top of page

„Fontos a személyiség megjelenése a munkáimban” – interjú Szabó Kittivel


A KITTI SABO Fashion arra igyekszik ösztönözni a vásárlóit, hogy merjenek különlegesek lenni, hiszen mindenki egyedi és különleges. A márka főként alkalmi- és menyasszonyi ruhák tervezésével és készítésével foglalkozik. Ezek a darabok stílusukat tekintve klasszikus női megjelenést nyújtanak a viselőjüknek, de mindig van benne valami, amitől újszerű, meghökkentő, extravagáns és fiatalos. A KITTI SABO ruhákat főként arról lehet felismerni, hogy “kilógnak a sorból “. Azok a menyasszonyok, megrendelők, akiknek Szabó Kitti ruhát készített, mindig valami olyat akartak, ami még nem létezett. A tervezőt főként az érzelmek inspirálják, úgy tartja, azáltal válunk azzá, akik vagyunk, amit megéltünk. Így minden érzelem beépül a személyiségünkbe, a részünkké válik. Ezt igyekszik beilleszteni a tervekbe azzal együtt, hogy mindenki megkapja a különlegesség érzését. Az évek alatt mottójává vált egy mondat: nincs olyan, hogy valamit nem lehet megcsinálni.


Miért pont esküvői- és alkalmi ruhák tervezésébe kezdtél bele?

Kiskorom óta nagy álmom, hogy olyan ruhákat tervezzek, amelyekben a viselője különlegesnek érezheti magát. A ready-to-wear nem annyira az én világom. Kipróbáltam még a márka indulásakor, de rájöttem, hogy az, amitől én “én” vagyok, nem tud kifejeződni ebben a stílusban. Imádom a díszítettséget, a csillogást, amit az alkalmi-esküvői ruhákban bátran megvalósíthatok. Nagy kedvencem a személyre szabott darabok tervezése, mert minden menyasszony más és más, s így része lehetek egy olyan folyamatnak, aminek a végén a menyasszony nem egy ruhát, hanem egy érzést kap.

Hogy látod, milyenek az idei menyasszonyok igényei? Mennyire változtak kéréseik az előző évekhez képest? Szerinted mi mostanában az esküvői divat?

A tavalyi évhez képest a menyasszonyoknak nagyobb szüksége lett a támogatásra, főleg lelkiekben. Minden egyes alkalommal azon vagyok, hogy a menyasszony boldog és biztos legyen abban, hogy jó kezekben van. Addig sosem engedem el őket a próbákról, amíg mindent át nem beszélünk, és nem kerül minden a helyére. A tavalyi évet mondhatjuk úgy is, hogy egy káosz volt. Sok menyasszonyom már harmadjára szervezi át az esküvőjét, és van, aki inkább szűk családi körben a polgári esküvőt választotta. Emiatt megnőtt az igény az egyszerűbb, funkcionálisabb, polgári szertartáshoz illő ruhákra. Több menyasszonyom van, akik viszont szeptemberre halasztották az esküvőt, amikor várhatóan lehet majd népesebb lagzit is tartani. Ők továbbra is a nagy és különleges ruhákat preferálják, ami ebben az évben inkább egyszerű és letisztult. Azért van olyan menyasszonyom is, aki az extrém, díszes fazont választotta. Azt tapasztalom, hogy egyre többen szeretnének eltérni a megszokott abroncsos, hercegnős ruháktól, és inkább saját magukat megjeleníteni a ruhákban.


Nagyon szimpatikusnak tartom, hogy a BASIC BRIDAL kollekciód darabjai multifunkcionálisak. Tudnál erről mesélni?

A BASIC BRIDAL-lal olyan kollekció létrehozása volt a cél, amit később is viselni tud a menyasszony. Nemcsak az esküvőjén, hanem más alkalom esetén is. Így letisztult darabok születtek. Ennek a kollekciónak a jellemzője inkább a multifunkcionalitás, nem a díszítettség. A korlátozások miatt nem voltak egyszerű helyzetben a menyasszonyok. Rugalmasan kellett dönteniük, ezért erre a helyzetre akartam egy megoldást. Ezek a ruhák elsősorban kényelmesek, kombinálhatóak, így környezetbarátabbak és költséghatékonyak is. Ezzel a kollekcióval azokat a menyasszonyokat céloztam meg, akik mindenképpen össze akartak házasodni a korlátozások ellenére is.

Ha ránézel az új kollekciód alkotásaira, milyen gondolatok jutnak eszedbe?

