top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Minél szeplősebb, annál tetszősebb!– Hogyan készítsünk otthon szeplőket?

Mindenki másképpen vélekedik a szeplőkről. Van, aki imádja, van, aki minden áron megszabadulna tőlük. Az évek előrehaladtával azonban egyre nagyobb divattá vált a bájos pöttyök otthoni elkészítése különböző technikákkal. A cikk végén szó esik az egyik ilyen módszerről is.

Mi a szeplő valójában?

A szeplők számát a genetika határozza meg. Az MC1R nevű gén szabályozza, hogy mennyi melanint termel a testünk. Tehát ez a gén felelős a hajszínünkért, bőrszínünkért és a szeplőkért is. A melaninnak két fő típusa van: a sötétebb barna eumelanin és a vörösessárga feomelanin. Ha az MC1R génje inaktív, akkor több feomelanint termel. Ezeknek az embereknek világosabb a haja, és nagyobb a valószínűsége a szeplők előfordulásának.

Érdekes például, hogy újszülöttek sose születnek szeplőkkel, hiszen a napsugárzás hatására alakulnak ki, amikor a bőröd felgyorsítja a pigmenttermelést az UV-sugaraknak való kitettség miatt. A szeplő azáltal, hogy elsötétítik az arcot, és így az kevésbé lesz érzékeny az UV-sugarakra, tulajdonképpen úgy működik, mint egy természetes fényvédő. Ez persze nem ment fel senkit sem a megfelelő faktorszámú naptejek rendszeres használatától. Éppen ellenkezőleg! Valójában sok szeplő azt jelentheti, hogy a bőr nagyon érzékeny a napfényre.

Tudtad, hogy az embereknek csupán 4-5%-a rendelkezik ezekkel a pici barna foltokkal? Ennek másik oka a genetikán kívül, hogy sok embernél a gyermekkorban megjelenő pöttyök az évek múlásával elhalványodnak, vagy gyakran teljesen eltűnnek. Talán pont ritkasága és a fiatalságot idéző hatása miatt lett ekkora trend napjainkban a szeplők otthoni megalkotása. Vannak, akik annyira elkötelezetten rajonganak értük, hogy hennával készítik ezeket, így több hétig is élvezhetik előnyeit.

Hogyan készítsünk szeplőket?

Számos terméket és technikát használhatunk a természetes hatású szeplőkhöz. Legtöbbször szemöldökceruzához, folyékony festékhez és szempillakeféhez nyúlnak a sminkesek. Most a kefével történő módszert olvashatjátok.

  • Ki kell keverni egy szeplő színű folyékonyabb festéket. Ez készülhet szemhéjpúderből, amelyet fixáló spraybe keverünk, vagy akár sötétebb alapozóból is.

  • A kefére vigyük fel az anyagot, majd azon végighúzva ujjunkat fröcsköljük az arcra azt. Ez azért jó mód a szeplők készítésére, mert kerülnek a bőrre kisebb és nagyobb cseppek is, így nem lesz mű a kinézetük.

  • Ennek felvitele után, hogy elhalványítsuk a „pacákat”, az ujjunkkal vagy egy szivacs segítségével tapogassuk át lazán a felületüket. Ezáltal nem lesznek túlzóan körülhatároltak, hanem a bőrbe olvad a festék, mintha az tényleg a részünk lenne.

A középkorban boszorkányjegynek hitt szeplőt egyre többen hordják büszkén magukon, amire a divatbemutatók is ösztönöznek minket. Ezt is egy olyan pozitív előrelépésnek gondolom, ami segíteni tud azoknak az embereknek, akik különcnek érzik magukat így, hogy ezzel a külső tulajdonsággal rendelkeznek.



Borítókép: Instagram @tamarawilliams1

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page