top of page
  • Szombat Bernadett

Hogyan hatott a TikTok a divat világra?


Akár TikTok felhasználó valaki, akár nem, a tartalmai elkerülhetetlenné váltak a közösségi média fogyasztók számára. Annak ellenére, hogy 2020-ban egy bizonyos időre betiltották az Egyesült Államokban az alkalmazást, így is több mint 100 millió felhasználóval rendelkezik.

Elsősorban a tizenéves korosztály használja, de már a divatiparra is hatalmas befolyással rendelkezik. Olyan trend diktátorok, mint Bella Hadid most már az alkalmazás segítségével tesznek közé tartalmakat. De a Louis Vuitton is élő közvetítéssel mutatja be rajta legújabb kollekcióit.

A vírus miatt otthon ragadtunk így a TikTok lett a kreativitás és önkifejezés kiindulópontja. Egy hely, ahol részt vehetünk tánc kihívásokban vagy megoszthatjuk személyes stílusunkat. Bár az app alapvetően kreatív, laza tartalomgyártásra készült, a felhasználók észrevették, hogy a magas követőszám hogyan befolyásolhatja karrierjüket. A TikTok vonzereje a hiteles tartalmakból fakad, felhasználó szűretlenebb videókat tesznek közzé, nem úgy, mint mondjuk az Insta sztárok, akiknek minden bejegyzésüket tökéletesen kell összeállítani és megvilágítani.

A divat legitim a TikTokon. „Nem csupán a ruhákról és a kreativitásról szól, már több annál. Az öröm helye, és egy teljesen új módot ad a divatiparnak művészetük és személyiségük bemutatására. "- mondja Kudzi Chikumbu, a TikTok alkotói közösségének igazgatója.

De miben változtatta meg a divatot?

A TikTok sztárok már 2019-ben elkezdtek beszivárogni a divatvilágba. Köztük Charli D'Amelio, akinek 108 millió követője van az alkalmazásban, az első sorban ült a Prada divatbemutatóján. Biztosan látni fogjuk az app sztárjait az elkövetkező években.

Olyan márkák, mint a Prada, a Louis Vuitton és a Saint Laurent élő közvetítést adnak a segítségével. A TikTok szerint ezek a szeptemberi élő közvetítések több mint 3 millió megtekintést hoztak.

A divattervezők egyre több időt fordítanak arra, hogy bemutassák a tervezési és gyártási folyamatokat a platformon. Olyan tervezők kerültek a fedélzetre, mint Simon Porte Jacquemus, vagy a Balmain Olivier Rousteingje. Bemutatják az irodai életet, hogy hogyan vázolnak fel egy ötlet együtt, de akár azt is, ahogy otthon edzenek. Jacquemus például gyönyörű tengerparti témájú bejegyzéseket hoz létre, ami beleillik márkájának esztétikájába.

A legsikeresebbek pedig azok, akik magukévá teszik a TikTok trendjeit. A Gucci például részt vett a #GucciModelChallenge-ben az alkotók bejegyzésének újbóli közzétételével. A kihívás több mint 210 millió megtekintéssel rendelkezik, és arra kéri a felhasználókat, hogy halmozzanak egymásra véletlenszerűen ruhadarabokat, ezzel eklektikus, Gucci-jellegű megjelenést hoznak létre. Sőt JW Anderson oktatóanyagot is közzétett arról, hogyan kell otthon horgolni a Harry Styles által viselt ikonikus patchwork kardigánt.

De a TikTok nem csupán a meglévő márkák helye, új vállalkozások is születtek a segítségével. Különösen a fenntartható divatmárkák lettek egyre népszerűbbek. #upcycling és a #vintage hashtagek együttesen több mint 8 milliárd nézettséget mutatnak és ezeken a hashtageken átgörgetve látható, hogy a Z generáció teljesen megszállottja a ruházati cikkek újrafelhasználásának. Az egyik legnagyobb öko márka a @vintagestockreserve, amely új életet lehel a haldokló ruhákba.

De olyan trendek is fellelhetőek, mint a @adelkeller által indított #turzinimenő kihívás, amelyben a turkálóból beszerzett kincseiket mutatják be a felhasználók.

A felhasználók globális divatirányzatokat határoznak meg. Az elmúlt évben tombolt a 2000-es évek divatja és megszállottjai lettek az alkotók. A TikTok szerint az # Y2KFashion hashtagnek több mint 58 millió találata van. De ne feledjük az epres ruhát sem, amelyet mindenki meg szeretett volna kaparintani, köszönhetően az alkalmazásnak. Hatalmas népszerűségnek örvendenek azok a trend videók is, amelyek bemutatják, hogy egyes alkotók hogyan építik be a trendeket saját ruhásszekrényünkbe.

A jövőben még hangsúlyosabb szerepet fog kapni a TikTok a divat világában. Érdemes jelen lenni azon márkáknak, illetve fogyasztóknak, akik nem akarnak lemaradni a legújabb trendekről. Könnyű megszólítani tömegeket, főleg a fiatal korosztályból. Hiába a videók rövidsége, sok erőfeszítést igényel elkészítésük, ha igazán jók akarunk lenni. De cserébe inspiráló közeg vár, nem mellesleg pedig már mérhető a vásárlásra buzdító ereje is.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comments


bottom of page