top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

„A bőr ékszer nemcsak könnyű és kellemes viselet, de tartós is.” – interjú a Kontur fashion márkával

Kontur Réka, a MOME-n szerzett diplomája után évekig művészeti tantárgyakat tanított egy művészeti szakiskolában, érettségi utáni képzésben, emellett bőrruhákat készített. Három évig volt Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjas. A saját márkáját, a Kontur fashion-t 2010-ben alapította meg. Szeretett volna egy praktikusabb irányba mozdulni, hordható, mégis egyedi, kisszériás bőr ékszerekre és táskákra fókuszálni.

Ekkor már kétgyermekes anyukaként az is fontos volt számára, hogy kötetlen munkaidőben, az otthoni műhelyében tudjon dolgozni. Ez egyébként a mai napig így van, mindent maga készít, az összes munkafázist Réka végzi.

Mit jelentenek számodra az ékszerek?

Számomra az ékszerek egyfajta formai kísérletek, játékok anyagokkal, színekkel és technikákkal. Egy-egy mintát, formai megoldást végig viszek egy ékszer szett megalkotásakor. Az élénk színek mellett többféle fémes hatású bőrt is használok, amelyeket szerintem szinte minden ruhához fel lehet venni. Folyamatosan dolgozom ezüst, pezsgő, fekete, antracit árnyalatokkal, emellett alkalmazkodom a trendekhez is. Most éppen sárga, szürke, rózsaszín és élénk zöld szín is szerepel a kínálatban. Nagy öröm számomra, hogy egyre többen keresik tudatosan a színtípusukhoz megfelelő színárnyalatú kiegészítőket.A bőr ékszer nemcsak könnyű és kellemes viselet, de tartós is. A vevőimnek általában azt javaslom, hogy vásároljanak szetteket, amelyek még a legegyszerűbb ruhákat is különlegessé, egyedivé teszik. Az arányokra, a mennyiségre természetesen ügyelni kell, de a karkötő és fülbevaló, illetve a karkötő és a nyaklánc kombinációja nagyon jól működik együtt, ez a két legnépszerűbb párosítás.


Milyen technikákkal és anyagokkal dolgozol?

Az ékszerekhez és kisebb táskákhoz juh és kecskebőrt használok, a nagyobb táskákat marhabőrből szabom ki. Kézműves technikákkal készítem tárgyaimat, újító anyagmegmunkálás, izgalmas áttört, vágott, fűzött, rojtozott felületek jellemzik kollekcióimat.

Az áttört technika már az egyetem alatt elkezdett érdekelni, a diplomamunkámban is ezt dolgoztam fel. A mintákat kézzel, fémkiütők segítségével készítem el, ami nagyon aprólékos és pontos kivitelezést igényel. Nagyon szeretek kísérletezni, és elég türelmes is vagyok, úgyhogy szívesen állítok össze viszonylag kicsi geometriai formákból bonyolultabb és nagyobb terülő mintákat. Szerintem ez nem csupán kreatív, de egy szuper meditatív tevékenység is egyben. Ezeknek a mintáknak a különféle variációi az ékszereken és a táskákon egyaránt megjelennek. A kollekciómban a kifejezetten feltűnő és merész darabok mellett kisebb, a hétköznapokban is viselhető változatok is megtalálhatók. A táskák esetében pedig rendszerint a minta vagy az alkalmazott technika határozza meg a táska formáját.


Egészen egyedi módon alkotod meg darabjaidat. Valamilyen formavilágból inspirálódsz, vagy ebben az esetben a kísérletezés hozza az igazán jó ötleteket?

Legtöbbször anyagkísérletek adják az ötletet egy-egy kollekcióhoz. A Kontur fashion daraboknak már a márka megalapításakor is két fő vonala volt. A látványosabb, áttört mintákat a bőrruháimon használt dekorok ihlették, ezeket ültettem át a nyakékekre, karkötőkre és fülbevalókra. A bonyolultabb minták mellett már kezdettől fogva kialakult egy egyszerűbb, letisztultabb vonal. Ez nekem legalább annyira kedves, hiszen itt is számtalan lehetőség nyílik a formákkal való játékra, kísérletezésre. Vannak hullámvonal, zik-zak formájú, fonott vagy vékony csíkokra vágott sorozataim. Ezeknél arra törekszem, hogy ugyanazt az ötletet, formát végig vigyem többféle ékszeren, ha lehet, akkor táskán is.

A Kontur fashion kollekciót folyamatosan alakítják a vásárlók visszajelzései is. Nem ritka, hogy egy-egy egyedi megrendelésből lesz új termék.


Napjainkban a fenntarthatóság egy igen fontos és népszerű téma. Te mit tudsz tenni munkád során a környezet megóvása érdekében?

Munkám során szinte alig marad hulladék. A szabás után keletkező kisebb bőrdarabokból fülbevalókat készítek.


Milyen újdonságokra számíthatnak a vásárlók a közeljövőben? Bővíteni szeretném a táska kínálatomat, és öveket is szeretnék készíteni az őszi szezonra.


Van valami, amit még szívesen megosztanál magadról vagy a márkádról? Fontos számomra a vásárlókkal való személyes kontaktus, ezért nagyon örülök annak, hogy a design vásárok mellett most már egy állandó helyen is megtalálható a kollekcióm. Tavaly szeptemberben több tervezőtársammal együtt megnyitottuk a PRIZMA Designer Store-t. Mostanra pedig már kilenc magyar tervező - Moono Jewelry, Zemse, Nati 100% Pure Idea, White Lemon - Smartwear for Women, Kontur fashion, Illeshandmadeshoes, Cremio, Laoni, Virag Anna hatdesign - termékei kaphatóak az üzletünkben, így tetőtől talpig fel tudjuk öltöztetni a hölgyeket. A Prizmában minden nap másik tervező várja az érdeklődőket, én csütörtökönként segítek a választásban.

Elérhetőségünk: 1024 Budapest, Margit krt. 73. (bejárat Kis Rókus utcából)

Nyitvatartás: H-P: 11-19 h, Szo: 11-17 h Fotó: Nemes Bálint


69 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page