top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Kate Moss - anti-modell a 90-es években

Frissítve: 2021. dec. 7.

Egy igazi divatikon, aki ugyanolyan hatással van a divatvilág alakulására most 47 évesen, mint a pályája csúcsán a 90-es évek egyik legkeresettebb szupermodelljeként. Kate Moss élete botrányokkal teli, mégis olyan meghatározó személyiség, aki megreformálta a divatot.


A londoni születésű Kate Moss-t 14 éves korában a New York-i JFK reptéren szólította le Sarah Doukas a Storm nevű modellügynökség vezetője. Alig egy év telt el, 1990-ben már a The Face magazin címlapján találta magát, 18 éves korára pedig a Calvin Klein arca lett.

Sikerét különleges arcának és kitartásának köszönheti. A korszak legismertebb, csinos és szuper nőies modelljeitől eltérően 172 centis magasságával és fiús alkatával a legtöbben az “anti-szupermodell” jelzőt használták rá. Ez mégsem riasztotta el a legnagyobb márkákat, hiszen egyediségével, könnyen felismerhető vonásaival a tervezők is sokszor múzsaként tekintettek rá. Legyen szó a kifutók vagy éppen a divatfotózások világáról, Kate Moss mindenhol óriási sikereket ért el.

Egy Calvin Klein fotózás során megalkotta a híres “heroinsikk-pillantást” amikor is karikás szemmel, ápolatlan hajjal és csontsoványan pózol a kamera előtt. Ezzel pedig óriási hullámot elindítva, hiszen egyre több tervezőt és fotóst inspirált ez a stílus.


2005-ben azonban pont a drog miatt került előtérbe. A Daily Mirror címoldalon közölt egy képet, amelyen Kate épp kokaint szippant fel. Ezután természetesen nagyon sok márka szerződést bontott a modellel, aki nyilvánosan kért bocsánatot és még elvonóra is elment az ügy miatt. (Érdekesség, hogy túlnyomó részben fast fashion márkák bontották fel vele a szerződéseket, míg a luxusmárkák továbbra is alkalmazták.)


Mindezek ellenére 2006-ban a British Fashion Awards-on mar “Az év modelljének” választották. A modellből egyre inkább üzletasszonnyá váló Kate 2016-ban otthagyta az anyaügynökségét és saját ügynökséget hozott létre Kate Moss Agency néven. Közös kollaborációkat alkotott a Topshop, és a Longchamp márkával is. Idén pedig a Kim Kardashian által megálmodott SKIMS márka egyik arcaként is találkozhattunk vele.


Sajnos az élete sem volt botrányoktól mentes. Híres párok, viharos kapcsolatok és válás is volt az élete során. 2002 szeptemberében azonban világra hozta Lila Grace nevű kislányát, aki 2020-ban debütált a Miu Miu divatbemutatóján, mint a modellek feltörekvő generációjának egyik újdonsült tagja. Talán ez azt is jelentheti, hogy Kate Moss átadja a stafétát a lányának, aki a 21. század egyik ikonikus modelljévé válhat?


Sosem lehet tudni! Egy azonban biztos, hogy Kate Moss arcát még jó pár évig sok-sok helyen láthatjuk majd viszont.



Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Moss


https://www.businessoffashion.com/community/people/kate-moss


https://nlc.hu/trend/20210116/kate-moss-szulinap-lanya-pasijai/


https://www.vogue.co.uk/fashion/article/kate-moss-skims


21 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page