top of page
  • Szombat Bernadett

Influenszerek a divatban - Reklám vagy inspiráció?

Az utóbbi években hatalmas teret nyert a közösségi média a mindennapi életben. Az emberek több, mint fele használ naponta valamilyen közösségi média platformot. Míg az Instagram vagy a TikTok alap funkcióját tekintve fényképek, videók, kreatív tartalmak megosztására alkalmas, mára jócskán túl nőtt ezen. Nem beszélve a Facebookról mely a kezdetekor egy kapcsolattartási eszközként funkcionált ismerőseinkkel, barátainkkal, azokkal, akik távol vannak tőlünk. Ma már minden harmadik poszt egy fizetett hirdetés vagy reklám függetlenül attól, hogy követünk-e hírességeket vagy úgynevezett influenszereket.

A közösségi média lehetővé tette sok ember számára az ismertséget, így egyes személyek több százezres követőtáborra tettek szert. Az utóbbi évek egyik legelterjedtebb marketing trendje lett együttműködni különböző online véleményvezérekkel. 2018-ban csúcsát élte az influencer marketing, emlékezzünk csak vissza a számtalan Youtube videóban és insta posztban bemutatott FOREO mini termékre vagy a Tangle Teezer hajkefére, illetve számtalan termékre. Az anno „haul videó” -nak álcázott PR csomag bontogatás vagy a „sokan kérdeztétek milyen krémet használok az arcomra” – de igazából senki -, influenszer megbízások mélypontjukat élik. Ez nagyban köszönhető a hiteltelen partnerségeknek. Rengeteg olyan esettel találkozhatunk, amikor az egyébként vegán, állatjogi aktivista véleményvezér büszkén mutogatja a kedvenc állatokon tesztelt smink termékcsaládját. Fontos, hogy fogyasztóként felmérjük ezen posztok hitelességét; egyáltalán nem biztos, hogy az imádott tartalomgyártó a való életben is azokat a termékeket használja.

Az otthonlét és bezártság megsokszorozta a közösségi médiát használók számát és az oldalakon eltöltött időt, illetve nőttek a követési számok is. De ezzel szemben a fiatal felnőttek és az idősebb korosztály befolyásolhatósági aránya csökkent. Ők azok, akik inspirálódásra és saját történetük megosztására használják a platformokat. A leginkább befolyásolható korosztály a fiatal – 16 év alatti – felhasználók. Ők életszakaszukból adódóan is a legjobban formálható közönség, sőt a tinik több mint 20%-a szeretne influenszer lenni a jövőben.

A divat témában tevékenykedő influenszerek között is elég színes a repertoár. Vannak azok a tartalomgyártók, akik hetente új About You kóddal kedveskednek és nem posztoltak még ugyan abban a ruhában képet kétszer. Illetve akadnak olyanok is akik tudatos vásárlásra buzdítanak, nem diktálnak, hanem inspirációt nyújtanak. Felmerül a kérdés, hogy ki a hiteles, a követendő példa az átlagember számára? Aki hetente vásárol új ruhatárat majd mutatja be vagy, aki egy basic farmerdzseki kombinálhatóságáról készít tartalmat? Számomra mindenképp a második. Attól, hogy valaki rengetek ruhával és kiegészítővel rendelkezik még nem lesz divatos. A stílusos embernek nem az a célja, hogy minél több dologgal rendelkezzen, hanem hogy azok minél kombinálhatóbbak és kompatibilisek legyenek egymással. Nem a mennyiség, ahogy azt a közösségi médiában sokszor tévesen szemléltetik, hanem a minőség a cél. Az influenszereket egyre kevésbé jellemzi egyediség és kreativitás. Annál inkább a vásárlásra buzdítás. A kezdeti lelkesedés helyét átvette az üzleti érdek. A magas követési számokkal ellentétben ma már csökkent a hitelességük. Számtalan kutatás, videó és podcast készül a témában, arról hogyan pazaroljuk el az életünket influenszerekre, illetve hogyan hatnak ránk vagy tévesztenek meg.

Vannak olyan divattal foglalkozó influenszerek, akik saját ruhamárkát hoztak létre vagy már meglévő márkákkal kollaborálva alkottak saját ruha vagy smink kollekciót. Ezek szintén nem mindig a kreativitáson és önkifejezésen alapulnak. Míg a fogyasztó azt gondolja, hogy kedvenc influenszere termékét hordva még jobban azonosulhat vele, sokszor magas árú, silány minőségű tömeggyártmányt kap. De persze rengeteg kivétellel is találkozunk, akik divat iránti elkötelezettséggel, csodálatos termékekkel rukkolnak elő.

Azokat az embereket keressük és kövessük, akik nem lehúznak, nem keltenek bennünk hiányérzetet és nem érezzük magunkat kevesebbnek miközben őket nézzük. Válasszunk olyan személyeket, akikkel könnyen azonosulunk, hasonló a stílusunk és folyamatos inspirációt nyújtanak nem csak a divat, de akár az élet több területén is. Akik hasznosak tippjeikkel, tanácsokkal, vásárlási praktikákkal látnak el. Illetve a feltöltött tartalmaikból ihletet meríthetünk. De fontos, hogy mindig kezeljük fenttartásokkal a közösség médiában látott világot.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Commenti


bottom of page