top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Mennyi ideig használhatóak biztonsággal a szépségápolási termékeink?

A szavatosság szó hallatán általában az élelmiszerek fogyaszthatóságának dátuma jut először eszünkbe. Nem is gondolnánk, mennyire fontos lenne a szépségápolási termékeinkre ugyanígy tekintenünk, hiszen ezek érintkeznek bőrünkkel, és a romlott ételhez, italhoz hasonlóan ezek is kiválthatnak számos negatív hatást.

Bontatlan termékeink megfelelő körülmények között tartva (naptól védett, száraz, hűvös helyen) megőrzik frissességüket és hatékonyságukat. Azonban kibontás után lép életbe a csomagoláson kis tégely szimbólumba írt szám figyelembevételének fontossága. A szám mögött egy M betű figyelhető meg, ami a hónapot (angolul month) jelöli. Tehát, ha azt látjuk az ábrán, hogy 6M, akkor fél évig biztonságos a használata. Abban az esetben, ha nem találunk ilyen emblémát, egy konkrét dátumot kell keresnünk, ez viszont azt jelöli, meddig kell felhasználni a terméket a felbontástól függetlenül. Van valami, ami még a lejárati időnél is fontosabb, ez pedig az, hogy vegyük észre, ha a használni kívánt kozmetikum már nem jó.

Honnan is tudhatjuk ezt?

Ha megváltozik az állaga, illata kellemetlenné válik, vagy már nem nyújtja az eddig megszokott hatást. Amikor a szempillaspirálunk már nem dúsít úgy, mint régen, vagy a kedvenc hidratáló krémünk felvitele után irritációt érzékelünk, akkor bizonyára valami nem stimmel.

Mik a veszélyei, ha tovább használunk egy terméket annál, mint amit a gyártó javasol?

Ahogy telnek a hónapok, szeretett kencéink lassan elkezdenek veszíteni erejükből. Lejáratuk után a bőr kipirosodását, irritációját okozhatják, de sajnos nagyon súlyos fertőzésekhez is vezethet használatuk.

Milyen típusú termékek szavatossága jár le a leghamarabb?

Általában a tartósítás nélküli és a krémes vagy folyékony állagú termékeké. Ezekben leggyakrabban az a közös, hogy vizet tartalmaznak, mely rendkívül jó környezetet biztosít a különböző kórokozók szaporodásához. Illetve a nem megfelelő körülmények között tárolt anyagok is gyorsan romlásnak indulnak ugyanebből az okból kifolyólag.

Mivel környezetünkre nincs jó hatással, hogy ilyen gyakorisággal eldobjuk régi termékeinket, és vesszük is az újat, és habár ez sem oldja meg a problémát, legalább arra figyeljünk, hogy csak az éppen szükséges mennyiségű árucikkeket vegyük meg. Ne halmozzunk fel, és használjunk egy időben több, ugyanabba a kategóriába tartozó kencét! Így esetleg lesz is alkalmunk hasznosítani őket a megadott felhasználási időn belül.

Sokan nehezen válunk meg kedvenc alapozónktól vagy szempillaspirálunktól, főleg ha még nem használtuk el teljesen őket, de merjünk selejtezni, hiszen ezek túlhasználása valóban kockázatos lehet számunkra.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page