top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Különböző generációk jelenléte a közösségi média felületein

Akár friss vállalkozóként kóstolsz bele a közösségi média világába, akár már régóta használod ezeket a felületeket; ahhoz, hogy elérd a célközönségedet, az egyik legfontosabb dolog a stratégiád kialakítása során, hogy ismerd a különböző generációkat és azok eltérő szokásait az online térben.

Foto: unplash.comCikkünkben ahhoz nyújtunk egy kis segítséget, hogy a lehető legjobban megismerd jövőbeni vásárlóid korukhoz kötődő általános szokásait és helyzetét, illetve, hogy melyik az a platform, amelyen a leghatékonyabban el is érheted őket - legyen szó bármilyen termékről vagy szolgáltatásról, amit nyújtasz. Veterán (1945 és előtte születettek)

Az legelső, az internet világától legtávolabb álló korcsoport az ún. veteránok csoportja. Ők már alapból egy idősebb korban találkoztak először a digitális világ eszközeivel, így azok adaptálása is lassabban vagy akár egyáltalán nem történt meg számukra. Természetesen sokan a családjuk kedvéért megtanultak kezelni pár funkciót, viszont ezek szinte kizárólag az egymás közötti kapcsolattartást segítik.

A veteránokat a televízión, rádión vagy a nyomtatott média lapjain érheted el a legegyszerűbben.

Forrás: 6generacio.com


Baby Boomer (1946-1964)

A második világháború után a családjukhoz hazaért katonák és a béke jelenléte miatt hitelen megugrott a népességszám, ezért találóan a nagy “bébi bumm” időszaka következett.

Már középkorú felnőttként akaratlanul is kénytelenek voltak megbarátkozni az online térrel, hiszen a legtöbb munkahely megkövetelte azt.

Ez egy nagyon sokszínű fogyasztói csoport - viselkedésük területenként eltérő lehet, akár országhatáron belül is.

Bár egyre többen kezdik használni és szokják meg a különböző platformokat, legtöbbjükkel még mindig csak a Facebookon, illetve elvétve a LinkedIn-en találkozhatunk.

Míg ez az a generáció, aki szívesen néz és oszt meg mások által posztol és érdekes tartalmakat, kevésbé jellemző rájuk, hogy telefonos applikációkon keresztül folytatnák le a vásárlásaikat.

Szeretik böngészni a feltűnő és érdekes tartalmakat a FB hírfolyamon, majd ha valami megragadja a figyelmüket, megindul a keresés. Ők azok, akik a lehető legalaposabban utána fognak járni a különböző terméknek, a cégnek és a versenytársaknak is. Tovább kattintanak a weboldalakra és alaposan informálódnak mielőtt megteszik a vásárlásukat.

Összességében egy vicces, figyelemkeltő vagy elgondolkodtató tartalom és egy információkban gazdag, a márkádat és a hitvallásodat hűen tükröző honlap az út a Baby Boomer-ek szívéhez.


X-generáció (1965-1980)

Az X generáció tagjai tinédzserként vagy fiatal felnőttként kerültek kapcsolatba a digitális világgal. Munkájukat jelentősen befolyásolja (sőt nem egyszer alapvetően meghatározza) az új technológia, így azt magánemberként is egyre gyakrabban, egyre szélesebb felhasználási körben alkalmazzák. Vásárlási szokásaikat nagyrészt meghatározza, hogy a gyerekeiknek is vásárolnak.

Őket legnagyobb számban továbbra is a Facebook-on találod meg és hasonlóan az előző generációhoz, az információgyűjtés és az alapos összehasonlítás a vásárlási folyamat alapját képezi náluk.

Ahogy említettem, számukra nagyon meghatározó a gyerekeik online jelenléte. Sok platformra eredetileg miattuk regisztrálnak, majd maradnak ott aktív felhasználóként. Ilyen például az Instagram is, ahol szívesen követnek a munkájuknak és kedvenc hobbijuknak megfelelő tartalmakat. Használják az applikációkat és egyre szívesebben folytatják le tableten vagy okos telefonon a vásárlásaikat.


Forrás: unplash.com


Y-generáció (1981-1995)

Az Y generáció a fogyasztói társadalom egyik fő alakítója és húzórétege, akik tökéletesen eligazodnak a legújabb trendek és közösségi média platformok között. “Ezredfordulós generációnak” vagy másnéven millenniumiaknak is nevezik őket.


Legfőbb jellemzőjük, hogy a modern technikák és számítógépek fejlődésével párhuzamosan nőttek fel, így az életük elképzelhetetlen lenne azok mindennapi használata nélkül.

Nem meglepő, hogy ez a csoport ismerte meg először a médiafüggés és a multitasking fogalmát is. Képesek egyszerre akár 2-3 vagy több internetes eszközt használni. Pontosan ezek miatt vegyük figyelembe, hogy annál biztosabban találunk közöttük vevőre, minél több érzékszervre hatunk egy hirdetésünkkel. Azt is érdemes észben tartani, hogy a generáció tagjai szeretnek mindig valamilyen plusz értéket vagy szolgáltatást is kapni vásárlásaik mellé.

Az első csoport, aki szépen lassan távolodik el a Facebook használatától. Aktívan jelen vannak az Instagram, a Pinterest oldalain, viszont nem riadnak meg az újdonságoktól sem. Az online vásárlás gyerekjáték számukra.


Z-generáció (1996-2010)

Találóan “digitális benszülötteknek” is nevezett csoport beleszületett mindabba a globálisan elérhető technológiák és fejlesztések sokaságába, amit ma is előszeretettel használunk. Képesek ők is egyszerre több mindennel párhuzamosan foglalkozni, csak nem marad meg annyira behatóan a felvett információ, mint az előző generációknál.

Általánosságban elmondható, hogy előbb néznek körbe az interneten, mint hogy levegyenek egy könyvet a polcról. Mindent mobilon és digitalizált változatban keresnek és követnek. Rugalmasságot és gyorsaságot várnak el mindenki mástól is vásárlásaik során, illetve erősen befolyásolhatók a közösségi média sztárjai, influenszerei és az állandóan szembejövő reklámok által. Ennek ellenére, törekednek az egyediségre és fogékonyak a multikulturális hatásokra, így hamar rákapnak új applikációkra, új felületekre is. Ilyen például a TikTok, a Flive vagy éppen a Twitch is.


Alfa (2010 után születettek)

El is érkeztünk a legutolsó csoporthoz, a társadalom legfiatalabb tagjaihoz. A Z után A betűvel kezdődő generáció valami új kezdetét jelenti. Hogy ez mi lesz, azt még csak találgatni tudjuk. Az viszont biztos, hogy az ő közösségi média használatuk jelentősen megváltoztatja majd azt, ahogyan vállalkozóként tekintünk az online térre és a célközösségünk elérésére.

Források:

https://www.6generacio.com/copy-of-generaciok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Generációs_marketing#Az_Y_generáció

https://www.foxgrafika.hu/l/generaciok-es-embertipusok-a-kozossegi-mediaban/7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page