top of page
  • Szerző képeTóth Kriszta

"Megláttuk egymást és sikítva röhögtünk"-Batai Gergőt faggattuk az új Soerii&Poolek klip kapcsán

Geri Glam; egy márka, melyet Batai Gergő sminkes hozott létre megannyi kreatív átalakulása során saját magából. Gerit láthattuk már dögös dívaként az éjszakában, és még helyesebb férfiként nappal, amikor minket nőket próbál szebbé és magabiztosabbá varázsolni sminkjein keresztül. Bárki bőrébe is bújjon, irigylésre méltóan sugárzik belőle a magabiztosság és a szabadság üzenete. Nem véletlen, hogy ő lett az új Soerii & Poolek- Picsám című dal klipjének főszereplője. De a sztorit inkább mesélje ő el.

  • Mesélj arról kérlek, hogyan csöppentél bele a divat és a sminkelés világába? Mi vagy ki motivált téged abban, hogy make-up artist legyél?

Gyerekként az én agyamat is kimosta a TV. A divat, mint kommunikációs eszköz érdekelt: a kulturális és szociális vonatkozásai; az öltözék, mint megkülönböztető kellék, ezáltal pedig egy csoporthoz vagy szubkultúrához való tartozás, önmagam keresése, megtalálása, majd újra definiálása. A trendek a mai napig nem foglalkoztatnak különösképpen. Nem tartom magam divatos embernek és nem is akarok az lenni – ez valószínűleg a korral jött. Koncepciókban, lookokban szoktam gondolkodni: a kezdetektől fogva jellemző, hogy minél többféleképpen, minél több szerepben akartam látni magam. Így jött képbe a sminkelés is. A technikai kivitelezésen és a szakmai felkészültségen túl ebben a témában is el tudom különíteni a korszakaimat. Eleinte az átalakulás, az átalakítás foglalkoztatott a leginkább, aztán egy sor munkahelyen keresztül és a szakma különféle ágazataiban történő elhelyezkedés és kísérletezés során rájöttem, mennyit, mit és hogyan tudok adni az embereknek. Ez egy nagyon extenzív szakasz volt, közben pedig folyamatosan formálódtam én és a karakterem is, ami egyszer csak megjelent az éjszakában. Mostanában ismét inkább az önreflexió jellemző rám, nem sminkelek sokat, vagy ha igen, annak határozott célja van.


  • Sokan arra is felkapják a fejüket, hogy valaki férfiként ezt a szakmát választja. Te viszont nem csak, hogy ezt választottad, de magadat is sminkelve, drag queenként arca voltál egy LMBTQ rendezvénysorozatnak. Mennyire nyitott erre a hazai közönség? Milyen érzés volt először dragként kisétálni az ajtón?

Órákig tudnék erről mesélni, mert nagyon sok aspektusa van! Alapvetően elkülönítem a szakmai életemet a saját magamból kreált karakteremétől, az egyetlen közös pont csupán tényleg maga a smink. Amikor elkezdtem fotózásokra járni, folyton azt éreztem, valami hiányzik; sematikus, egyszerű sminkeket kértek, ami szöges ellentétben állt az akkori önmagammal és a kíváncsiságommal. Innen jött az ötlet: „Miért ne sminkelhetném magamat? Kár lenne elpocsékolnom a saját arcom.” Azon túl, hogy gyakorolhattam és hibázhattam, egészen új távlatok nyíltak előttem, amik egy más jellegű látásmódot és technikai eszköztárat igényeltek. Férfiként ebben a szakmában Magyarországon még mindig napi szinten kellett küzdenem azzal a bizonyos egy másodperccel, amikor a kevésbé nyitott érdeklődők megpillantottak a standnál és láttam a szemükben a frusztrációt, a kérdést, esetleg az előítéletet: egy férfi fog sminkelni. Igen, nem is akárhogyan! Hiába hiszek az emberekben, idővel elegem lett ebből a folyamatos bizonyításból, ahol nem csupán a munkám alapján ítélnek meg, mert a társadalmunk elmaradott. Fordulóponthoz érkeztem: nem érdekel, ki mit gondol, alkotó ember vagyok. Létrehoztam hát egy saját magamból kreált, hús-vér perszónát! Sosem fogom elfelejteni az első alkalmat, amikor kisétáltam egy klub ajtaján a tömegbe és kígyózott a sor. Remegtek a lábaim és azon gondolkodtam, vajon tényleg komolyan gondolom-e ezt az egészet? Az emberek megdöbbenve bámultak, nekem pedig nem volt más választásom, mint elhinnem magamról és eladnom magam – fake it ’til you make it. Ez óriási fordulópont volt az életemben, gyakorlatilag az összes gátlásomat és sebezhetőségemet tálcán pakoltam az emberek elé. Működött. Tisztában vagyok vele, milyen ellentmondásos alak vagyok és egész életemben bántottak és ítélkeztek felettem, egészen addig a pillanatig. Azóta nem érdekel.


