top of page
  • Szombat Bernadett

"Szeretem az egyszerű, minimalista stílust, a funkcionalista dizájnt."- Interjú Ács IlonávalÁcs Ilona, a LAONI dizájnereként közel 30 éve tervezi valódi bőrből készült táskáit és kiegészítőt, melyek budapesti műhelyükben gondos kézimunkával, egyedi megmunkálással készülnek. Egyaránt szeret klasszikusan elegáns, finom, nőies táskákat tervezni, mint a hétköznapokra szánt, karakteres, sportosabb bőrtáskákat. Fontosnak tartja, hogy egy Nőnek az élet minden színterén legyenek olyan táskái, melyek igazi társsá tudnak válni és kiemelik sokoldalú életformáját. Táskatervezőként az a célja, hogy olyan különleges táskák is megtalálhatóak legyenek a kollekcióiban, amelyek képesek az öltözékek meghatározó darabjaivá, igazi „ékszereivé” is válni. Kollekcióit elsősorban minimalista stílusban tervezi, de szereti az extravagáns formákat és színösszeállításokat is. Az upcycling és zero waste jegyében igyekszik a legkisebb, megmaradt szabászati bőrhulladékaikat, bőrdarabkáikat is felhasználni és úgy beépíteni a munkáiba, hogy az összhatás továbbra is különleges és elegáns maradjon.


Mit üzensz a termékeiddel?

Arra törekszem, hogy az igényes, változatosan és elegánsan öltözködő nő, élete sokféle területén használhassa és szerethesse a táskáinkat és megtalálhassa köztük azokat a – feltűnő, színesebb vagy visszafogottabb, monokróm – darabokat, amikre éppen szüksége van és utána sok éven át örömmel használhassa őket.


Mi az, ami leginkább inspirál a tervezés során?

Sok minden hat rám párhuzamosan, egymás mellett. Szeretem az egyszerű, minimalista stílust, a funkcionalista dizájnt. A TATEMONO kollekciót elsősorban a minimalista japán építészet kiemelkedő alkotásai inspirálták. Egy különleges építészeti alapanyagot, a palakövet építettük be a STONEBAG kollekcióba. A legújabb „szerelemprojektünk” a REMAKE kollekció. Régóta dédelgettük egy olyan új táskacsalád tervét, melyben a megmaradt, szép bőrdarabjaink, különleges fonási technikák révén újra életre kelnek és hasznosulnak. Ezért is kapta ez a kollekciónk a REMAKE nevet. Az volt a célunk, hogy a kollekció megőrizze és tovább vigye a LAONI hagyományait, ezért olyan kisebb-nagyobb kézitáskákat, válltáskákat, hátizsákokat és tokokat terveztünk a különböző igényeknek és funkcióknak megfelelően, melyek időtállók és hosszú időn keresztül tudják kiegészíteni az igényes, elegáns nő ruhatárát. A kollekció alapja a fekete vízibivaly bőr, az évek alatt abból használtuk a legtöbbet, abból őriztük meg a legtöbb hulladékot. De persze nagyon szeretjük a színeket, tehát a színes hulladék bőreink felhasználásával is készülnek táskák. Ezekről viszont azt kell tudni, hogy teljesen egyediek, sokszor megismételhetetlenek, hisz sokszor csak egyetlen egy darab táskához elég az a színű bőr.

Kiket tekintesz a célközönségednek?

„Hány félék is vagyunk, mi Nők? Mit csinálunk napközben és hogyan kapcsolódunk ki?

Ahány nő, annyiféle válasz.

A választ pedig a táskáink ismerik a legjobban, hisz elkísérnek minket mindenhová. Ez egy titkos, bensőséges viszony köztünk és a táskáink között. Mi választunk, a táskáink pedig jellemeznek minket.

A táskáink sok titkot rejtenek, mindent tudnak rólunk és meghálálják, ha jól bánunk velük és jól választottunk közülük. De sok mindent el is árulnak rólunk. Megmutatják, ha nem jó a kapcsolat köztük és miközöttünk. Ha nincs meg a harmónia és nem illünk eléggé össze.

Kollekcióimban arra törekszem, hogy a Nő a maga különlegességében és sokszínűségében megtalálhassa benne mindazokat a Táskákat, amikkel együtt élheti át élete sok-sok fontos pillanatát.” – Ács Ilona


Hol érhetőek el a termékeid?

Elsősorban a saját üzletünkben, a KLAUZÁL 1 design store and café-ban, itt található belőlük a legnagyobb választék. Ezen kívül még Budán a Prizmadesignerstore-ban és néhány vidéki városban is.

Mik a terveid a jövőre nézve?

A REMAKE kollekciót szeretném tovább fejleszteni, még többféle táskával kiegészíteni és tovább kísérletezni a különféle fonási-fűzési technikákkal. Egy másik tervem, - amit már el is kezdtem megvalósítani, - egy RETRO kollekció létrehozása. Mivel azóta, hogy elvégeztem a MOME akkori elődjét, az Iparművészeti Főiskolát, már közel 2500 különféle táskát és apróárut terveztem. Úgy gondolom, hogy sok köztük az olyan darab, ami akkoriban nagyon népszerű volt, és kis átalakítással, „modernizálással”, kellékcserével ma is újra ugyanolyan népszerűvé válhatna.
Fotók: Liziczai Réka


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page