top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Hordható divat izgalmas, bátor kivitelezésben – interjú Márton Rékával


Márton Réka a MOME másodéves hallgatója, akinek célja, hogy minél több dolgot kipróbáljon stíluskeresése során. Érdeklődése több terület felé is irányul, így az öltözéktervezés mellett a szövöttanyag-tervezés világa is foglalkoztatja. Jövőbeli célja egy saját vállalkozás beindítása.

-Mi a stílusod esszenciája?

Másodéves egyetemistaként úgy érzem, még nincs teljesen kiforrott stílusom, próbálom feszegetni a határaimat, és kilépni a komfortzónámból, hogy minél több dolgot kipróbáljak. A saját öltözködésem is hangulat- és alkalomfüggő, és szerintem ez visszaköszön a terveimen is, azonban a hordható divat közelebb áll hozzám. Igyekszem olyan fiatalos öltözékeket tervezni, melyek utcai viseletként funkcionálhatnak, azonban izgalmasabbak és bátrabbak, mint az átlagos bolti darabok.


-Mit jelent számodra alkotó embernek lenni?

Egyszerre jelenti a munkát és a kikapcsolódást, hiszen amikor alkotok, teljesen elveszítem az időérzékemet, és csak arra koncentrálok, amit épp csinálok. Sokszor enni-inni is elfelejtek egész nap. Egész kicsi korom óta imádok minden kézműves tevékenységet, és a mai napig boldoggá tesz, úgyhogy remélhetőleg nemsokára én is azok közé a szerencsés emberek közé tartozok majd, akiknek a hobbijuk egyben a hivatásuk.


-Tervezőként mit tartasz fontosnak, milyen szempontok alapján dolgozol?

Egyetemistaként sajnos még nem mindig tudunk saját szempontrendszer szerint dolgozni, hiszen a legfontosabb cél a feladatok teljesítése, ami nem mindig vág egybe az elveinkkel. Hiába tartom fontosnak a környezetvédelmet, általában sajnos viszonylag sok anyagot használok, és sok hulladékot hagyok hátra az egyes darabok makettezése és kivitelezése során (Például az előző félévben készült ingruhámhoz a különös formájú szabásminta miatt a maketteken felül 5 méter puplint használtam fel). Viszont azt fontos kiemelni, hogy mivel ez egy tanulási folyamat, ezeknél a daraboknál egyelőre nem feltétlen a fenntarthatóságra, hanem a legizgalmasabb formai és szabászati megoldásokra törekszem. A jövőben azonban mindenképpen szeretnék majd jobban odafigyelni arra, hogy milyen előállításból származó és mennyi alapanyaggal dolgozok.

-Melyek voltak eddig a legizgalmasabb projektjeid, amelyeknek legjobban élvezted a kivitelezését? Miért?

Nagyon nehéz lenne kedvencet választani, hiszen minden projektet igyekszem a lehető legjobban megvalósítani, és mindegyik során rengeteg új dolgot tanulok magamról és a szabás rejtelmeiről, ezért talán a legjobb válasz a kérdésre, hogy mindig azt tartom a legizgalmasabbnak, amin épp dolgozok. Az elmúlt hónapokban egy japán, alternatív szabászattal foglalkozó könyv egyik plasztikus, formaalakító módszerét próbáltam átültetni egy kosztümbe. Rengeteg kísérletezést és makettezést igényelt, mire megtaláltam a legjobban tetsző megoldást. A régebbi projektek közül pedig az ingruha áll hozzám legközelebb, mert a minimalizmusa ellenére formabontó. Ezt még hetekkel a feladat leadása után is tökéletesítgettem, mire sikerült mindent a terv szerint megvalósítani.


-Egyik nagyon kreatív munkád egy kubista nadrág. Mi a története ennek az alkotásodnak?

Az előző félév fő tervezési feladata során a XX. század első felének francia festészetéből inspirálódva kellett öltözéket terveznünk. Az én választásom Marcel Duchamp kubista korszakára esett, hiszen a kubizmus, mint a kor egyik új művészeti mozgalma, nagyon inspiráló szerintem. A kubisták szakítottak az addigi térszemlélettel és perspektívával, a formákat geometrikus elemekre bontották, ugyanazon a képen belül többféle nézőpontot egyesítettek, a felületeket és tömegeket széttördelték. Ezt az elvet próbáltam a nadrág tervezése során szem előtt tartani az elemek megtörésével és aszimmetriájával.


-Van már ötleted, hogy az egyetem után mely területen szeretnél tevékenykedni? A BA képzés elvégzése után szerintem mesterképzésre is maradok a MOME-n, azt követően pedig mindenképpen saját vállalkozást szeretnék, azonban nem biztos, hogy ruhákkal fogok foglalkozni. Az öltözéktervezés mellett a szövöttanyag-tervezés a másik specializációm, és nagyon szeretem a különleges textúrájú és mintájú anyagokat, úgyhogy a jelenlegi terv szerint a lakberendezés, belsőépítészet és lakástextilek irányába mozdulok majd el.



Fotó: Kázsmér Máté, Ekler Artúr



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page