top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Forradalom a divatiparban: milyen új alapanyagok állnak a tervezők rendelkezésére?

Sokat hallhatunk mostanában a fenntarthatóságról, a divatiparban történő, környezetet kímélő változásokról, ami talán reményt adhat arra, hogy elkezdjen pozitívabbá válni a vészjósló jövőkép. Az igazi változáshoz célszerű az alapok megreformálásával kezdeni, de vajon tisztában vagyunk azzal, hogy milyen anyagból készült ruhadarabokat kéne választanunk, ha a fenntartható divat mellett tettük le a voksunkat?

Forrás: unplash.com

Egyáltalán miért van erre szükség, mi a baj az eddig oly gyakran használt anyagokkal? Sajnos ezek nem kímélik a környezetet, sőt egyre csak rombolják annak állapotát a ruhagyártással járó vízpazarlás, a jelentős mennyiségű vegyszerhasználat, vagy akár a szabás következtében felhalmozódó maradék, lepottyanó méteráru miatt, amit nem használnak fel később, hanem hulladék válik belőle.

Egyre több hozzáértő ember szentel tehát időt arra, hogy ezeket a káros tényezőket kizárva valami újat, valami sokkal jobbat hozzon létre, ami hosszú távú megoldást tud nyújtani erre a problémára. Léteznek fenntartható, természetes és vegán szövetek (organikus pamut, lenvászon, organikus kender, organikus bambusz vagy parafa); fenntartható, félszintetikus szövetek (Pinatex, Alma bőr, Lyocell, Modal); vegán, szintetikus szövetek (ECONYL, újrahasznosított poliészter) és állati eredetű, természetes szövetek, amelyek forrástól függően válnak fenntarthatóvá (selyem, kasmír, különféle gyapjúk).

  • Az organikus pamut az egyik legtermészetesebb szövet, ugyanis vegyszerek nélkül dolgozzák fel, 62%-kal kevesebb energiát és 88%-kal kevesebb vizet használnak fel készítésekor, mint a hagyományos gyapot esetében. Előnyös tulajdonsága még, hogy szinte bármilyen ruhadarab előállításához alkalmas.

  • A lenvászon szövet szuperkönnyű és légáteresztő, az alapanyagul szolgáló növény nagyon kevés műtrágyát, növényvédő szert és öntözést igényel. Az Európában is könnyen termeszthető lenből készült ruhadarabok nem csak kényelmesek, hanem nagyon tartósak is, nemhiába használják már az ókori Egyiptom ideje óta.

  • A Pinatex az ananász leveléből készül, amelyet egyébként elégetnének, így felhasználása csökkenti a hulladék mennyiségét, ráadásul biológiailag lebomló anyag, ezért teljes életciklusa során javítsa a Föld és az emberek jóllétét.

  • Az ECONYL újrahasznosított nylon, melyet óceánból található műanyagok "szemétből" készítenek, úgymint: kihalászott PET palack, halászháló, stb. Habár hasonlít a káros nylonhoz, ez a szövet zárt hurkú rendszerrel készül, ezért nem igényel annyi vizet.

  • A kasmír egy szuper puha és kényelmes, biológiailag teljesen lebomló anyag, amellyel kapcsolatban habár felmerültek etikai kérdések, szerencsére fenntartható módon is beszerezhető, csak ügyelni kell arra, hogy kézi fésülési technikát alkalmazzanak ott, ahonnan beszerzi a gyártó. Ez megőrzi a szálakat, és az elektromos ollóval ellentétben nem merül fel az állatok megvágásának vagy megijesztésének kockázata.

A fenntartható divat alappillérei tehát a fogyasztás csökkentése, az újrahasznosítás, a vegyszermentes, kevés vizet igénylő előállítás, és az innovatív, tudatos és környezetbarát anyagokból készült darabok keresése, amelyek etikailag is megállják a helyüket. Úgy tartják, hogy a fenntartható ruháknak a minősége is jobb, mert puhábbak, erősebbek és tovább tartanak. Írta: B.Rozi/Fashion Diffusion Hungary18 megtekintés0 hozzászólás

Comentários


bottom of page