top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Bepillantás a divatházak pénztárcájába


Ki ne fogadna el egy csodálatos designer terméket, főleg, ha az az egyik legnagyobb divatház polcairól kerülhetne hozzánk? Szerintem senki se utasítana vissza egy ilyen lehetőséget. Na de vajon hogyan tudtak ezek a nagymúltú márkák mostanáig fennmaradni? Miből profitálnak, mik a legeladottabb termékeik? Lássuk!

A divat az egyik legnagyobb bevétellel rendelkező iparág napjainkban. Nem is annyira meglepő, hiszen az öltözködés egyrészről társadalmi elvárás, másrészről pedig egy önkifejezési módszer. Nem utolsósorban védelmet nyújt az időjárással és más külső hatásokkal szemben.

Az előző évezredekben elég erőteljesen a hovatartozás kifejezésének az eszköze volt. Habár ez a szokás a 21. században is érzékelhető, de már sokkal mérsékeltebben. A nagy divatházaknál, mint a Chanel vagy az Yves Saint Laurent klasszikusan két szezonban mutatják be kollekciójukat a divatheteken (őszi/téli és tavaszi/nyári). Ezzel ellentétben a fast fashion egy évben 50-100 mikrokollekcióval is előrukkol, ami azt jelenti, hogy pár hetente frissül az üzletek kínálata. A kettőt összehasonlítva jól érzékelhető, hogy a legtöbbünk által igénybe vett „gyors divat” sokkal több ruhát ad el egy évben, azaz nagyobb lesz a profit.

A másik fontos dolog, amit érdemes megemlíteni, hogy a nagy nevek márkái többségében haute couture ruhákat gyártanak, azaz kézzel készített, magas színvonalú, exkluzív gyártású divatcikkeket, amelyekből csak pár darab készül. Ezeket jellemzően modellek mutatják be a kifutón, így az ő alkatukra szabják. Nem úgy, mint a prêt-à-porter, amely éppen ellenkezőleg, tömegek számára készített, elérhető árú, hétköznapi divatot képviselő embereknek készül. Tömeggyártással, különböző konfekció méretekben állítják elő. Így levonhatjuk a következtetést, hogy habár nagyon drága egy Elie Saab ruha, és valószínű csak a vörös szőnyegen, világhírű sztárokon fogjuk látni, mégse feltétlenül az öltözékekből gazdagodnak meg ezek a híres divatházak.

Ahogy korábban is említettem, a legtöbb divat iránt érdeklődő ember vágyik az ilyen luxuscikkekre, de sajnos mégse engedheti meg magának, hogy a gardróbját az Armaniból és a Louis Vuittonból válogassa össze. Ilyenkor jönnek szóba az öltözékeknél alacsonyabb árú kiegészítők és szépségápolási szerek, melyekre könnyebben, szívesebben összespórolják az emberek a pénzt. Gondoljunk csak bele, hányszor jön velünk szembe az utcán egy ilyen kategóriájú táska, sál vagy öv, de az is biztos, hogy sok nő arca, szája ragyog valamilyen high end (felsőkategóriás) beauty terméktől (már, ha nem kéne maszkot hordanunk ).

Természetesen nagyon sokat lendít a forgalmukon az online áruházak és reklámok elterjedése is, ami nap mint nap megjelenik képernyőnkön, telefonunk kijelzőjén, ezzel meghozva a vásárlási kedvet. Ezek a közösségi platformok lehetővé teszik az aktuális trendek gyors terjedését, ami megint csak ösztönzően hat ránk, hiszen mindenki vágyik az újra, jobbra.

2020-ban a legnépszerűbb luxus márka a Gucci volt, ezt követte a Louis Vuitton, majd a Chanel, Dior és a Balenciaga. A legkelendőbb kiegészítők és kozmetikumok pedig ezek a világon:

  • Gucci GG logóval ellátott öve

  • Burberry kasmír sála

  • Louis Vuitton Neverfull táskája

  • Jacquemus Le Chiquito mini táskája

  • És gyakorlatilag az összes beauty részleggel rendelkező divatház piperéi

A divatházakat alapító, ikonikussá vált nevek nem hiába világszerte ismertek. Jelentős alakjai voltak az elmúlt évtizedeknek. Számos újítást, figyelemfelkeltő, néha megbotránkoztató dolgokat alkottak. Egy azonban biztos, az ebből származó bevételek jelentősen gazdagították a tulajdonosi kört.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page