top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a célja és kik vehetnek részt rajta?


A ,,divat legnagyobb estéjeként” emlegetett Met-gála a divat naptárában hatalmas szerepet tölt be. Az esemény a Metropolitan Museum of Art's Costume Institute Gálájának beceneve és lényegében egy adománygyűjtés. A közkedvelt estéjt a Costume Institute, a múzeum divatosztálya és egyetlen kurátori részlegre rendezi meg minden év május első hétfőjén a Metropolitan Museum of Art épületében, amely több, mint 5000 évnyi művészetet mutat be a világ minden tájáról. Aki egy kicsit követi a nagyvilági eseményeket, az tudja, hogy a divatkiállításnak, amely a rendezvény mozgatórugója, minden évben van egy témája, ami egyben a dresscode az eseményre való belépésre.

A Met gála egyik ikonikus alakja Anna Wintour, a Vogue főszerkesztője, aki a gálát az Oscar-díjjal vetélkedő vörös szőnyeges eseménnyé tette, éppen ezért a divatvilág Oscar gálájaként is emlegetik a nagyszabású rendezvényt.

Hogy ki léphet be? Bárki, aki Anna Wintour jóváhagyását kapta. A belépőjegy a kezdetekben 50, 2019-ben azonban körülbelül 35 ezer dollárba került. Az olyan hatalmas cégek, mint például az Apple több asztalt is vásárolnak és meghívják vendégeiket, azonban a végső szót ebben az esetben is mindig a Vogue főszerkesztője mondja ki. Az ülésrendet hónapokkal a rendezvény előtt állítják össze, általában decemberben és nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ki kivel találkozhat, ki mellett üljön. Figyelembe veszik, hogy ki kinek az exe, és mindenkit ennek alapján helyeznek el.

Az egész rendezvény a divatkiállítás körül forog, amikor a vendégek megérkeznek a vörös szőnyegre, megtekintik a kiállítást, majd a vacsora után az előadások következnek. Érdekesség, hogy a sajtó fotósait nem engedik be az eseményen belülre, és bent a közösségi média használata is tiltott. A világjárvány megjelenése óta az eseményt nem minden esetben, vagy ugyanolyan formában tudták megtartani, most azonban a szabályozásokhoz alkalmazkodva újra lehetőség nyílik az ünneplésre. A Met betartja az oltási kötelezettséget és a vendégeknek az étkezésen kívül végig maszkot kell viselniük.

Az idei év témája az „Amerika függetlensége”. A kiállítás két részletben kerül bemutatásra. Az első, „In America: A Lexicon of Fashion” szeptember 18-án nyílt meg, A második rész, az „Amerikában: A divat antológiája” 2022. május 5-én nyílik meg, és mindkét előadás 2022. szeptember 5-ig tart.


Források:


90 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


bottom of page