top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

Óceánok hulladékából készült cipő: létezik? A válasz igen!

A bolygónk vizeinek mértéktelen szennyezése egyre nagyobb problémát okoz a belekerülő hulladékoknak „köszönhetően”. Megdöbbentő adat, hogy az évente keletkező 300 millió tonna műanyagból –ami ugyanannyit nyom, mint a teljes emberi populáció, ráadásul 50%-a egyszer használatos- 8,3 millió tonna óceánjainkba kerül. Talán pont ezért egyre több nagy márka igyekszik zöldebbé tenni az eladásra kerülő kollekcióinak darabjait. Így van ezzel az Adidas is, akik piacra dobták a Parley Ultraboost cipőt, melynek nagy része óceáni hulladékból készül.

Kép forrása: Unplash

Az Adidas x Parley kollaboráció keretein belül előállított termékek páronként több mint tíz PET- palackot hasznosítanak újra. Az óceánok partjairól begyűjtött műanyagból különleges fonal készül, mely alkalmas a minőségi, környezetbarát lábbeli kialakítására, így ezek ökológiai lábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint ha kizárólag friss nyersanyagból jönnének létre. A cég leírása alapján a talp rész Continental, a köztalp pedig aktív boost habot tartalmaz, ami csökkenti a talaj és a lábak közötti ütközés erejét, azaz nagyfokú energia-visszatérést garantál. Ennek a talpbetétnek köszönhetően a cipő használata különösen kényelmes viseletet biztosít.

Ebből egyértelműen érzékelhető, hogy egy fast fashion márka is tud tenni a zöldebb jövőért, hiszen az Adidas ezen típusa ezzel az előrelépéssel a fenntartható és az öko-barát kategóriába sorolható, mely a recycled, azaz újrahasznosított címkét is magának tudhatja.

Kép forrása: unplash

Ezzel a kedvezőbb, környezetbarát gyártási folyamattal kevesebb víz, energia és vegyszer kerül felhasználásra. Így a jövőben valószínű ez lesz az egyetlen járható út élőhelyünk és emellett a nagy márkák fennmaradásához.






7 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page