top of page
  • Szerző képeBaltigh Rozina

“Praktikum. Funkcionalitás. Stílusos megjelenés”-Interjú a VALBONA Leather megálmodóival


A VALBONA Leather létrejötte Kabo Valbona kitartó munkájának köszönhető, akit az élet valamilyen úton-módon mindig emlékeztetett arra, hogy dolga van a táskákkal. Gyerekkora óta a divat szerelmese. Pár év kitérő után azt érezte, hogy habár szereti a munkáját, mégis hiányzik számára valami. Akkor mert nagyot álmodni, és mára már ezért a nehéz döntésért nők sokasága hálás. Nem sokkal a márka megalapítása után nővére, Blerta is csatlakozott hozzá, akivel azóta is szívükön viselik a tökéletes kiegészítők megalkotását. Táskáik a kimagasló minőségen és színválasztékon kívül azért is korszakalkotóak, mert olyan fontos, a mindennapokat jelentősen megkönnyítő dolgokra is hangsúlyt fektettek, amire általában a fast fashion cégek és a híres divatházak tervezői nem.


Mesélj kicsit magadról! Mióta érdekel a divat világa, és azon belül a designer pálya? Hogyan jutottál arra a döntésre, hogy saját márkát szeretnél?

Kabo Valbonának hívnak, a divat szerelmese vagyok, amióta az eszemet tudom. Már kislány koromban is nagy érdeklődést mutattam ennek irányába. Én varrtam a saját babáim ruháit, szetteket állítottam össze nekik egyes “alkalmakra”. Nagyon sokat festettem és rajzoltam is gyerekkoromtól egészen a középiskoláig, de amit még nagyobb szenvedéllyel csináltam, az a különböző kollázsok összeállítása: a legutolsó részletekig megterveztem egy-egy outfitet. Volt hozzá öv, ékszer, cipő és táska is, ez utóbbi volt számomra e tevékenység legizgalmasabb eleme, habár akkor még nem is sejtettem, hogy egy szép napon táskát fogok tervezni, sőt mi több, hogy saját táska márkám lesz… Azért sem, mert amikor elkezdődött a nagybetűs élet, a BGF Nemzetközi Kapcsolatok szakára jártam. A főiskolai tanulmányaim után pedig mesterképzésre mentem Belgiumba, ahol laza 8 évig éltem. Az ottani L’Oréal-nál helyezkedtem el, ahol Trade Marketingesként dolgoztam. Nagyon szerettem a munkámat és a feladatkört, de végig azt éreztem, hogy valami hiányzik az életemből. Eleinte nem foglalkoztam ezzel különösebben, de aztán amikor a kiégés határán álltam, döntenem kellett. Nem volt egyszerű, de a család és a barátaim támogatásával, és főleg nővérem hatására meghoztam azt a döntést, aminek köszönhetem a saját márkám megszületését. Otthagytam csapot-papot Belgiumban, a biztosat a bizonytalanért, ahogy többen is a szememre hányták, de én éreztem, hogy ezt most meg kell lépnem. Kimentem hát Barcelonába önmegvalósításra. Eleinte csak úgy voltam, nem csináltam semmi különösebbet. Aztán elkezdtem megint rajzolni, és valahogy mindig ugyanazt a motívumot rajzoltam újra és újra… Igen, táska volt a motívum, ami folyamatosan a rajzlapjaimon jelent meg. Gondoltam magamban, véletlenek nincsenek, oka van ennek is, így hát kerestem egy helyet, ahol az általam kigondolt táska testet ölthet. És Pedro személyében megtaláltam azt az embert, aki valóra váltotta a gyerekkori álmomat.

Miért pont a kiegészítők tervezése kezdett el vonzani és inspirálni?

