top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Nosztalgiázz az elbűvölő 20-as évekkel!- divat kisokos 1920-ból

Neked mi jut elsőre eszedbe a Chanel szóról? Egy bájos hölgy, lehengerlő stlíusérzékkel megáldva? Netán a legújabb, hőn áhított Chanel N°5 parfüm, amely a világ legnépszerűbb illatátává avanzsálódott hosszú évek alatt? Gyöngy ékszerek és irigylésre méltó, mindig tökéletesen beállított frizura? Vagy éppen azoknak a sorába tartozol, akik a Chanel szót pusztán a fellengzős divattal és csupán egy márkával azonosítják?Apic / Getty Images

Bármilyen nézőponttal is rendelkezz, biztos vagyok benne, hogy az első dolog, ami eszedbe fog jutni a Chanel szóról, az a határtalan stílusérzék. Bárki bármit mond, egy valami örökérvényű: Coco Chanel letisztult stílusa és az általa megteremtett divat.

Érdekességek a divat nagyasszonyáról:

Coco Chanel 1928-ban Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel francia divattervező, a Chanel divatház alapítója. A haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Szimbólum, maga a könnyed báj és a felszabadultság különleges elegye. Egy igazi jelenség. A 20-as évek egyik nagy egyénisége.

Ismertetőjegyeivé és egyben védjegyeivé váltak a következő motívumok: fekete orrú cipők, tweed anyagból készített kosztüm, kamélia virág és a soros gyöngyökből készült káprázatos kosztümékszerek. Minden nő nagy kedvence és elengedhetetlen ruhadarabja a Chanel által meghonosított és divatba hozott rövid kis szoknya és a "kis fekete ruha".

Elhíresült mondatai mind a mai napig érvényben lévő nagy igazságokat rejtenek magukban a stílussal és a divattal kapcsolatosan, amelyből minden nő társunk erőt meríthet. Coco mondatai tele vannak sugárzó erővel és még a nehezebb pillaantokban is mankóként szolgálnak az öltözködés terén elbizonytalanodott nők számára.

"A divat változik. A stílus örök."


Nagy változások a világban és a divatban

1920 bizony a nagy változások éve volt, hiszen ekkor abszolút feje tetejére áll az odáig megszokott világ. Pillanatok alatt fenekestül felfordult minden, a bizonytalanság pedig a divatra is kihatással volt. Átalakította, felkorbácsolta és teljes mértékben felülmúlta az átlagost. Érthető módon a háború után egyre többen vágyakoztak a szabadság édes ízére, a felhőtlen boldogságra.

Ezen felül a hölgyek igyekeztek minél nagyobb táradalmi szerepválallást betölteni, amely érthető módon az öltözködésükre és a divatra is kihatással volt. Miben volt ez a stílus más, mint az eddigiek? A 20-as évek öltözködésének és preferált ruhadarabjainak legfőbb célja a korábbi évek női ideáljaival való teljes szakítás volt. A korábban nőiesnek és szexinek vélt idomoknak búcsút intettek a kor hölgyei, helyette pedig a vékony csípő, hosszú lábak és vonalak kerültek a fókuszba.Forrás: Pixabay

A mai világunkban talán furcsának és kissé elképzelhetetlennek tűnhet, de ebben a korszakban a stílusosabb hölgyek inkább a férfiasabb darabokat részesítették előnyben. Az igazán divatos nők kifejezetten nadrágokban jártak, egész életstílusukat és hozzáállásukat áthatotta a szabad szellem. Nem mondtak nemet semmilyen könnyed élvezetre, bátran vetették bele magukat a szerelembe és nem filozofáltak és gyötrődtek annyit, mint manapság sokan tesszük. Ez a nyugodt, szabad hozzáállás a 20-as évek egyik fő védjegyévé vált. Hatalmas előrelépést jelentett az a tény is, hogy a hölgyek számára már engedélyezett volt férfiak nélkül is megjelenni társas rendezvényeken, kedvükre szórakozhattak a helyi klubokban és társas összejöveteleken.

A hölgyek nagy kedvencei -avagy ezek voltak a 20-as évek elmaradhatatlan kellékei

Ahogy korábban írtam, a hölgyek ebben az időszakban előszeretettel léptek ki a komfortzónájukból és a határozottabb, férfiasabb megjelenés érdekében bármit bevetettek. Ennek a stílusnak az egyik fő záloga nem más volt, mint a mellek leszorítása. Ezt míderrel érték él. Szabásvonalak terén a bővebb, lezserebb vonalak kerültek előtérbe. Ezek nagy előnye volt, hogy a már előnytelennek és stílustalannak tartott nőiességet abszolút elfedte. A csípő és a derék láttatása már nem volt divat. Az idáig kellemetlen és kényelmetlen fűzők és hatalmas abroncsok kora pedig végérvényesen leáldozott.