Szeretem ezt a kollekciót, mert úgy érzem széles kört meg tudok vele szólítani. Számomra olyan, mint egy ékszerdoboz, mert ez egy kis kitekintés abból a stílusból, amit képviselni szoktam. Az anyagokat tekintve a tüll, a selyem és a szatén jelenik meg egy leheletnyi csipkével. A ruhákat személyre szabottan készítjük, így a mintadarabokon túl nem készletezünk belőle. Ez fontos számomra, mert ezzel is védhetjük a környezetet. Az alapdarabok megnézhetőek, és próbálhatóak. A kollekcióra a fehér és inkább a matt árnyalatok a jellemzőek. Igyekeztem a különféle alkatú menyasszonyokra is gondolni, az egyik ruha akár kismamaként is hordható. Mivel alapdarabok, és fontos a személyiség megjelenése a munkáimban, ezért bármelyik ruha kiegészítővel (rávehető felső-alsó kiegészítővel) egyedivé alakítható. A kollekció fotózásakor szerettem volna a természetet megjeleníteni, ezért egy virágos környezetben került sor erre.


A divattervezés ezen ágában mennyire lehet odafigyelni a fenntarthatóságra? Azt tapasztalom, hogy a hétköznapi ruhát tervező designerek jobban odafigyelnek a környezettudatosságra, mint akik alkalmi öltözeteket készítenek. Mi lehet ennek az oka?

Véleményem szerint, ha a tervező számára fontos a környezettudatosság, akkor nagyobb figyelmet fordít az anyagok kiválasztására és felhasználására. Az anyagok feldolgozása során (prémium minőségű anyagok) keletkezhetnek anyagmaradványok, amiket okos tervezéssel kiegészítőkre, díszítésekre lehet felhasználni. Ezzel nagyban csökkenthető a kidobott hulladék mennyisége. Számomra nagyon fontos a környezettudatosság. Ezért is jött létre a Mini BASIC BRIDAL kollekció, kombinálható, többfunkciós darabokból. Mint mondtam csak bemutató alapdarabok készültek, nincs előre legyártott készlet. A megrendelő úgyis személyre szabottan fogja megrendelni a saját méreteire. A szabászat során kimaradt anyagokból maszkokat és masnikat készítek. Az alkalmi ruhákhoz szükséges környezetbarát anyagokat nehéz beszerezni Magyarországon, ezért a tervezők arra kényszerülnek, hogy külföldről rendeljenek, ami sajnos még jobban drágítja az amúgy sem olcsó anyagokat. A hétköznapi ruhákat tervező emberek nagyobb választékban, kedvezőbb áron tudnak beszerezni újrahasznosított vagy nem környezetszennyező hozzávalókat. Ez is az oka, hogy ez az irányzat előrébb tart ebben a témában.

Van lehetőség nálad személyre szabott ruhákat készíttetni. Mennyire tudod az ilyen munkába is belevinni a saját stílusodat, egyéni szépérzékedet?

Az eddig kiadott kollekcióm mellett elsősorban személyre szabott ruhákat tervezek. Jobban is preferálom az ilyen típusú ruhatervezést, mert nincs két egyforma menyasszony. Minden munkám személyre szabottá válik, még a kiadott kollekcióból rendelt ruhák is, hiszen azok alapdarabok, és a megrendelő személyiségéhez igazodva mindegyik picit más lesz. A vásárló igényei az elsődlegesek számomra, amit a tervezés során maximálisan figyelembe veszek, de mire összeáll a terv, addigra azok a jellegzetességek is beépültek a ruhába, ami a márkát jellemzi. Ilyenek például a nőies vonalak és a merész megoldások. Ha a menyasszony szabad kezet ad a tervezés során, akkor 100%-ban megjelenik az a stílus, amit képviselek.

Van valami, amit még szívesen elmesélnél magadról vagy a márkádról?

Divattervezőként végeztem, és egy éve indítottam a márkámat. Budapesten és Gyulán vagyok elérhető, mind próbára, mind konzultációra. Jelenleg megtalálható a márka az Esküvő Classic új számában is (a Helyszínek és hangulatok különszám), tavalyi évben pedig a Queen Esküvő Magazinban volt látható (harisnyakötőkkel). Az első menyasszonyi ruhámat 2019-ben készítettem egy olyan ötlet alapján, hogy a megrendelő 10 dolgot mondott el magáról, és ehhez kapott 10 ruhatervet, amiből egy végül meg is lett valósítva. Ezt a módszert a mai napig szoktam alkalmazni. Kétszer indultam a Marie Claire „Az év fiatal divattervezője” versenyén, ahol egyszer bejutottam a top 25-be, és a kifutón is végig vonult a ruhám. Az elmúlt években indultam „Az év mennyasszonyiruhája” versenyen. A márka hivatalosan egy éve működik, de már rengeteg minden történt ezalatt az idő alatt is. Hosszútávú célom, hogy a KITTI SABO márka meghatározó szereplője legyen az esküvőiruha tervezés világának. Rövidtávon a következő tervem egy nagyobb lépés lesz, ahol egy különleges menyasszonyiruha kollekciót szeretnék kiadni. Nagyon részletgazdag lesz, és teljesen azt fogja képviselni, aki én vagyok. Annyit elárulhatok, hogy egy kis színt fogok belecsempészni, és hogy varázslatos lesz.


Fashion_Diffusion.png
bottom of page