top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Egy „elkötelezett” ékszerkészítő – Interjú Schandl Nikolettel, a MOONO Jewelry alapítójával

A Moono ékszerek esszenciája a vibráló színekben, különleges fazonokban, gyakori újdonságokban, és a vásárlóikkal ápolt közvetlen kapcsolatban rejlik.


Mi a MOONO Jewelry névválasztásának és magának a márkának a története?


A Moono név az angol Hold és a lánykori nevem monogramjának fúziójából jött létre (MOON + NO - Nikolett Oláh). A Hold gyerekkorom óta fontos motívum az életemben. Az időtlenség és a tiszta, belülről jövő intenció szimbóluma. A Holdat nézve néhány percre elcsendesülnek a hétköznapi kavargó gondolatok, végre csak önmagunk lehetünk. Számomra ugyanezt az állapotot teremti meg az alkotás.


A márka ötlete 4 éve született, két teljesen más irányú diploma, és több év útkeresés után kanyarodtam vissza a kreatív vonal felé. A történet azzal kezdődött, hogy kitaláltam magamnak egy nyakláncformát, és elkezdtem alapanyagok után kutatni, hogy miből is tudnám megvalósítani a fejemben élő képet. Így találtam rá a jelenleg is használt alapanyagokra, viszont ekkorra már a fejemben lévő gondolatfonal olyan szinten továbbfejlődött, hogy gyakorlatilag megszületett az első kollekció, és ezzel egyidőben a felismerés, hogy ez a tevékenység tesz boldoggá és szabaddá.


Munkáid fő alkotóelemei a különböző textúrájú kötelek és zsinórok, melyeket többféle csomózási és fonási technikával varázsolsz végül egyedi ékszerekké. Miért pont ezeket az alapanyagokat és kivitelezési módokat használod?

Nagyon szeretem a kötelek és zsinórok textúráját, élénk, tartós színeit és sokrétű felhasználhatóságát. Egyszerűen mondhatom, hogy leragadtam ennél az alapanyagnál, mert még mindig úgy érzem, hogy nem merítettem ki a benne rejlő lehetőségeket.

A kötél-, zsinór- és textilékszerek palettáján rengeteg alapanyaggal találkozhatunk. Én két speciális típussal dolgozom: (OEKO-TEX®) polipropilén kötelekkel, és paracord zsinórokkal. Ezekről érdemes tudni, hogy rendkívül tartósak, könnyen tisztíthatóak, nem szívják be a nedvességet, valamint színtartóak, UV stabilak és több 100 kg a szakítószilárdságuk. Ez utóbbi az ékszerek szempontjából nem feltétlenül fontos tulajdonság, de sokan tévesen gondolják, hogy az ilyen féle ékszerek sérülékenyek. Fontos számomra, hogy ékszereim hosszú távon hordhatóak legyenek, ezért kizárólag antiallergén, nemesacél fém elemeket használok a kötelek kiegészítéseként.


Ékszertervezéskor a kivitelezők gyakran inkább a letisztult színű, hagyományos alapanyagokkal (ezüst, arany stb.) kezdenek el dolgozni. A te munkáidra egyértelműen az életvidám sokszínűség jellemző. Mi ennek az oka? Miért ilyen fontosak számodra az élénk színek, és mit szeretnél ezzel közvetíteni a vásárlóid felé?


Ötvösként közel állnak a szívemhez a monokróm fémékszerek is, de a színeket nem tudtam elengedni. A színes kiegészítők számomra kifejezőbbek, jobban megragadnak egy hangulatot, érzést, és általuk viselőjük személyisége is jobban átragyog.

Ékszertervezés során nem követem a klasszikus időszakos kollekciós felosztást, hiszen mindenkinek más színek állnak jól, függetlenül a pillanatnyi divattól. Így állandó fazonokkal és széles színpalettával dolgozom, de természetesen aktuálisan mindig a szezon hangulata dominál. Például nyáron az élénkebb, télen a sötétebb árnyalatok. Gyakran jelentkezem újdonságokkal, akár hetente is megjelenik 1-1 új kombináció a kínálatban. Fontos számomra, hogy egy nő az év minden időszakában önmaga lehessen, és ehhez mindig legyen lehetősége megtalálni a megfelelő kiegészítőt.


Azon kevesek egyike közé tartozol, aki ékszertervező létére tudatosan figyel arra, hogy minden ember meg tudja találni az ő színtípusának megfelelő árnyalatokat. Milyen tanácsot adnál azoknak, akik nincsenek tisztában a saját színtípusukkal, hogyan válasszanak darabjaid közül?



Az első években ez még nem volt tudatos része a márkám koncepciójának. Először a vásárlóim meséltek nekem a színtípusokról, és egyre gyakrabban érkeztek célirányosan a típusuknak megfelelő színmintákkal. Tehát a vásárlóim inspiráltak, nekik köszönhetően ismerkedtem meg az alapelvekkel, és ez nemcsak a márkámra, hanem a saját életemre is nagy hatással volt. Nevezhetjük ezt egy kisebb megvilágosodásnak az alkotás és a divat vonatkozásában.

Nem vagyok profi színtanácsadó, de minden bizonytalan vásárlómnak örömmel segítek a döntésben. Ilyenkor felpróbáltatok velük olyan ékszereket is, amelyekhez maguktól sosem nyúltak volna. Ezt azért teszem, hogy kontextusba helyezzünk bizonyos színeket és fazonokat. Így egyértelműen látszik, hogy kinek mitől ragyog fel az arca.


Lehet tudni, milyen új projekten dolgozol éppen?

A Covid időszak alatt kicsit parkolópályára kerültek a nagyobb távlati tervek, kísérleteztem új alapanyokkal is, de az elmúlt időszakban a termékfejlesztés területén inkább a meglévő dimenziókra helyeztem a hangsúlyt. A fazonok tökéletesítésén, rengeteg új színkombináción dolgoztam, és ennek köszönhetően a Moono életében az eddigi leggazdagabb szín- és termékpalettáról lehet jelenleg válogatni.

Van valami, amit még szívesen elmesélnél magadról vagy a márkádról?

Fontos számomra a vásárlóimmal ápolt személyes kapcsolat, ezért nagyon örülök, hogy ennek már tavaly szeptember óta teret biztosít a tervezői összefogással létrehozott Prizma Designer Store, ahol hétfőtől szombatig felváltva tervező társaimmal személyesen várjuk a vásárlókat az üzletben. Így lehetőség nyílik arra, hogy a tudatos színtípusok szerinti vásárlók személyesen meg tudják nézni az árnyalatokat, és akár egyedi megrendeléseket is egyeztessünk. Sajátos elképzeléseket mindig szívesen fogadom, közös ötletelésekből születettek már olyan fazonok is, amik végül bekerültek az állandó kollekcióba.

Én a hétfői napokon várok mindenkit szeretettel az üzletben 11-19-ig (Cím: 1024 Budapest, Margit krt. 73.), ezen kívül design vásárokban is gyakran találkozhatunk Budapesten és Szegeden.


251 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page