top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Forradalom a divatiparban: technológia

A divat mindannyiunk fejében a személyiség és a kultúra, a társadalmi hovatartozás kifejezőeszközeként él, azonban egyben egy hatalmas iparág is, amely folyamatosan változásokon megy keresztül, nem csak a trendekkel, de a technika villámgyors fejlődésével is tartja a lépést. Számos elemzés vizsgálja az ágazat változásainak kulcsfontosságú mozgatórugóit, nézzük mik azok, amik napjainkban segítik a tervezők munkáját.

Forrás: unplash

Az egyik hasznos technológia a mesterséges intelligencia, amely az emberi intelligencia számítógépek/gépek általi szimulációja. A márkák gyakran használják például a vásárlói élmény javítására illetve a trendek elemzésére és előrejelzésére. Ezt a mindennapi életben az üzletekben található érintőképernyős készülékek szimbolizálják, amelyek akár személyre szabott terméktanácsokat is kínálnak. Látványos technika a virtuális valóság felhasználása, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy virtuálisan is felpróbálják a kiválasztott ruhát.

A digitális rajzolás és tervezés mellett a 3D nyomtatás is egyre népszerűbb, ami egy olyan gyártási folyamat, amely során a tervezők valódi termékeket készíthetnek digitális tervekből. Ez a technológia lényegesen kevesebb textilpazarláshoz vezet, és nem csak csökkenti a vízfelhasználást, de a tervezők lehetőségei gyakorlatilag korlátlanok, hiszen kevés megkötés van a ruházat szerkezetét, összeállítását illetően. Nem utolsó sorban fenntartható anyagokat is elő tudnak állítani, így állatok bántalmazása nélkül is környezetbarát bőrt, szőrmét és selymet lehet előállítani. A korszerű és gyors elektromos varrógépek mellett a blockchain egy másik új technológia, ami megváltoztatja a vállalkozások működését, illetve minden divattermékhez egyedi digitális azonosítót ad, ami megkönnyíti a nyomon követésüket. Számos alkalmazás létrehozásával segítik elő, hogy a divatmárkák sokkal könnyebben és gyorsabban léphessenek kapcsolatba a fogyasztókkal. Rengeteg ruhakölcsönző alkalmazás van, például a By Rotation vagy az On Loan. A Good On You az emberekkel, állatokkal és a bolygóval kapcsolatos bánásmódjuk alapján rangsorolja és minősíti a márkákat, ezáltal sokkal átláthatóbbá teszi a divatipart és segíti a vásárlókat a döntéshozatalban.

Az elmúlt években influenszerek ezrei dolgoznak együtt a legnagyobb divatmárkákkal, hogy népszerűsítsék őket a követőiknek, ami nagyon jó marketing a márkáknak, hiszen miután az emberek meglátják kedvenceiken a ruhákat, termékeket, rögtön lecsapnak rájuk. Ez szorosan összekapcsolódik az online vásárlással, ami ma már az ipar hatalmas részét képezi. Ezeknek a technikai újdonságoknak nagy hatása van a divat jövőjére, de nem mindegy, hogy milyen szempontból. Remélhetőleg a hatékony eszközök egy kedvesebb és környezettudatosabb, etikusabb iparággá tehetik.


Forrás


11 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page