top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Minden, amit az Econyl anyagról tudni érdemes

Napjainkban egyre többször olvashatunk és hallhatunk arról, mennyire fontos az, hogy odafigyeljünk a környezetünkre és igyekezzünk óvni. Hála Istennek az, hogy csökkentjük és mérsékeljük a műanyag használatot és a mindennapi hulladéktermelésünket mára már szinte trenddé vált, így a fiatalokat is egyre inkább foglalkoztatja. Számos alternatívát találhatunk a boltban egyszerhasználatos zacskók, csomagolások és palackok helyett, és az, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet már-már alapnak számít minden háztartásban.

Forrás: www.sewport.com

A divatipar, mely az egyik legszennyezőbb iparág a világon, szépen lassan szintén kezd ebbe az irányba haladni, számos cég és márka dolgozik részben vagy egészben újrahasznosított anyagokból és különböző alternatívákat kínálnak a környezetvédelem érdekében. Az egyik ilyen anyag az econyl, mely egyre népszerűbb és azzal, hogy végtelenszer újra hasznosítható rengeteg lehetőséget rejt magában mind a gyártók, mind a fogyasztók számára.

Forrás: www.econyl.com Történelem

Az Econyl története a nylonra épül. Ezt eredetileg az amerikai DuPont Corporation gyártotta, főleg a második világháború idején készült nagyobb mennyiségben, hiszen kevés volt az ejtőernyők illetve más textil alapú hadieszközök anyaga, így a természetes szálak helyett ehhez a szintetikus alternatívához fordultak. A nylon gyorsan népszerűvé is vált, például remek helyettesítője volt a selyemnek például a harisnyák gyártása során. A kopásálló és rugalmas anyag további alkalmazási területeit is gyorsan felfedezték, illetve hamarosan megkezdődött az econyl anyaggal való kísérletezés, melyet az olasz Aquafil műanyagipari cég az 1970-es környezeti válság idézett elő. Arra törekedtek, hogy a környezetre kevésbé káros alternatívát dolgozzanak ki a nylon helyett.

Érdekességek, melyeket jó, ha tudsz az Econyl anyagról

  • Végtelenszer újrahasznosítható és regenerálható

  • Először Olaszországban kezdték el gyártani, azonban a legnagyobb exportáló ország ma Szlovénia

  • Az olasz Aquafil cég nem hozta nyilvánosságra a gyártáshoz szükséges pontos információkat

  • Óceáni hulladékból hasznosítják újra - A vizekbe kerülő, biológiailag nem lebomló hulladék komoly károkat okoz a vízi élőlényekben, illetve folyamatos felhalmozódásával egyre nőnek a műanyag szigetek.

  • Rendkívül rugalmas, viszont csak szövött formában, viszont mindemellett gyúlékony is

  • Az Econyl szál vegyszeresen kezelhető, illetve festhető

  • Harisnyanadrágok, sportruházati termékek, fürdőruhák, illetve padlószőnyegek gyártására is használják

Forrás: www.econyl.com

Források:150 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page