top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Legnagyobb divatházak és a mögöttük álló kreatív tervezők

Chanel, mint Coco Chanel. Dior, mint Christian Dior. Nagy múltú divatházak, melyek létrejöttekor még egyértelmű volt, hogy az azt létrehozó és egyúttal a kreatív tervezést is végző alapítójukról kapják a nevüket. Azonban az idő múlásával igaz, a divatházak megtartották eredeti nevüket, esernyőjük alatt mégis megannyi tervező fordult meg.

Ők kreatív direktorként adták a nevüket a márkához, miközben az eredeti koncepció és irányvonalak megtartása mellett, mind igyekeztek belevinni sajátos stílusukat is a tervezésbe. Sokszor ezen tervezőváltások tudatos koncepcióváltással is párosultak, míg máshol egy-egy tervező neve az évtizedes munka során egybeforrt a divatház történetével. Ilyen volt Karl Lagerfeld is, aki majd 36 évet töltött a Chanel kreatív igazgatói székében, egészen 2019-ben bekövetkező haláláig. Ezért kezdjük is a Chanel jelenlegi tervezőjével.


Chanel - Virginie Viard

A divatvilág még mindig gyászolja Karl Lagerfeld-et, aki egészen 1983 óta volt a Chanel brand szerves része. Mindemellett sokan úgy tartják, hogy neki köszönhető, hogy a 80-as években a márka iránti elenyésző érdeklődés után, újra életre keltette azt. A ready-to-wear kollekciók teljes újjá alakításával óriási sikereket ért el. (Szintén ő volt az, aki a Coco Chanel CC monogramját tette a ház logójává.)

2019-es halála után sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon ki fogja átvenni a helyét a kreatív igazgatói pozícióban. A márkának azonban tiszta elképzelése volt arról, hogy nem más lesz a megfelelő jelölt, mint Lagerfeld jobbkeze: Virginie Viard. Virginie már 1987 óta a dolgozott a Chanel-ház égisze alatt és az ő feladata volt, hogy Lagerfeld elképzeléseit kézzelfogható formába öntse. Részt vett a próbákon, az anyagválasztásban és óriási segítséget nyújtott, mikor a tervező túl beteg volt már a 2019-es tavaszi haute couture divatbemutató előkészületeinél. Az első egyedülálló kollekciója a 2020-as Cruise kollekció volt.

@chanelofficial

@virginieviard https://www.instagram.com/virginieviard/?hl=en


Fendi - Kim Jones

Talán sokak számára meglepő lehet, azonban Karl Lagerfeld neve nemcsak a Chanel-ház történetében játszik óriási szerepet, hanem a Fendi-nél is. 1967-ben ugyanis olyan feladattal kérte fel a márka, hogy modernizálja a szörme vonalukat. Így 2019 februárjáig Lagerfeld a Fendi kreatív igazgatójaként is helyt állt. Egészen 2019 szeptemberig nem került sor az utódjának kiválasztására, mikor is az LVMH csoport Kim Jones-t választotta az olasz divatház női haute couture, ready-to-wear és szörme kollekcióinak az élére, mint új kreatív igazgató. A köztes időben pedig nem más végezte el ezeket a feladatokat, mint a Fendi ház alapítóinak unokája: Silvia Venturini Fendi. Kim Jones érkezésével azonban továbbra is Silvia maradt a ház kiegészítőinek és férfi viseletének kreatív tervezői székében.

@fendi https://www.instagram.com/fendi/

@mrkimjones https://www.instagram.com/mrkimjones/?hl=en



Christian Dior - Maria Grazia Chiuri

Maria Grazia Chiuri neve ismerős lehet a divatszeretők számára, hiszen Pierpaolo Picciolo-val közösen 2008 és 2016 között tervezték az olasz Valentio márka csodálatos darabjait. Maria azonban 2016-ban elhagyta a Valentino márkát, hogy első nőként átvegye a Christian Dior női részlegének művészeti igazgatói székét. Azóta pedig azon igyekszik, hogy egy fiatalosabb és modernebb megközelítésbe helyezze a klasszikus francia ház romantikus darabjait.

@dior https://www.instagram.com/dior/

@mariagraziachiuri https://www.instagram.com/mariagraziachiuri/?hl=en



290 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

bottom of page