Ahogy korábban említettem, lánykoromban nagyon szerettem különböző kollázsokat összeállítani. Ilyenkor elképzeltem egy eseményt, ahova hivatalos voltam, és lerajzoltam a ruhát, amiben szívesen megjelennék. A ruha önmagában természetesen nem elég egy teljes outfithez, így hát innen-onnan, különböző divat magazinokból kivágtam az adott ruhához illő ékszert, cipőt és természetesen a táskát. A táska nélkül egy outfit sem volt teljes. Azt hiszem, itt kezdődött el, itt fedeztem fel a kiegészítők, pontosabban a táskák iránti szenvedélyemet.

Mi volt az elsődleges célotok, amikor megalapítottátok a VALBONA márkát? Mit szerettetek volna ezekkel a termékekkel elérni?

A márkát én alapítottam 2016-ban, és nem sokkal utána a nővérem, Blerta is csatlakozott. Kezdetben mondhatni, hogy a saját igényeinket elégítettük ki az általam tervezett modellekkel. Hogy értsétek: mint - majdnem - minden nőnek, nekünk is nagyon sok táskánk volt, ám mindegyikben találtunk valami kivetnivalót, pontosabban mindegyikből hiányoltunk valamit. Így, mivel mindketten marketinges végzettségűek vagyunk, elkezdtünk a 4P mentén gondolkodni. Összegyűjtöttük a hiányosságokat, és beletettük a táskáinkba. Ez önmagában viszont nem volt elég, hiszen ahány nő, annyi stílus és főleg annyi életvitel. Ez utóbbi szempont a legfontosabb, ezt már a tervezés kiindulópontja nálunk. Ugyanis a nővérem és én is úgy gondoljuk, hogy az életvitelünk határozza meg, hogy a nagyon sok szép táska közül végül melyik mellett döntünk. Nem ritka, hogy azt halljuk vásárlóinktól, hogy minden táskánk olyan szép, nem tudnak választani. Ilyenkor - amellett, hogy örömtáncot járunk - azt szoktuk javasolni, hogy gondolják át az életvitelüket, és rá fognak jönni, melyik táska illik a leginkább hozzájuk. A VALBONA márka azoknak a nőknek szeretne állandó társa lenni, akiknek a nap során számos szerepben kell helytállniuk, így a stílusos megjelenés mellett a praktikumot is szem előtt kell tartaniuk. Az elmúlt közel 5 év azt mutatja, hogy sikerült elérnünk célunkat. A VALBONISTÁK száma napról-napra nő, és ez csak megerősít minket abban, hogy jó úton járunk.

Egyik missziótok, hogy inspiráljátok a nőket. Hogyan tudjátok munkáitokkal megtenni ezt?

Ahogy arról már az interjú elején is meséltem, a VALBONA egy igazi szerelem márka. Egy kislánynak - akinek, amióta az eszét tudja, a divat a szenvedélye - volt egy álma, amit soha nem adott fel. Mindig is éreztem, hogy hiányzik valami az életemből, hogy valahogy nem teljes a kép. A legtöbb ember talán csak eddig jut el, és nem foglalkozik tovább a hiányérzetével. Én azonban szerencsés voltam - és vagyok - amiért olyan támogató családom és barátaim vannak, akik végig hittek bennem, és emlékeztettek arra, hogy kemény munkával és akarattal minden álmom valóra válhat. Ezért örökre hálás leszek nekik, és ezt a motivációt, ezt az erőt szeretném a márkán keresztül közvetíteni nőtársaimnak. Nagyon nehéz a mai világban nőként érvényesülni, hiszen egy nőnek több szerepben kell helytállnia nap mint nap. Természetesen minden helyzetben 100%-ot kell nyújtania, ami valljuk be, nem egyszerű, ezért minden támogatásra szükségünk van. Éppen ezért gondolom, hogy nekünk nőknek feladatunk egymást önzetlenül segíteni, támogatni és ösztönözni. A VALBONA rajongók tábora folyamatosan nő, ez megerősít minket abban, hogy filozófiánk egyre több nőt elér és megérint.


Biztosan sokan kíváncsiak, hogyan születik meg egy eladásra kész táska. Milyen munkafolyamatokon megy keresztül?

