top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

Nézzünk szembe együtt a sötét karikákkal!


Rengeteg embernek jelentenek problémát a szemek alatt megjelenő sötét karikák. Egyesek úgy gondolják, hogy a fáradtság a ludas értük, mások pedig a genetikát okolják. Vajon mi az igazság? Lehet ellene tenni bármit is?

Szemünk rendkívül igénybe vett érzékszerv, melyet egész nap dolgoztatunk. Emiatt az erőteljes munka miatt sok vérre van szüksége a megfelelő működéshez, így rengeteg hajszálér fut körülöttük. Akiknek genetikailag átlátszó és vékony a szemük alatti terület, bizony akár gyerekkoruktól is tapasztalhatják a sötét karikák meglétét. Az idő múlásával a bőr egyre kevesebb kollagént képes termelni, így az elveszti rugalmasságát és elvékonyodik. Ez történik a látószervek alatt található, alapból is vékony, érzékeny felülettel. Szóval az átlátszódó erek a „hibásak”, a valódi okai ennek a problémának.

Természetesen nem hiába alakult ki az a nézet se, hogy a fáradtság elősegíti a nem kívánt karikák megjelenését. Az alváshiány miatt a bőr fakóvá válhat, ezzel utat engedve az erek láthatóságának. Legtöbbször mégis inkább az történik, hogy folyadék gyülemlik fel a szemek alatt, ami duzzadttá teszi azt és csupán az ennek következtében létrejött árnyékot látjuk nem tetszőnek. Erre szuper megoldás lehet a reggel történő hideg és meleg vizet váltakoztató arcmosás, illetve, ha a hidratálókrémünket egy mini arcmasszázzsal visszük fel. Ez beindítja az arc vérkeringését és a nyirok megfelelő működését. Ezek mellett a dohányzásból felszálló füst kiszárítja az amúgy is érzékeny, idővel kiszáradásra hajlamos bőrfelületet. Ezért kifejezetten fontos, hogy megfelelően ápoljuk ezt a területet is. Illetve nem lehet elmenni az elegendő mennyiségű folyadékbevitel mellett sem, hiszen egy krém se lesz hatásos enélkül. A sötét karikák egyik legkiemelkedőbb oka a hiperpigmentáció. Ez általában a napsugárzástól alakul ki. Sok más tényező mellett, ezért is nagyon fontos a fényvédő használata kiemelten erre a területre is. Minél több a képernyő előtt töltött idő, annál valószínűbb, hogy megerőltetjük a szemünket, ami arra ösztönözheti a körülöttük lévő ereket, hogy nagyobbak és jobban láthatóak legyenek.

A nem megfelelő étrend is okozhatja ezt az esztétikai elváltozást. Egyes vitaminok magas szintjének fenntartása nagyban hozzájárulhat a szem alatti sötét karikák megelőzéséhez és megszüntetéséhez. A K-vitamin nemcsak a vénákat és a kapillárisokat erősíti, hanem az egészséges keringést is elősegíti. Ha nem viszünk be elegendő mennyiséget belőle, a hajszálerek gyengülhetnek, kis mennyiségű vér képződik. Ez sötét, zúzódásszerű elszíneződésként jelentkezhet. A C-vitamin a bőr erősítésével segít megelőzni a sötét karikákat. Az A és E-vitamin pedig köztudottan támogatja a bőr egészséges működését.

Kiegészítő lehetőségek:

A kozmetikumokkal ideiglenesen csökkenteni lehet a sötét foltokat. Például egy narancsos árnyalatú korrektor szépen felveszi a harcot ellenük. Abban az esetben, ha ez is kevésnek bizonyult, optikailag tud segíteni, ha a belső szemzugba és a legsötétebb részekre olyan enyhén fényvisszaverő terméket alkalmazunk, amely elveszi a figyelmet a karikákról. Ilyen például a MAC Prep + Prime Highlighter Pen.

Nem elhanyagolható egy hatásos szemkörnyékápoló sem, melyet a hidratáló, nyugtató, gyakran ránctalanító képessége miatt is használunk. A kitágult erek zsugorodásának elősegítése érdekében hideg borogatást is alkalmazhatunk.

Összegezve: nagyszerű dolog a smink és a különböző krémek, de mindezek önmagukban nem sokat érnek, csak ideiglenes, kiegészítő megoldások. Ennél sokkal fontosabb a megfelelő táplálkozás, a folyamatos hidratálás, a fényvédő használata és a nyugodt, kiegyensúlyozott életre való törekvés. Még egy dolog, amiről ne feledkezzünk meg, hogy a szem alatti karikák természetes jelenségek. Tekintsünk rájuk úgy, mint egy indikátorra, ami azt mutatja, hogy jól működik a szervezetünk, és képes jelezni, ha valami nem a legjobb neki.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page