top of page
  • Szombat Bernadett

Online vásárlás okosan!Ahogy minden más a vásárlás is kezd az online térbe szorulni. A vírus miatt, a boltok huzamosabb ideig zárva tartottak, így az egyetlen vásárlási lehetőséget az online webshopok, illetve a használt ruha adásvételre kifejlesztett oldalak nyújtották. Rengeteg tévhit és rémhír kering az internetes vásárlásról, de közel sem olyan veszélyes a megfelelő szabályok betartásával. Sőt, kifejezetten gyors, kényelmes, megkíméljük magunkat rengeteg sorbaállástól és a világ szinte bármely pontján shoppingolhatunk.

Az online térben való vásárlás során több probléma is felmerülhet. Egyrészt, hogy nem tudjuk felpróbálni, megfogni, rendesen megnézni a terméket. Másrészt riasztó lehet, hogy sok helyen nincs utánvételi lehetőség, így bankkártya adataink segítségével tudunk csak fizetni. Valamint sosem tudhatjuk pontosan mikor érkezik a termék; előfordulhat, hogy pár nap, de akár hetekbe is telhet a szállítás. Ha valamiért nem megfelelő számunkra a termék, macerás és költséges lehet a visszaküldés. A használt ruhákat árusító felületek még kevésbé szabályozottak és nem állnak ellenőrzés alatt így könnyen csalás áldozatai lehetünk. Na de mégis mit tegyünk, hogy élvezhessük az online vásárlás nyújtotta előnyöket?

Webáruházak és külföldi weboldalak

Először is fontos mindig utána nézni az oldalaknak, ahonnan vásárolni szeretnénk. Megbízható áruházakról pár perc alatt találsz véleményt az interneten. Ha kifejezetten ruha vásárlásról van szó, célszerű olyan webshopokat felkeresni, ahol a vásárlók feltölthetnek saját képeket, értékelhetik az kapott terméket, így te is tudsz következtetést levonni a minőségről, méretezésről. A legtöbb weboldalon pontosan feltüntetik a ruhák adatait, sőt személyre szabott lehetőségeket is felkínálnak, ha előzetesen megadjuk méreteinket. Miután megvan a kiválasztott termék, célszerű körülnézni az oldalon jobban, ugyanis internetes webáruházak esetében szinte kivétel nélkül mindig találhatunk valamilyen kedvezményt, kuponkódot, amelyet fizetésnél használhatunk fel. Illetve célszerű, egyszerre több terméket megrendelni egyben, az ingyenes szállítás érdekében. Fontos, hogy fizetés tekintetében legyünk körültekintőek.

Abban az esetben, ha tartunk az előre utalástól, kérjük csomagunkat valamilyen automatába vagy átvevő pontra így biztosan fent áll az utánvét lehetősége. A rendelés leadása előtt tájékozódjunk a visszavételi opciókról is, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő a termék. Legoptimálisabb esetben a cég, ingyenes visszavételi lehetőséget kínál, de olyan is előfordulhat, hogy a vásárló költségére viszik vissza a terméket, így ennek mindig érdemes utánajárni. Külföldi weboldalak esetén, még körültekintőbbnek kell lennünk. Bár hazánkban is viszonylag nagy kínálattal rendelkeznek a különböző webshopok, de mégis viszonylag szűk piacon van jelen a külföldi oldalakhoz képest. Ráadásul sok termékhez sokkal olcsóbban hozzájuthatunk az országhatáron kívül. Viszont bizonyos országokból érkező csomagok hiába tűnnek a termékek ára alapján kedvezőnek, az országhatáron hatalmas vám terheket számolhatnak fel rájuk. Ezért célszerű mindig pontosan utánajárni, hogy milyen módon küldi az adott cég a termékeit. Ezen kívül még inkább oda kell figyelni a megadott méretezésre, különböző országokban, különböző testalkattal és adottságokkal rendelkező emberek élnek, amely testalkatokhoz a méreteket szabják ez nem mindig feltétlenül az európai méretezés szerint alakul. Ami a fizetést illeti, az utánvéten kívül a lehető legbiztonságosabb fizetési mód a PayPal, amely plusz garanciát ad az esetleges pénzvisszafizetésre.

Használt ruha árusítás

A használt ruha vásárlása egyrészt pénztárca másrészt környezetkímélő megoldás. Rengeteg platformot találhatunk már, amelyeket ezt segítik elő, többek között a Facebook Marketplace, csoportok, Gardrobcsere, Livedorbe vagy a Gardróbom.

Ha másodkézből vásárolunk ruhát, szintén fontos körültekintőnek lenni. Rengeteg csalóval találkozhatunk ezeken a felületeken is. Ilyen esetben mindig nézzünk meg az eladó értékeléseit, itt információt kaphatunk az eddigi sikeres vagy sikertelen eladásairól és vásárlásairól. Ebben az eseteben az eladónak is veszélyes lehet egy utánvétes megoldás, így nehéz megtalálni azt az utat, amely mindkét fél számára kedvező lehet. Célszerű még olyan eladókat keresni, akik a közelben élnek, így személyes találkozó keretei között, akár fel tudjuk próbálni a terméket. Mindig nézzük meg alaposan, kérdezzünk rá az esetleges hibákra, kérjünk olyan képeket, amelyeken viseli az eladó, hiszen felvéve teljesen mást mutathat 1-1 darab. Ebben az esetben is célszerű lehet a csomag automata, csomagpont megoldás, hiszen az a leginkább nyomon követhető jelenleg.

Élvezzük ki az internet nyújtotta lehetőségeket. Válogassunk akár a világ másik végén lévő áruházak kínálatából vagy böngésszük a használtruha oldalakat, hatalmas kincseket foghatunk ki, töredék áron. De mindig figyeljünk a biztonságra, legyünk körültekintőek az eladóval és a fizetési feltételekkel egyaránt.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A Met gála

Az esemény, amely szinte mindenki számára ismert, ahol Hollywood apraja-nagyja tiszteletét teszi minden év május első hétfőjén, több mint 70 éve. De mi is valójában ennek a nagyszabású rendezvénynek a

Comentarios


bottom of page