top of page
  • Szombat Bernadett

Hogyan mutatkozik meg a zero waste a divatban?

A divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon, legnagyobb problémája a túltermelés és túlfogyasztás. Hiába jellemzi hatalmas kereslet mégis minden harmadik legyártott ruhát használat nélkül dobnak ki. A fogyasztó érdeke, hogy a lehető leggyorsabban, a legnagyobb választékban és a legolcsóbban jusson a legújabb trendek darabjaihoz. De mi lesz a silány minőségű, könnyen elhasználódó ruhák sorsa?

Nehezen lebomló, végtelen mennyiségű hulladék. De nem csak az utóélet, hanem a gyártás is rettentő környezetszennyező folyamat, veszélyes vegyszerek felhasználásával folyamatos a víz szennyezés, illetve pazarlás.

Az 1980-as évek végén jelent meg a köztudatban a fenntartható divat fogalmai, mint a zero waste, slow fashion vagy tudatos fogyasztás. Egyre több márka kezdte felismerni a divat pusztító hatásait és új alternatívák feltárásába kezdtek. Viszont a fenntartható folyamatok nagyon költségesek így továbbra is a környezetpusztító megoldások kapnak nagy teret az iparban.

A legnépszerűbb márkák (inditex csoport) a fast fashion modell szerint működnek. Ez azt jelenti, hogy évente körülbelül 40-50 új kollekciót dobnak piacra. Sokszor neves divatházak termékeit másolva, apróbb változtatásokkal, a tervezőtől 15 napon belül már a termékek szállításra készen várják, hogy a boltok polcaira kerüljenek. Lassan olcsóbb lesz ruhát, mint ételt venni. Erre még ráépül egy hatalmas reklám ipar is. A közösségi média ontja magából a fogyasztásra buzdító tartalmakat, már nem azért vásárolunk meg valamit, mert szükségünk van rá, hanem mert elhitetik velünk, hogy nélkülözhetetlen a boldogsághoz. A fast fashion márkák is tesznek törekvéseket a fenntarthatóság irányába, de ilyen mennyiségben semmiképp nem mondhatóak környezetkímélőnek. Ezzel szemben az úgymond, klasszikus 2 modelles szezon során a kollekciók hónapokon át tartó tervezésen, majd megalkotáson mennek keresztül. Így születnek meg a minőségi, tartós, időtálló darabok, a slow fashion termékei. Ez egy olyan döntés, amely során felelősséget vállalunk környezetünkért, jövőnkért. Fontos, hogy megismerjük a divat körforgását, a ruhák előállításának módját. A fenntartható divat tartósságot és egyediséget képvisel. Hazánkban is egyre több tervező áll a mozgalom mögé.

De hogyan jelenik meg a fenntarthatóság a divatban?

A modern technológiának köszönhetően kifejlesztettek különböző zero waste szabási technológiákat melyeknek lényege, hogy minél kevesebb, ideális esetbe nulla hulladék keletkezzen a ruhák gyártása során. A tervezés fő lépése tehát a szabásminta kialakítása, annak elkészítése a hangsúlyos tervezési folyamat. Tömeggyártás során nem veszik figyelembe az anyagfeleseleget és felhasználását, így rengeteg felesleg keletkezik.

Fontos megvizsgálni a felhasznált anyagokat is. A műbőrből készült termékek igazából egyenlőek a műanyaggal így - igaz nem vegán - de környezettudatosabb megoldás a már létező maradék valódi bőr felhasználása, mint kidobni és a műanyag változatát megvásárolni.

Sok tervező vásárol fel megmaradt, hibás ruha készleteket vagy anyagokat és azokat újra felhasználva alkot. Így új életet adva egy újabb potenciális szemétkupacnak.

De nem csak a tervezők felelősek a zero waste divat kialakításáért, kiemelt szerep jut a vásárlóknak is. Fontos, hogy otthon is próbáljunk a hulladék mentességre törekedni és kialakítani egy fenntartható gardróbot. Ehhez elsősorban vásárlási szokásainkon kell változtatnunk. Ne vegyünk meg valamit a „majd, ha lefogyok” vagy „a megfelelő alkalomra jó lesz” elveken. A másodkézből szerzett ruhák is fontos lépése a tudatosságnak, hiszen így folyamatos körforgásban maradnak a különböző darabok. Aki nem szeret turizni azokat különleges hangulatú vintage butikok várják, illetve weboldalak, de cserélni lehet a családtagokkal vagy barátokkal is. A már meglévő ruhákat óvni kell, hogy minél tovább hordhassuk őket. Ne mondjunk le róluk egy szakadás vagy folt miatt, minden menthető egy ügyes varrónő segítségével, de akár otthoni megoldásokkal is.

Ha mégis újonnan vásárolnál, nézz körül a hazai tervezők darabjai között. Egy fenntartható márka magasabb árat jelent, de -a fast fashionnel ellentétben – minőségi tartós darabokat kapsz, melyek gondosan, egyedi ötlet alapján készültek. A legkreatívabbak pedig akár el is készíthetik otthon. Ha meg nem vagy elég ügyes, rengeteg varró workshop, Youtube videó és lelkes közösségek között válogathatsz.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page