irányt." A Dior homokóra sziluettjével ellentétben a Balenciaga folyékony vonalakat, nagy és szokatlan formákat használt. Ruháinak a hordhatósága, precíz kialakítása és vonzereje előkelő helyet szerzett magának a mainstream divatban.

Az ’50-es ’60-as évek voltak pályafutásának legkreatívabb évei. 1952-ben piacra dobta első öltönyeit, majd három évvel később megalkotta a következő parfümjét, mely a Quadrille nevet viselte. Megjelentek a Baby Doll ruhák és az Amphore vonal, az öltönyök rövid kabátokkal és magasabb derékvonallal egészültek ki, majd 1960-ban ő tervezte az esküvői ruhát a belga királyi esküvőre. 1961-ben Jean Cocteaunak tervezett jelmezeket az Orphée című darabjához, illetve együtt dolgozott Roger Vivierrel egy szandálkollekción.

Cristobal 1968-ban mutatta be utolsó kollekcióját, ezt követően pedig, 30 mozgalmas év után visszavonult spanyolországi házába. 1972-ben, március 24-én hunyt el Javea-ban, Spanyolországban.

1986-ban a Bogart csoport szerezte meg a divatház tulajdonjogát, és Michel Gomát helyezték az élére, hogy a márkát a megfelelő kreatív irányba terelje. A feladata egy világos, élénk és színes, Le Dix névre hallgató kollekció tervezése volt. Őt Josephus Thimister követte a kreatív igazgatói székben, aki hivatali ideje alatt még nagyobb szintre emelte a Balenciagát a félig szabott ruhadarabok újra feltalálásával. Bármilyen dicsőséget is szerzett a márkának, munkaideje nem volt hosszúéletű. 1997-ben, amikor a közönség felállt és kisétált a bemutatóról, elengedték. A helyére Nicolas Ghesquiére lépett, aki újra felhelyezte a márkát a divattérképre. Szerény, többnyire fekete tónusú kollekciói, a gladiátorcsizmák, az extravirágos minták segítségével megerősítette helyét a márka történetében. 2001-ben a Kering Group megvásárolta a Balenciagát, ő azonban továbbra is megtarthatta pozícióját. 2004-ben került bemutatásra a Men ready-to-wear kollekció.

Napjainkban

2012-ben jelentette be távozását, utódja pedig Alexander Wang lett, aki egy nagyon amerikai, fiatalos és sportos vonallal csavart egyet a márka arculatán. Felfrissítette a kabátokat, szoknyákat és peplumokat. A sárga kabát volt az egyik nagy pillanata a márkánál. Folytatta a hírességek öltöztetésének hagyományát, ahogy azt elődei is tették. 2015-ben a divatvilág provokátora, Demna Gvasalia váltotta őt és napjainkig ő igazgatja a márka életét. Kedveli az aprólékosan újra értelmezett ruhákat, a szobrászati és futurisztikus sziluetteket. "Mindig úgy dolgozunk, hogy valamit dekonstruálunk, hogy valami mást hozzunk létre. Ez az én általános megközelítésem. A rombolással alkotni akarunk. Szerintem ez létfontosságú."

A történet azonban itt nem ér véget, hiszen a márka ma is a világ egyik leghíresebb és legkedveltebb designer márkája. Az alkotás középpontjában a hordhatóság és a frissesség áll, a tornacipők, a kimonó stílusú köntösök, a túlméretezett, játékos és funkcionális ruhái minden szezonban valósággal megrázzák a közönséget és biztosítják a helyet a luxuspiacion. Demna átalakította a márka üzleti megközelítését. Ahogy ő fogalmazott: ,, A Balenciaga egy olyan ház, amely elsősorban ruhákat készít. De nem hagyhatom figyelmen kívül azokat a dolgokat, amelyeket az emberek meg akarnak vásárolni. Meg tudok mutatni egy estélyi ruhákkal teli kollekciót, de álszentség lenne, mert nem ilyet vesznek az emberek; nem erre van pénzük. Tornacipőt és pólót akarnak venni. Ezen senki sem változtathat, de szerintem egy márkás póló sem sérti a luxust. Egy modern, fejlődő márkánál a legnehezebb megtalálni a megfelelő egyensúlyt az üzlet és a márka méltósága között.”


A márka napjainkban sem tétlen, elkötelezett a fenntarthatóság és az etikus gyártás iránt, igyekszik csökkenteni a kreativitásának és tevékenységének környezetre gyakorolt hatásait mindamellett, hogy nagyon fontos társadalmi kérdésekben is halad előre.

A Balenciaga emellett szőrme- és egzotikus bőr mentes, évek óta törekszik arra, hogy felelősségteljesebben alkossanak és újrahasznosított anyagokat is bevessenek alternatívaként, hogy fenntartható tudjon maradni.

Források:


67 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page