top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Fenntartható esküvő? Nem lehetetlen!

Habár 2020 nem az esküvők éve volt, és elképzelhető, hogy 2021-ben sem lesz sokkal jobb a helyzet, ez a lelassult, bezártabb időszak pont jó lehet arra, hogy lépésről lépésre megálmodjuk a tökéletes esküvő minden részletét. Manapság egyre fontosabb téma a fenntarthatóság, így ez természetesen felmerült a menyegzőkkel kapcsolatban is. Vajon mennyire megvalósítható, hogy a környezetünket is óvjuk a nagy napon?

Elszomorító adat, hogy a felhasznált anyagoknak a 10-20%-a hulladékként végzi. Ennek elkerülése érdekében egyre több helyen vagy minimalizálják ennek arányát, vagy használt ruhák, alapanyagok kerülnek újra felhasználásra.

Előfordulhat, hogy egy esküvői ruha generációról generációra öröklődik. Persze az idő vasfoga ezt se kíméli, azonban nem egy lenyűgöző átalakítást láthattak azok, akik nézték a közkedvelt „Valami kölcsön, valami új” című műsort, ahol az arának döntenie kell egy általa választott új, és a régi, felújított ruha között. A több évados sorozatban bizony rengetegszer a környezetbarát változat nyerte el mind a család, mind a menyasszony tetszését, így hát ne utasítsuk el a gondolatot egyből, még akkor se, ha első ránézésre ódivatúnak látjuk a designt. Nem mehetünk el amellett, hogy a legtöbb szalonban is gyakorlatilag emberről emberre öröklődik a ruha. Tehát a kölcsönzéssel is tudjuk csökkenteni valamivel az esküvő ökológiai lábnyomát, de nem lehet szemet hunyni afelett sem, hogy ezeknek a mosása, fertőtlenítése és fehérítése viszont már nem annyira környezetkímélő.

Azonban van ezeknél jobb megoldás is, ha a fenntarthatóságra törekszünk. Egyre több márka tartja szem előtt, hogy természetes, organikus szövetekből, növényi alapú festékekkel állítsanak elő egy öltözéket. Sokan újrahasznosított anyagokból válogatnak, vagy antik piacokról szerzik be a minőségi árut. Nagy előny, hogy már léteznek úgynevezett hulladékmentes szabási technikák is. Különböző szoftverekkel, mint például a CAD, minimalizálható a feleslegessé vált anyagdarabok mennyisége, mivel a program a helytakarékosságot figyelembe véve állítja be az elkészítendő mintákat. Másik ilyen módszer, ha 3D nyomtatással jön létre az adott termék. Az is megoldás lehet, ha ötletet merítve az ókori egyiptomiaktól, egy négyszögletű anyagot használunk, amit úgy hajtogatnak és varrnak össze a tervezők, hogy az mégis mutatós legyen. A kézműves munka szintén előremutató nemcsak eszmei értéke miatt, hanem azért is, mert így nincs felhalmozás, tömeggyártás. Rendelésre készítik a ruhákat, így mindig csak annyi anyagot vásárolnak a tervezők, amennyire tényleg szükségük van. Ebben a misszióban élen jár többek között Vivienne Westwood, aki szem előtt tartja a fenntarthatóságot saját tervezésű esküvői ruháinak megálmodásánál.

Természetesen a ruhán kívül számos más dolog is van, amire oda lehet figyelni az esküvő kapcsán. Ilyen például a meghívó, amit újrahasznosított papíron, vagy akár digitálisan is elküldhetünk ismerőseinknek. A dekorációt célszerű természetes anyagokból, növényekből megalkotni. Nagyobb lakodalmakkor gyakran túl sok étel és italt halmozódik fel, amit aztán nem tudnak elfogyasztani. Ilyenkor érdemes lehet felkeresni olyan szervezeteket, amelyek szívesen fogadják az élelmiszereket, így jó helyre kerülnek, és nem vesznek kárba.

Ha valaki zero waste esküvőt szeretne, láthatja, hogy nem kell lemondania semmiről, csak kicsit nyitottabbnak, tudatosabbnak kell lenni. Ezért ha eljön az idő, legyetek ti is környezettudatos menyasszonyok!


Borítókép: unsplash.com @orlovamaria


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page