top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Lázadó, vad, hangos, polgárpukkasztó darabok a DAN!ELLE márkánál - interjú Sovány Daniellával


Sovány Daniella egy olyan énmárka kialakításán dolgozik, ami önbizalmat ad, értéket képvisel, és provokatív módon áll ki a jó ügyekért. Márkájának esszenciája egyfajta állásfoglalás a ruházaton keresztül. Lényeges számára az önkifejezés, a társadalomkritika, mindez egy stílusos módon, precíz kivitelezéssel.


Ha egy szóban kellene jellemeznem a munkáidat, azt mondanám, hogy lázadó. Te mit gondolsz saját alkotásaidról?

Szeretem visszahallani az emberektől ezeket a szavakat, mikor a DAN!ELLE-re asszociálnak: „lázadó”, „vad”, „hangos”, „polgárpukkasztó” … Vajon ironikus, ha én ezeket bóknak veszem? Részemről szándékos a provokáció és ekkor, ha ilyen szavakkal illetnek, úgy érzem, célba értem.


Szinte védjegyeddé váltak a „Be brave. Be wild. Be YOU!” mondatok. Miért tartod fontosnak ezeket a gondolatokat?

Fő célom, hogy felszólaljak olyan fontos ügyekben, mint a fizikális és verbális bántalmazás vagy a homofóbia. Le szeretném rombolni az emberek előítéleteit, és mindenkit arra bíztatok, hogy merjünk kilógni a sorból, mert önmagunknak lenni a legmenőbb!


Nagyon színes darabokat tervezel, ezért sokan talán nem is gondolnák, hogy a DAN!ELLE márka környezetbarát. Mit teszel munkád során a fenntarthatóság érdekében?

A ruhakészítés során nagyon figyelek arra, hogy a lehető legkevesebb textilhulladék keletkezzen, illetve törekszem hosszú életű és unisex darabokat gyártani. Sok upcycling projektet is csinálok, és helyi vállalkozásoktól szerzem be az alapanyagaimat. Emellett a magánéletben is ügyelek arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomom, és minden környezetemben lévőt erre bátorítok.

Egyre több kortárs művészt érdekel az ugly fashion. Neked mi benne az igazán vonzó, ami miatt te is ebben a stílusban alkotsz?

Imádom azt, hogy nem mindenki érti az esztétikáját a „csúnyaszép” kultúrának. Amikor felveszek egy igazán polgárpukkasztó szettet, úgy érzem, egy másik nyelven kommunikálom azt, hogy ki vagyok én, és csak azok értik meg, akik szintén ezt a „nyelvet” használják.


Milyen ötleteid, céljaid vannak a jövőben?

Hiszem, hogy a különféle művészeti ágak kapcsolatban állnak egymással, és hiszek az összefogás varázserejében is. Elsőszámú célommá vált, hogy minél több kollaborációban vegyek részt, ezzel összefogva a vírus miatt nehéz helyzetben lévő -hozzám hasonlóan feltörekvő- fiatal alkotókkal.

Van valami, amit még szívesen elmesélnél magadról vagy a márkádról?

Daniella vagyok, imádom az unikornisokat, és szeretek a saját álomvilágomban alkotni. Sokan őrültnek tartanak a megjelenésem miatt, pedig egy olyan énmárka kialakításán dolgozom, ami önbizalmat ad, értéket képvisel, és provokatív módon áll ki a jó ügyekért. A DAN!ELLE-klán tagjai nemcsak trendi avantgárd cuccokat kapnak, hanem személyes írásokat és kreatív vizuális tartalmakat is. Célom a divatot összekötni a minket érintő társadalmi problémák ellen történő tiltakozással, remélve, hogy ezzel több embert mozdíthatok meg egy-egy jó ügy érdekében.


Fotók: László Réka

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page