top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

„Nagyon sokat foglalkoztat a bolygó, és az emberiség jövője.” – interjú Sustik Krisztával

Sustik Kriszta ruháit nem a megszokott anyaghasználat jellemzi, ugyanakkor mégis hordható és kényelmes darabok születnek a keze alatt, melyek egyszerre vagányak, elegánsak és praktikusak. Annak ellenére, hogy többségük vízlepergető anyagokból készül, a pamut bélésnek is köszönhetően megvan az egyensúly a hordhatóság és az extravagancia között.

Mi ösztönzött arra, hogy elkezdj ruhák tervezésével foglalkozni?

Sokáig nem tudtam, hogy ruhatervező akarok lenni, viszont abban biztos voltam, hogy alkotni szeretnék. Sok minden érdekelt, például az építészet, a kerttervezés vagy a fotózás. Aztán végül ennél kötöttem ki.


Gyakran ki szoktad hangsúlyozni, hogy az ösztönösségre, kísérletezésre törekszel. Miért fontosak ezek számodra?

Gyakran beszéltem már arról, hogy nem tudatosan alkotok. Nálam a ruha elkészítése és megtervezése sokszor egyszerre történik. Szinte soha nincs egy olyan előzetes terv, amit aztán egy az egyben valósítok meg. Amikor a prototípus készül, az ösztöneim súgják meg, melyik irányba is menjek tovább. Hiszek abban, hogy ettől lesznek egyediek, és rám jellemzőek a ruhák.

Kedveled a futurisztikus stílust, rendszeresen tervezel ilyen típusú darabokat. Mit jelent neked ez a stílus, miért ez áll hozzád a legközelebb? Mit jelen neked a futurisztikus látásmód?

Nagyon régóta kedvelem a sci-fi műfaját, már középiskolás koromban is olyan íróktól olvastam, mint Philip K. Dick vagy mondjuk Aldous Huxley. Ezek a művek nagy hatással voltak rám, és valószínűleg nagyban befolyásolták nem csak a stílusomat, de a világlátásomat is. Nagyon sokat foglalkoztat a bolygó, és az emberiség jövője. Ritkán tudom magam függetleníteni az előbb felsorolt írók által elképzelt disztópikus képektől. Talán emiatt is nyúlok leggyakrabban olyan anyagokhoz, amelyek adott esetben védelmi funkciót is elláthatnak.

A te esetedben –a futurisztikus ruhadarabok, nem mindennapi anyaghasználat miatt- érdekes választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy hogyan inspirálódsz ezek megálmodása előtt?

Furcsán hangozhat, de sokszor maga az anyag, annak tapintása, „viselkedése” indítja be az alkotási folyamatot. Ilyenkor bekattan egy irány, például egy formavilág, ami a ruha alapját megadja, majd ebből indul el a kísérletezési folyamat.

A munkáidat nézve volt egy olyan érzésem, hogy a sok szokatlan, figyelemfelkeltő elem mellett a letisztultság is jellemző darabjaidra. Hogyan fér össze az extravagáns stílus a minimalista vonásokkal?

A ruháim összhatásukban, szabásukban letisztultak, de ha közelebbről megnézzük őket, mindegyiken van egy-egy különleges forma, egyedi jellemző. Nagyon szeretek olyan technikákat alkalmazni (például ráncolásokat, gumírozásokat), melyek végül rusztikus hatást eredményeznek, megtörve ezzel a minimalizmust. Szerintem attól működik igazán ez a dolog, ami miatt a legtöbben a ruháimat hordják -nagyon sokan vannak ugyanis-, mert habár szeretnének kitűnni a tömegből, mégsem akarnak kirívóak, túl feltűnőek lenni. Mindenki vágyik arra, hogy kicsit más legyen, mint a többiek, egy kicsit feszegethesse a határokat, közben pedig megmaradhasson a szó jó értelmében vett hétköznapinak, akár elegánsnak is.

A tervezés és a kivitelezés során milyen szempontok szerint dolgozol? Tudsz figyelni mindeközben a fenntarthatóságra is?

Amint az előbb említettem, régóta foglalkoztat a bolygó jövője, fontos számomra a környezetvédelem, ezért törekszem arra, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljek. Sajnos egy ruhatervezőnél vannak bizonyos korlátok, de ha az ember feltalálja magát, akkor rengeteg dolgot újra tud hasznosítani. Így lesznek például a kartondobozokból megfelelő nagyságú darabok, amelyeken feltekerve tárolom az anyagokat. A szabászati hulladékokból pedig táskákat, kisebb dolgokat próbálok készíteni, ha pedig ez nem megy, akkor továbbítom olyan valakinek, aki örömmel felhasználja.

Van valami, amit még szívesen megosztanál magadról vagy a márkádról?

Úgy tűnhet, hogy kizárólag nőknek tervezek, pedig már régóta foglalkoztat egy férfi kollekció elkészítése, ami úgy tűnik, végre meg is valósul. Számos férfi énekesnek, előadónak terveztem már jelmezt, fellépőruhát. A visszajelzések pedig mind arra ösztönöztek, hogy ezt a vágyamat ne hagyjam veszni. Szóval reményeim szerint már idén debütálhatnak a férfiaknak szánt darabjaim.41 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page