top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Giorgio Armani - a vörös szőnyeg úttörője

“Divatos holmikat bárki vehet magának, stílust azonban nem.”

Giorgio Armani


Kifinomult stílus, tökéletesre szabott öltönyök, hollywoodi sztárok és üzleti érzék. Ez mind jellemzi Giorgio Armani-t, Olaszország egyik legismertebb divattervezőjét.Kép forrása: Armani.com


A Milánó melletti kis Piacenza falucskában született fiú élete teljesen más irányt vett, mint amit szülei eredetileg elképzeltek neki. Bár először ő is az orvosi tanulmányokat választotta, hamar rájött, hogy szíve inkább a fotózás és a színház felé húz, ezért a második év után otthagyta az iskolát.

Rövid katonai szolgálat teljesítésére kötelezték, viszont utána az egész élete teljes mértékben a nagybetűs divat felé vette az irányt.

1957-ben a milánói La Rinascente áruházban kirakatrendezőként kezdett dolgozni, majd sok-sok év és Sergio Galeotti (akkori élettársa) kitartó bátorításának hatására 1975-ben megalapította márkáját - a saját nevével fémjelzett - Giorgio Armani márkát.


Az először csak férfiruhákkal foglalkozó divatcég mára már óriási birodalommá nőtte ki magát. Az ehhez vezető út pedig nem volt mindennapi.

Igazi üzleti érzékkel megáldott Giorgio egészen Hollywood-ig meg sem állt. 1980-ban - 5 évvel az alapítás után - az Amerikai dzsigoló cím filmben Richard Gere már Armani öltönyben hódította meg a mozivásznat. Innentől kezdve pedig nem volt megállás. A filmes karakterektől kezdve, a premierek és díjátadók vörös szőnyegén vonuló sztárokig mindenki előszeretettel viselt Armani ruhát. Demi Moore, Diane Keaton, Jodie Foster, Julia Roberts - csak egy páran azok közül, akik elsők közt választották Armani stílusérzékét.


A ma 87 éves tervező kimagasló munkáját 2019-ben a British Fashion Council életműdíjjal ismerte el. Nem csoda, hiszen az Armani birodalom megannyi terméke mellett, egy igazi életérzést ad át mindenkinek. Legyen szó akár a vörös szőnyegről, akár a kedvenc farmeredről. A stílus örök.


Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Armani


https://www.vogue.co.uk/fashion/article/giorgio-armani-red-carpet-fashion


https://igenyesferfi.hu/eletmod/stilus/az-iden-85-eves-giorgio-armani-kapta-a-divattervezok-oscar-dijat.php


https://www.life.hu/eletmod/20140711-erdekessegek-amelyeket-nem-tudtal-a-szuletesnapos-giorgio-armani-divattervezorol.html


7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page