A lazább, könnyedebb anyagokban a nők szabadabbnak, légiesebbnek érezhették magukat, nem voltak többé korlátok közé kényszerítve. Éppen ezért a 20-as években nagy népszerűségnek örvendett a női öltöny, a laza szmokingok és a könny, jól szellőző anyagok.Ezt az új, kifejezetten nőknek tervezett divatirányzatot pedig graconne-nak nevezték.

Nemcsak a szoknyák lettek rövidebbek az évek előrehaladtával, de a smink, frizura és a cipő viselet is 360 fokos fordulatot vett. A hölgyek elkápráztatták, sokszor egyenesen megdöbbentették a férfiakat. Merész, beválallós évek következtek a divat törtnelmében.


Little party never killed nobody: divatozz Gatsby módra!

Édesen habzó pezsgők, kivágott hátú ruhák tömkelege, szecessziós jelmezek látástól vakulásig, felhőtlen partikedv és merész fejpántok sora. Bizonyára mindannyiunk számára ismerősen cseng a Nagy Gatsby című film, amely tökéletesen mutatja be a 20-as évek méltán híres, csillogó korszakát. A filmben feltűnő ruhaköltemények és a merész, szabad életstílus ösztönzőleg hat ránk, nézőkre. Bárhányszor nézzük végig a filmet, folyamatosan az az érzésünk van, mintha már jártunk volna ebben a korban. Az édes déja vu pedig nem is lehet véletlen, hiszen mindannyiunkban ott él ez a megfékezhetetlen, már-már őrült temperamentumosság, a szabadság ízére való szomjazás.


A divat nagy csodálói számára kötelező a Nagy Gatsby könyv és film változata is, hiszen ennél korhűbben egy mű sem mutatta még be a 20-as évek valódi arcát és természetesen sugárzó báját. Krinolin helyett előkerült a bustle ruha, később pedig a századforduló új divatja került terítékre.


Mondd meg, milyen frizura tetszik, én pedig elmondom, ki vagy!

A nőies, lágyan leomló, hosszú hajzuhatagokat a 20-as években felváltotta a trendi, rövidre vágott, szimmetrikus bubi frizura. Természetesen ,mint mindig, kivételek és egyéniségek ebben a korban is akadtak. Ők nem voltak hajlandóan megválni dús hajkoronájuktól, sajnálták volna levágatni, azonban a társadalmi elvárásoknak és a kor nagy divatjának meg szerettek volna felelni. Éppen ezért eltűzték a hajukat, kontyba kötötték a hatalmas hajtömegüket és végig azt a látszatot keltették, hogy rövid frizurával rendelkeznek.


Az igazán jó smink öltöztet!

Egy merész, lázadó korszakban, amikor a nők végre megmutathatták erejüket és függetlenségüket, a smink is egyfajta kifejezőeszközként funkcionált. Mindez idáig a smink, mint szépészeti "művelet", nem szerepelt igazán a nők szótárában. A 20-as évek beköszöntével egyre több hölgy bontakozott ki, elkezdték használni a pirosítót, néhányan még a szemöldöküket és a szempillájukat is megfestették. A füstös smink és az élénk, feltűnő rúzs azonban inkább a filmvásznakról köszönt vissza, mintsem a dolgos hétköznapokból.


Cipőből sosem lehet elég!

Mi, nők cipők és táskák nélkül teljesen el vagyunk veszve. Ez a 20-as években sem volt másképp, éppen ezért talán nem is meglepő, hogy sok hölgy a cipőjével mutatta meg, hogy milyen családból, társadalmi körből származik. Eleinte a hegyesebb orrú cipők voltak divatban, majd az évek előrehaladtával egyre inkább a lekerekítettebbek nyertek teret. Nagy névnek számított ebben a korban a Richard F. Outcault karikatúrista illusztrációin megjelenő Mary Jane cipő. Ez a cipő a hírhedt karikatúrista ismert hősnőinek a lábait ékesítette.


Az elegancia és a kifinomult báj forrása: kalapok minden mennyiségben

Manapság már nem annyira divat és megszokott a kalapviselet, mint ebben az időszakban volt. A nagy karimás, elegáns kalapok, az ikonikusnak számító Cloché-kalap és azok az őrültnek ható, de nagyon különleges rojtos és lefelé lógó fejpántok bizony a 20-as évek meghatározó elemei közé tartoztak. Írta: Tollas T.

14 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page