  • Az éjszakai élet mellett nappal is komoly sikereket értél el a karriered során. Több márkával dolgoztál már együtt, tartottál előadást nőknek a sminkelésről, láthattuk a munkáidat videoklipekben, te mire vagy a legbüszkébb eddigi pályafutásod alatt?


Alapvetően nagyon szeretem az embereket. Csak a hülyéket és a kamusokat nem bírom – a szemük úgyis mindent elárul, az enyém pedig röntgenből van. Szeretem, ha tudnak gondolkodni, ha tudnak és mernek kérdezni; szeretem, ha önazonosak. A smink egy remek eszköz arra, hogy összehozza az embereket és a segítségével egészen új oldalról ismerjük meg és fejezzük ki magunkat. A szakmai sikerem számomra abban az 5 percben rejlik, amit ezeknek a nőknek adtam a találkozásaink során; amit lefaragtam a reggeli készülődésük idejéből és hogy sikerült megmutatnom nekik, hogy lehetnek önmagukért szépek, nem kell megfelelniük senkinek: sem a trendeknek, sem a barátaiknak, sem a párjuknak. Ezek a nők emlékezni fognak rám. A sminkelés pszichés faktorai adták számomra a legtöbbet; az a területe, ami a szem elől rejtve marad és az emberek bele sem gondolnak. Sminkelni bárki meg tud tanulni. Next.


  • Egy rövid időre, de belekóstoltál te is a youtuber életbe is. Szókimondó, őszinte stílusod miatt sokan szerették a videóidat, nem tervezel visszatérést erre a platformra?

A mai napig kapok üzeneteket és kérdéseket, hogy mikor készítek már új videót. Ötleteim vannak, válaszolni egyelőre nem tudok. Amikor egymagad vagy a kreatív és a technikai oldalon is és neked kell összeállítanod egy anyagot A-Z-ig úgy, hogy az legyen informatív, szórakoztató, újszerű, technikailag pontos stb. és még élvezhető is, ez a feladat rengeteg időt igényel. Hiába vagyok strapabíró és kitartó, egy teljes állás, az éjszakai életem és a magánéletem mellett ez aránytalanul nagy teherré vált. S akkor még nem beszéltünk a rendszeres gyakoriságról, a közönséged eléréséről és a veled szemben támasztott elvárásokról. Meguntam. Amúgyis projekt-szerűen gondolkodom és működöm. Nem kifelé élek, most magamnak vagyok fontos, nem tudok és nem is akarok többet adni magamból. Más téma, hogy ez az ócska, üres és felszínes jelen, amiben élünk, sorra termeli ki magából az olyan karaktereket, akik egyszerűek, értéktelenek és nem közvetítenek semmit. Ezzel nem kívánok azonosulni, s amikor észrevettem magamon, hogy az, amit csinálok, nem szívből jön, abbahagytam. Nem teszem magam függővé az emberek véleményétől és nem egy online tér visszaigazolására van szükségem, legyen az pozitív vagy negatív - tudom, ez talán meredek kijelentés, de számomra mentális egészségem és stabilitásom sokkal fontosabb. Az emberek mindig másban keresik magukat és folyamatosan pózokat vesznek fel. Én az életemnek ebben a szakaszában túl vagyok ezen magammal.


