top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Múzeumok divatőrülteknek: avagy a képzőművészeten túl

Európa nem csak történelmi események szempontjából izgalmas, a kontinens művészeti szempontból is gazdag múltra tekint vissza. A kötelező utazós programokon kívül azonban számos olyan kiállításra látogathatunk el, amely a divatot, az öltözködést dolgozza fel és korántsem csak a nőknek lehet érdekes. Ha az utazásunkat még érdekesebbé és színesebbé szeretnénk tenni, könnyedén megtehetjük. Nézzük, melyek ezek és melyik országba kell utaznunk a különleges élményekért:



Kép forrása: unplash.com


Németország

Két nagyvárosban is találkozhatunk divat tematikájú kiállítással, Hamburgban a Museum für Kunst und Gewerbe egy képző- és iparművészeti múzeum, ami nem kifejezetten az öltözködés témáját öleli fel, február 25-től azonban nyílik egy Dressed névre hallgató kiállítás, ami egészen augusztusig megtekinthető. A másik ilyen lehetőség a német fővárosban, Berlinben a Kulturforumban található, ami egy kulturális központ és ott is fut egy aktuális divatkiállítás, a How to Dior, ami június elejéig tekinthető meg.


Hollandia


Hollandiában több lehetőségünk is van, hogyha valamilyen divattal kapcsolatos kulturális programot választanánk az utazásunk során. Az egyik a The Fashion for Good Museum Amszterdamban, ahol egy a divatipar lelassítása és a környezettudatosság iránt elkötelezett csapat dolgozik nagyszerű projekteken. ( A múzeum a jelenlegi intézkedések miatt ideiglenesen zárva tart, azonban online túrákra lehet jegyet foglalni!) A másik helyszín a Textile Research Centre Leiden városában, ami a járványhelyzet miatt szintén zárva van, a nagyközönség számára nincs nyitott kiállítás, a nyitást az intézkedések függvényében tavaszra tervezik.


Belgium


Ez a kis ország is bővelkedik divat tematikájú múzeumokban: Antwerpenben, Hasselt-ben és Brüsszelben is érdemes körülnézni. Az antwerpeni MoMu, vagyis Modemuseum a kortárs belga divat iránt érdeklődőknek kötelező program, csak úgy, mint a Hasselt Fashion Museum, amely a kortárs nyugati divat és a régebbi korok öltözködési szokásait is áttekinti. Érdekes lehet még a Fashion and Lace Museum is, amely egyedülálló csipkegyűjteményeit éves kiállításokon mutatja be.


Olaszország


Mint tudjuk, Olaszország a világ egyik divatközpontja, így hát számos lehetőségünk van, ha inspiráló tervezőkről és kollekciókról szeretnénk hallani. Kezdjük is két olyan firenzei múzeummal, melyet magának a tervezőknek, a márkáknak szenteltek: az egyik a Gucci Garden, a másik pedig a Salvatore Ferragamo Museum. Ugyancsak Firenzében tudjuk meglátogatni a Museum of Costume and Fashion-t is, ami a Pitti Palazzo-ban található, azonban jelenleg zárva tartanak. Érdemes lehet megnézni a Milánóban található Costume Moda Immagine, Palazzo Morando-t is, illetve az Armani/Silos divatművészeti múzeumot is, melyet szintén a tervező és a márka köré építettek ki.


Egyesült Királyság


Londonban is van lehetőségünk kulturális programokon részt venni, ha a divat iránt érdeklődünk: a Victoria and Albert Múzeumban, a Design Museum és a Fashion and Textile Museum-ban, ami a kortárs divat és textiltervezéssel foglalkozik. Az országban megtalálható még a Fashion Museum, amely minden fashionistának kötelező program.


Franciaország


Párizsban, a fővárosban több divattal kapcsolatos múzeum is található. A Fondation Louis Vuitton és az Yves Saint Laurent Múzeum két olyan program, ami kihagyhatatlan egy divat iránt érdeklődőnek (de csak 01.29-től, ugyanis akkor nyit újra a múzeum). Itt található még a Musée de la Mode et du Textile a Louvre-ban, illetve a Palais Galliera Musée de la Mode is, amely az egyik leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkezik. További helyekre is érdemes ellátogatni Franciaországban, hiszen ott van még a Christian Dior Múzeum Granville-ben, a Cité Dentelle Mode Calais-ben, a Musée des Beaux arts et de la Dentelle Alençon városában, illetve a Lyonban található Musée des Tissus et des Arts décoratifs, amely azonban jelenleg zárva tart.


Spanyolország


Ha a Pireneusi-félszigetre látogatunk, Madridban érdemes lehet betérni a Café de Oriente Museo del Traje kiállításaira, illetve Getariaban a Cristóbal Balenciaga Múzeumot se hagyjuk ki. Ez utóbbival szorosan együttműködik a Design Museum of Barcelona.



Források:


18 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page