top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

Koreai arcápolás, ahogy te szeretnéd!

Az ázsiai nők arca egy műalkotás. Bőrük makulátlan és sokkal fiatalosabb, mint bárki másé ezen a bolygón. Gondolom te is szemeztél már a híres 10 lépéses rutinjukkal, amit lássuk be nem a legegyszerűbb betartani a rohanó ember lányának.

Mégis, hogy megértsük a folyamatot, fussunk gyorsan végig a lépéseken egyesével.

  • 1-2. Dupla arctisztítás

Az ázsiai nők szerint sokkal több időt kell fordítani már magára az arc megtisztítására. Szeretnek először egy olajos lemosót használni, ami alaposan feloldja a legtartósabb sminket is, majd ha ezzel végeztek, akkor jöhet a vizes alapú tisztítás is. Ha bőrtípusodnak megfelelően választasz lemosókat, akkor nem kell aggódni a zsíros bőrűeknek sem az olajos lemosók miatt.

  • 3.Hámlasztás

Ez az egyik legfontosabb lépése bármilyen arcápoló rutinnak. Fontos, hogy használjunk hámlasztókat, ezzel segítve a bőrünknek a megújulásban. Ha eltávolítjuk az elhalt hámsejteket a bőrünkről, akkor az utána használt termékek sokkal könnyebben fel tudnak majd szívódni. Két fő csoportja van a hámlasztóknak az AHA, vagyis vízben oldódó savak és a BHA, a zsírban oldódó savak. Hatásuk szerint az elsőket bőröregedés ellen és bőrkép javítására használjuk, a másodikat pedig a mélyebb rétegekben vethetjük be a pattanások és mitteszerek kiváló fegyvereként.

Javaslom, hogy gyengébb hámlasztót használjunk elsőre és ahhoz is szoktassuk a bőrt heti maximum 1-2 alkalommal. Aztán később, ha nem okoz semmilyen problémát a választott termék, akkor nyugodtan alkalmazhatjátok akár minden nap is.

  • 4. Tonizálás

A tonikokról már mindenki hallott szerintem. Egyetlen funkciójuk van, az pedig a bőr pH egyensúlyának megteremtése. Persze ebből is lehet már olyan verziókat kapni, ami bizonyos bőrproblémákra külön jó hatással van, de nem érdemes ezt a lépést bonyolítani.

Toner vásárlásakor egy dolog nagyon fontos, hogy kerüljük messzire a régi alkoholos verziókat, mert rettenetesen kiszárítják a bőrt.

  • 5. Maszkok

Bevallom őszintén a hámlasztás után ez a második kedvenc lépésem a rutinban. Nincs annál kellemesebb, mint otthon bekuckózva feldobni a kedvenc maszkodat, krémes vagy fátyol formában és várni egy jó film mellett, hogy csodát tegyen. Ez a lépés tényleg opcionális, mert enélkül is elérhető az ápolt bőr, de ha egyszer kipróbálod biztosan rákattansz majd te is. Ezek a maszkok általában hatalmas adag hatóanyaggal rendelkeznek, így egy jó kozmetikai kezelés hatását keltik. Érdemes a krémes verziókból először csak mintákat beszerezni, ha lehetséges, hogy megnézd melyiket szereti legjobban a bőröd.

  • 6. Hidratálók, emulziók

Ez a rész általában mindenkinél megtalálható egy átlagos nappali krém formájában. Fontos, hogy bármilyen típusú bőrünk is van, szüksége van megfelelő hidratálásra, amit egy jó krém vagy egy könnyed állagú emulzió formájában meg kell adnunk neki. Ez a réteg lesz gyakorlatilag az első védelmi réteg, ami segít megóvni a külső hatások okozta károktól az arcunk.

  • 7. Szemkörnyékápoló

Az arcunk legérzékenyebb részéről kell ejtenünk pár szót. Itt a legvékonyabb ugyanis a bőrünk, ezért érdemes egy kis extra törődésben részesíteni. Szuper krémeket és külön erre a területre fejlesztett maszkokat találunk a boltok polcain, de úgy gondolom ma már annyira jó hidratálók közül választhatunk, hogy gyakorlatilag kiválthatjuk vele ezt a lépést.

  • 8. Esszencia és szérum

Ez a lépés az a bizonyos plusz, ami felpörgeti a legátlagosabb arckrémek hatását is. Itt gyakorlatilag mindenféle problémára találsz külön egy kis fiolányi boldogságot, amivel orvosolhatod azt. Ettől a lépéstől lesz igazán személyre szabott a rutinod, mert minden egyes hatóanyagot be tudsz szerezni, ami speciálisan a te bőrödnek szükséges. Persze itt sem érdemes átesni a ló másik oldalára, de néhány alap szérumot érdemes kipróbálni.

Még mielőtt begyújtanád az üstöt a boszorkány konyhádban, előtte tájékozódj alaposan, mert nem minden hatóanyag barátja a másiknak. Az egyiket használd reggel, a másikat este, így nem kell megvonni magadtól semmi jót, de a bőrödnek sem ártasz vele.

  • 9. Fényvédők

Kihagyhatatlan lépés. Ezzel a lépéssel ugyanis megvéded az arcod a bőröregedéstől. Akármilyen kellemes is egy nyári szín, évekkel később kevésbé áldásos hatását élvezheted majd pigmentfoltok és egyéb elváltozások formájában. Tehát ezt a második védőréteget sem szabad kihagyni. Kiemelten fontos a fényvédő használat rendszeres hámlasztás esetén, mivel a hámlasztók fényérzékennyé teszik az arcbőrt. Ha esetleg azon aggódnál, hogy nem lehet ezekre a zsíros krémekre sminkelni, akko nyugodj meg, mert már rengeteg változata készült kimondottan sminkeléshez, sőt a legegyszerűbb, ha a rutin bármelyik lépéseként olyan termékeket választasz, amikben már alapból található fényvédelem.

  • 10. Éjszakai arcpakolás

Alvás közben ahogy az egész szervezetünk pihen és feltöltődik, úgy a bőrünk is. Épp erre találták fel az éjszakai pakolásokat, amik a legszebb álmaid közepén fejtik ki hatásukat.


Akkor most mire is van szükség ebből a rengeteg információból?

Hivatalosan bármire, ami neked örömet okoz és még belefér az idődbe minden nap. Viszont, ha engem kérdezel én a következőket ajánlom jó szívvel a fenti rutinból:

  1. Használj minimum egy arctisztítót

  2. Szerezz be egy gyengéd, de hatásos hámlasztót

  3. Legyen egy bombabiztos arckrémed( a legjobb, ha tartasz külön nappalit és éjszakait)

  4. Fokozd a krémed hatását kedvedre szérumokkal

  5. Soha ne indulj el magas UV faktorú fényvédő nélkül otthonról

  6. Néha engedj meg magadnak egy jó arcpakolást és élvezd ki minden percét

Láthatjátok, hogy ezt a bonyolult listát 5 lépésben is élvezhetővé lehet varázsolni és így nem kell a fél havi fizetésetek a drogériákban hagynotok.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a kísérletezéshez!


Termékek, amiket szívesen ajánlok:

  • Cosrx Good Morning tisztító gél

  • The Ordinary AHA 30%+ BHA 2% Peeling Solution

  • The Body Shop C vitaminos Nappali Arckrém SPF30

  • The Ordinary Buffet+ Copper Peptides 1%

  • Shiseido Sun Care Clear Stick UV Protector WetForce napozó krém stift

338 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page