top of page
  • Szerző képeBékési Botond

Ha a papa járhatott szabóhoz...


Az úriszabók világa mára egy különleges, szinte megközelíthetetlen elit klub a maga rejtélyeivel, titkaival, pedig nagyapáink korában még természetesnek számított egy férfi gardróbban legalább egy darab csináltatott öltöny. Első, a bespoke szabósági kultúrával foglalkozó írásunkban néhány alapfogalommal ismerkedünk meg, amelyek segítenek tájékozódni a klasszikus férfi stílus ezen patinás területén.



A londoni Savile Row szabói vagy a kis olasz műhelyek az öltönyök csúcskategóriáját jelentik, azonban egy jó öltöny nem feltétlen jelent hat-hétszámjegyű kiadást, mivel több alternatívája is létezik egy szabósági öltönynek.


Talán a legelterjedtebbek és legkönnyebben beszerezhetőek a Made To Measure (MTM), azaz a méret után készült darabok. Ebben az esetben a megrendelő igényei szerint egy előre elkészült szabásmintát használ fel a szabó, amit egyedileg méretre igazítanak. Ebben a kategóriában az egyedi igényeknek kevés tér jut, azonban a végeredmény egy tökéletesen passzoló rend ruha. A Made To Measure öltöny elkészítése a szimpatikus modell kiválasztásával kezdődik, amit a méretvétel követ, majd az elkészült darabot egyszer próbálják és igazítják mielőtt a viselőjéhez kerül.



Pozitívumai: elérhető, több szabóság, öltönyház is foglalkozik MTM darabok készítésével. Jobban illeszkedik a megrendelő testalkatához, mint egy konfekció darab.


Negatívumai: ahogy korábban is említettem, az egyéni igényeknek ebben a kategóriában nem tudnak eleget tenni.


Kiknek ajánlom? Első öltönynek, illetve azoknak, akik ritkán hordanak ilyen típusú ruházatot, de szeretnének egy jó minőségű darabot a szekrényükbe alkalmi használatra.



Ha egy komolyabb kivitelű, jobb minőségű darabot szeretnénk és a pénztárcánk is kicsit megengedőbb, akkor a Made To Order kategóriája az, amit keresünk. Ez a szabósági középmezőny. A Made To Order daraboknál már jóval nagyobb tér van az egyéni igényeknek. Itt is egy alap modellt szabnak a megrendelőre, de sokkal több opcióból választhatunk, mint egy MTM darabnál. A folyamat ez esetben is a méretvétellel kezdődik, majd következik a szövet, a bélés és a gombok kiválasztása. Bizonyos esetekben olyan részletek is testreszabhatóak, mint a kihajtás és/vagy a zsebek típusa.


Pozitívumai: a MTM daraboknál egyedibbet ölthetünk magunkra, sokkal személyesebb az elkészült öltöny.


Negatívumai: talán egy ilyen darab egyetlen hátulütője az ára, mivel a szabók részéről több munkaórát vesz igénybe az elkészítése.


Kiknek ajánlom? Első öltönynek szintén jó választás lehet ez a kivitel, de érdemes átgondolni, hogy csak alkalmi vagy rendszeresebb használatra készül. Belépő darab lehet a szabósági öltözködéssel ismerkedőknek.

Legvégül pedig a legfelső kategória: a bespoke (egyedi, csináltatott) öltöny. Egy bespoke öltöny a férfi öltözködés csúcsa, igazi luxuscikk igazi uraknak. Egy ilyen öltönynél csak a megrendelő képzelete - és persze pénztárcája - szab határt. Egy ilyen darab - inkább a remekmű kifejezést használnám - elkészülte több hónapot vesz igénybe, de a végeredmény - főleg egy jó szabónál - mindent felülmúl. Ahogyan az előző kategóriákban, úgy itt is a méretvétellel kezdődik a folyamat. A megrendelő minden igénye felmérésre kerül olyan apróságokig, mint a kihajtáson található gomblyuk vagy a zsebek száma és elhelyezkedése. Ezek az öltönyök már olyan prémium anyagokból készülnek, mint a legjobb minőségű szövetek, a természetes anyagú gombok vagy a tiszta selyem bélés. Ezeknek a draboknak az ára pár százezertől akár a millió forintokig terjed. Amit pedig cserébe kapunk? Egy teljesen kézzel készült, minden igényt kielégítő ruhadarab.


Pozitívumai: a kézi munka és a prémium anyagok miatt rendkívül tartós darabok, főleg ha a fazon megválasztásakor nem ülünk fel az aktuális trendeknek.


Negatívumai: egy bespoke öltöny legnagyobb hátulütője talán az ára, illetve kevésbé türelmeseknek a hosszú elkészülési idő.


Kiknek ajánlom? Tekintsünk egy ilyen öltönyre úgy, mint egy befektetésre, ami hosszú ideig sok szép pillanatot és élményt fog nekünk okozni. Csináltatott öltönybe akkor érdemes beruházni ha már több öltönyünk is van és rendszeres öltönyviselők vagyunk.


Mire érdemes tehát egy szabósági öltöny kiválasztásakor figyelni? Először természetesen arra, hogy mennyit kívánunk anyagilag ráfordítani az új öltönyünkre, megéri-e például egy bespoke darab ha a “cost per wear” elve szerint vásárolunk? Melyik kategória felel meg legjobban annak a célnak, amire az öltönyt vásároljuk? Meddig szeretnénk, hogy velünk legyen az elkészült darab, milyen gyakran hordanánk? Talán ezek a fő szempontok, amik öltöny vásárlás/csináltatás előtt fontosak lehetnek.


Ha további olvasnivalóra vágysz ebben a témában és jobban megismernéd a világ öltöny-mekkáját, a londoni Savile Row-t, akkor ajánlom a GQ magazin összefoglaló cikkét a témában.



25 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page