top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

"Apukám szavajárása volt,hogy „Ne fűrészeld a szart”” - Interjú a Delka Bag tervezőjével

Frissítve: 2021. máj. 19.

Kiss-Egedi Adél, a Delka Bag tervezője a fenntarthatóság elveit követi a márkájával. Újrahasznosítják a megmaradt bútortextileket, textilbőröket, melyeket maradék bőr anyagokkal ötvöznek. Nemcsak az anyaghasználatuk átgondolt, hanem még a táskák szabásvilága és stílusa is letisztult, geometrikus formavilága praktikus társak a hétköznapokban. A kollekciók nem szezonálisak, hanem örök darabok, amely a fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú.


Miért pont a táskákkal foglalkozol?

Mindig is érdekeltek a kiegészítők-táskák. Megvettem az első tervezői táskámat, és az első gondolatom az volt, hogy ennél sokkal jobbat tudok tervezni-varrni! :)

Plusz divattervezőnek tanultam, így nem volt kérdés, hogy egy brandet szeretnék alapítani.

Viszont könnyebbnek gondoltam egy táska márkát indítani, mint egy ruhamárkát. A ruháknál egy fazonból minimum! 3 méret kell, a táskáknál ilyen nincs.

Illetve egy jó minőségű, praktikus kialakítású táska hosszú évekig szolgál minket.

Honnan jött az ötlet, hogy bútorszövetekkel dolgozz? Piaci résnek gondoltam/gondolom. Nem

ismerek másik táska márkát, aki bútorszövetből készítene táskákat. Arról nem beszélve, hogy egy rendkívül strapabíró anyag.

Mennyire tartod fontosnak a fenntarthatóságot a munkáid során?

A márka kapcsán is nagyon fontos számunkra a fenntarthatóság, de az élet minden területén igyekszünk erre figyelni, viszont az sem mondható el, hogy mindig mindenben tudjuk ezt követni, ez lehetetlen is lenne. Ahogy a gyerekünk cseperedik úgy fogunk mi is fejlődni ezzel, megteszünk mindent, hogy a lehetőségekhez képest ennek feltételei szerint éljünk.

A DELKA újrahasznosított anyagokból készült, nagykerekből szoktuk elhozni a megmaradt végeket, olykor 3 doboz mennyiségben is, ez azért is nagyon jó, mert így ezek új életet kapnak, és nem hulladékként végzik. A másik lényeges, és fenntarthatósággal kapcsolatos elvünk, hogy nem kollekciókban gondolkodunk. Ennek két oka is van: az egyik az, hogy ez kifejezetten nagy befektetés lenne, a másik pedig, hogy mindig egy újabb kollekcióval kijönni olyan lenne, mint ha szezonális darabokat akarnánk készíteni és hozzájárulnánk ehhez a túlfogyasztáshoz. (Arról nem is beszélve, hogy ez tervezőként igen felszabadító érzés!) Mi inkább olyan hétköznapi, praktikus darabokat tervezünk, amelyek az élet különböző területén megállják a helyüket. Egyedivé teszi továbbá a választékunkat az is, hogy mivel végekkel dolgozunk, így limitáltak a színvariációink. Azonban törekszünk arra, hogy ugyanolyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amiknek már kitapasztaltuk a „működését”, illetve nagyon selymes anyag nem jöhet szóba és főként naturálisabb anyagokat használunk.

Mi inspirál téged a leginkább? Most leginkább a kisfiam. Főleg a pólók szövegeinél, a táskáknál pedig, hogy nem kell mindent annyira komolyan venni. Lehet az alkotást kicsit lazábban is felfogni.


A táskáid mellett nagyon jópofa szövegezésű pólók és zoknik is elérhetőek nálad. Mi alapján választod ki a feliratokat?

Eszembe jutnak sokszor a családi szösszeneteink. Például apukám szavajárása volt, hogy „Ne fűrészeld a szart”, amikor nem tanultam, vagy rossz jegyet kaptam, ebből ő kapta meg az első darabot. Főleg ezeket a családi szavajárásainkat írom rá, ez erősíti a személyes kötődést is. Azzal, hogy a kézírásom alapján lettek meghímezve, így még inkább közelinek mutatkozik. Ezenkívül nagyon érdekelnek a társadalmi, body positive gondolatok, erre született, meg a „Feleség, anya, dolgozó nő, házimunkát végző, szexistennő ..” hímzés, de a későbbiekben tervezek női témákkal is foglalkozni, de ahogy telik az idő, úgy velem is érnek majd ezek a gondolatok.

Rengeteg visszajelzést kaptunk a pólók-zoknik kapcsán, hogy ez mennyire jó, milyen jó ötlet. A társadalmi gondolatokkal foglalkozó témáim is a személyességét építik. Illetve az is, hogy Instagramra felrakom az új ötleteket/idézeteket és ezekből a visszajelzésekből látom, hogy a közönségemhez mennyire áll közel.


Ezek milyen anyagokból készülnek? A pólók és zoknik 100% biopamutok, megújuló energiaforrásokkal (szél-és napenergia) működő gyárban, etikus körülmények között készülnek.




426 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page