  • Bár már rengeteg oldalad láthattuk a Geri Glam név alatt megcsillanni, most mégis sikerült ismét felkelteni az emberek figyelmét, hiszen a legújabb Soerii & Poolek klipnek te lettél a főszereplője. Mesélnél róla, hogy jött ez a lehetőség?

Hegedűs Dórával már több ízben dolgoztunk együtt különböző projekteken, rajta keresztül talált meg Lippai Danger rendező, aki az első megbeszélésünk során meggyőzött, amikor az aranyszínű biciklijén begurult és elvigyorodott. Megláttuk egymást és sikítva röhögtünk - nem volt több kérdésem. Imádom az olyan elmebeteg embereket, mint én. Szabadok.


  • Zseniális a karaktered a Picsámban, de itthon azért ritka, hogy egy férfi nőként szerepeljen egy videoklipben, milyen visszajelzéseket kaptatok eddig a klippel kapcsolatban?


Danger hangsúlyozta, hogy nem akar túlrendezni, látta a szociális média platformjaim és azt csinálhattam, amit akartam. Nagyon könnyen tudtunk együttműködni. Elég sokan írtak és írnak is, mert imádják a klipet. Ugyanennyien valószínűleg fanyalognak is – ez sem érdekel. Vizuális dömping az egész; szerintem remek szűrő, mert polgárpukkasztó: aki nem érti, annak nem is kell értenie, mert nem neki szól. Tulajdonképpen nem is kell érteni sem, elég nézni. A dal fülbemászó, a kivitelezés igényes, Soeriiéket és stábot pedig imádom. A kommenteken rengeteget röhögök, nagyon jók! Egy ponton pedig elgondolkodtam: szerintem elég egyértelmű, hogy nem vagyok nő, de vajon mindenkinek az?


  • Hogy érzed van még olyan dolog, amiben szívesen kipróbálnád magad?

Az lenne a szörnyű, ha 29 évesen úgy érezném, hogy mindent kipróbáltam, nem? A drag karakteremet már egy ideje pihentetem és úgy gondolom, most sikerült egészségesen leválasztanom magamról. Létrehoztam egy terméket magamból, ami szerves részem, - az is marad - de már nem határozza meg a mindennapjaimat és jelenleg nincs mit kezdenem vele. Persze, ha lesznek még hasonló lehetőségeim, minden további nélkül hozom a kiégett szőke picsát azonnal! Most viszont egy nagyon érzékeny, csendesebb, tisztuló folyamatban vagyok, amikor dolgoznom kell magamon és jól is esik. Több, mint 10 éve blogolok és könyvet szeretnék írni egy ideje, érik.


  • Álmodozni, tervezgetni mindenki szeret, neked mik a terveid a következő 5 évre? Hol tudnád elképzelni az akkori Geri Glamet?

Geri Glam egy jó ideje fut, régóta élem, de azt hiszem, kinőttem egy kicsit emberileg. Tökéletes volt az elmúlt években, megcsinálta a műsort, felkeltette az emberek figyelmét, jó volt egy karakternek, amit odadobok a szociális média felületeken a hiénáknak, hadd marcangolják. Ideje kicsit érettebben viselkednem, mert hiába tudok polgárpukkasztó vagy botrányos lenni, ettől sokkal többről szólok és újabb platformokat kell találnom és kreálnom ahhoz, hogy tovább bontakozzak. Ez a videoklip például tökéletes lehetőség volt erre. Már a mai Geri Glam is teljesen más, mint mondjuk a 2 évvel ezelőtti. Geri Glam Batai Gergő életének mindig is az a punk oldala lesz, amin örökké röhögni fogok. Most viszont ideje másra fókuszálnom. Magamra leginkább.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

コメント


bottom of page