top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

Budapest Central European Fashion Week; lássuk mi történt a magyar divathéten!

Frissítve: 2021. ápr. 1.Tegnap véget ért a Budapest Central European Fashion Week, ahol 26 magyar és 11 régiós tervező munkáit csodálhattuk meg. A Magyar Divat & Design Ügynökség jóvoltából a tavalyi vírushelyzet miatt elmaradt tavaszi-nyári kollekciók is kifutóra kerülhettek az őszi-téli mellett. Az idén is természetesen digitális formában hozták el a közönségnek a legújabb kollekciókat.

Az első napot Vetlényi Alma nyitotta meg olyan vidám és játékos ruhákkal, amiknél nem csak a színekkel, de a mintákkal is kilépett a tipikus őszi-téli hangulatból. S ha már minták, akkor VIRAG KERENYI; igazán izgalmas és színes darabokat vitt kifutóra. Az élénk monokróm lookok mellett bátran keverte a mintákat, valamint 2021 színeit is sikerült egy szetten belül bemutatnia. A különleges ruhákat a szegecsekben és láncokban gazdag táska kollekció koronázta meg, aminek láncos elemei visszaköszöntek a modellek hajában is. Bódis Boglárka márkája az ELYSIAN a rá jellemző finom eleganciát képviselte a divathéten. Finom, nőies anyagválasztást láthatunk és a pliszírozott részletek több ruhán is visszaköszönnek. A SENTIMENTS tervezőjét, Joó Beatrixet a barokk és rokokó motívumok, illetve a modern absztrakt minták inspirálták ebben a sárga és szürke színek uralta kollekcióban. Végül Abodi Dóra zárta a napot egy nagyon karakteres runway show-val, ahol a barna és a fekete színek domináltak a vegán bőr ruhákon. Igazán izgalmassá tette a határozott szabásokat, hogy a lila különböző árnyalatait belecsempészte 1-1 darabba, sőt egy komplett szettet is láthattunk egy igazán élénk verzióban.

A második napon a már Milánóban is bemutatott videót láthattuk Molnár Ninitől, ahol a hatalmas zöld pombag uralta a kifutót. Kisebb testvérei mellett nem maradhattak el a márkára jellemző szív alakú táskák sem. A THE FOUR márka igazán futurisztikus és vagány ruhákat mutatott be a runway show alatt. A végletekig elment a színeket és a fazonokat illetően is, hiszen láthattunk teljesen monokróm fekete, valamint élénk színes szetteket is, amik vagy nőies ruhákon vagy a járványhelyzet igényeihez alkalmazkodó otthoni darabokon jelenik meg. Merő Péter ruháit sem lehet szó nélkül hagyni. A MERO márka védjegye a nőies sziluettek, amik most is tökéletessé tették viselőjüket. A különleges anyagokat és a sötét színeket a REKAVAGO-val közösen megálmodott kiegészítők koronázzák meg. A NUBU által bemutatott kollekcióban sem kellett csalódnunk. Izgalmas szín- és formavilág, a megszokott hordható köntösben remek kiegészítő választással. Aki viszont igazán izgalmas darabokra vágyik annak télre szuper kabátokat hozott a CUKOVY, amiknek gyakorlatilag minden eleme bontható patentoknak is cipzáraknak köszönhetően. Teljesen egyedivé lehet varázsolni az amúgy sem hétköznapi kabátok, amik láttán biztosak lehetünk abban, hogy ezen a télen nem csak divatosak leszünk, de fázni se fogunk! A régiós tervezők közül mindenképp említésre méltó Ferencz Borbála, aki upcycling tervezéssel foglalkozik.

A BCEFW harmadik napján férfi kollekcióban sem volt hiány. Zsigmond Dóra igazán laza, de mégis különleges férfi ruhákat vitt a kifutóra. Érdekes anyagokat használt fel egyes darabok elkészítéséhez, melyeket a természet inspirált. A másik a DÜSK márka kollekciójában szereplő unisex darabokat felvonultató kollekció volt. A ruhák között vannak extrémebb darabok és főként a piros és kék színek dominálnak. Kiegészítők terén a VENGRU táskáit érdemes megcsodálnia mindenkinek. Geometrikus, különleges formák jellemzik az összes fazont, amit láthattunk a kifutón. Különlegességben Sármán Nóra menyasszonyi ruháinál sem volt hiány. A finom elegancia és romantikus részletek izgalmas szabásokon jelennek meg. A klasszikus menyasszonyi sziluetteket félretéve láthattunk rövid ruhás fazonokat, nadrágos szetteket és szexis kivágásokat a kollekció darabjai között. Fokozva az izgalmakat hívnám fel a figyelmet a Romani Design tervezéseire. A roma hagyományokra jellemző szín- és motívumvilágot vegyítették klasszikus nadrágkosztümökkel, tüll szoknyával és vidám szőrmés papucsokkal. Ettől a vizuális világtól sokkal visszafogottabb volt Cakó Kinga, akit a Balaton inspirált a legújabb kollekciójának megalkotásában. Letisztult és sikkes, színeivel igazi harmóniát áraszt magából.

Az utolsó napján a Fashion Week-nek a PHILOMÉN márka nyitotta a show-t. A Csabai Zita által tervezett fürdőruhák és nyári ruhák a hulladékokból készült ECONYL anyag felhasználásával születtek meg. A márka számára kifejezetten fontos az ökotudatos életmód a tervezés területén is. Ahogy több tervező, úgy Varga Viktória is a természetet választotta fő inspiráció forrásként. In Bloom kollekciójában a virágos motívumok hangsúlyosak a légies ruhákon. A TOMCSANYI runway show is növényekben és állatokban is gazdag volt, ugyanis a tervező nemcsak virágokat, hanem többféle hal mintájú ruhát is bemutatott. Cselényi Eszter a Celeni márka tervezője inkább Gross Arnold festőművésztől inspirálódott. Az általa megálmodott ruhák igazán nőiesek és sikkesek; a fényes anyagok mellett nála is megjelenik a pliszírozott szoknya több szettben is. Természetesen Zoób Kati ruháinál sem volt hiány eleganciában. A fényes selyem és szatén anyagok dominálnak a kollekcióban, ami igazán statement darabokból áll. Óriási puffos ujjak és különleges textúrák applikációja teszi még látványosabbá ezt a csodálatos kollekciót.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comments


bottom of page