Ahogy korábban említettem, a VALBONA márka megalapításához az vezetett, hogy még nem találtam meg azt a táskát, ami minden szempontból kielégíti az igényeimet. Ez az, ami inspirál minden táska tervezésekor. Így jött létre a Working Mom, a Shopper 2in1, a négyféleképp hordható Lilly clutch-unk, a Nikol womanboss táskánk és sorolhatnám tovább. Először megszületik bennem az ötlet, vagyis inkább az igény. Ezt papírra vetem, aminek az eredménye egy elég részletes rajz, egészen az utolsó csavarig. Ezt követően készül el a szabásminta, az alapján pedig az ún. kontraminta. Ezt addig finom hangoljuk, amíg tökéletes nem lesz a végeredmény, ugyanis ezalapján gyártjuk az adott modellt.

Hogyan választjátok ki a színeket?

A színek tekintetében azt tudom mondani, hogy természetesen követjük az aktuális trendeket, azonban többnyire az adott modell dönti el leginkább, hogy melyik színt választjuk. Lehet, hogy furcsának hangzik, de valahogy nem minden szín áll jól minden fazonú táskának.


A fenntarthatóság egy igen fontos téma a mai világban. Tudom, hogy nektek is prioritás ennek a figyelembevétele. Ti mit tudtok tenni az ügy érdekében?

A fenntarthatóság kulcsfontosságú számunkra, és az ezzel kapcsolatos feladatokat be is építettük üzleti politikánkba és a gyártási folyamatba. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már az alapanyag, azaz a bőr kiválasztása és beszerzése is a fenntarthatóság jegyében történik. Olyan ún. maradék prémium olasz bőröket vásárolunk fel, amelyek nem kerültek felhasználásra egy-egy nagyobb gyártónál. (Egy érdekesség: a Nikol táskánknál használt bőrök egyike a Prada gyárból származott.) Majd a gyártás során minden bőrt maximálisan igyekszünk felhasználni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy először kiszabjuk a legnagyobb méretű táskát, majd ezután szabjuk ki a kisebb táskákat, illetve a legvégén az apróárut, mint például pénztárcát, bankkártyatartót, karkötőt. Ennek a fenntarthatóság érdekében történő gyártási folyamatnak eredményeképp minden színből csak korlátozott mennyiségű táska, termék tud csak elkészülni, amelyet a későbbiekben nem tudunk reprodukálni, hiszen az alapanyag eleve korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, és ráadásul az utolsó darabka bőrt is felhasználjuk maximálisan. Ezzel amellett, hogy teszünk a környezetünk fenntarthatóságáért, azt is biztosítani tudjuk rajongóink számára, hogy az általuk kiválasztott táska ugyanolyan egyedi legyen, mint ők maguk. Táska nélkül el se tudunk indulni otthonról. Mely szempontok, tulajdonságok a legfontosabbak, amelyeket egy táska megálmodásánál fontosnak tartasz?

Praktikum. Funkcionalitás. Stílusos megjelenés. Számomra ez a három legfontosabb szempont. Természetesen a megjelenés mellett, ami szintén lényeges, hiszen a kiegészítő az, amely teljessé tesz egy outfit-et. A nővéremmel együtt folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden táskánk megfeleljen ezeknek a kritériumoknak. A praktikum és a funkcionalitás hiánya más táskákban volt az, ami a márka megalapításához vezetett. A praktikum azért, mert ahogy már korábban említettem, egy nőnek számos szerepben kell helytállnia nap mint nap. Egy nő a táskájában hordja az egész életét, ezért fontos, hogy egyszerűen és gyorsan hozzáférjen ahhoz, amire éppen szüksége van. Ezért ügyelünk arra, hogy minden táskánkba beletegyük azokat az elemeket, amitől a táska praktikus és funkcionális lesz: ilyen például a kulcstartó az örökké elkallódó kulcscsomónak, vagy a mini pénztárca a Lilly clutch-unkban, amelyet azért tettünk bele a táskába, hogy megoldjuk az örök “vajon a mostani pénztárcám beleférne ebbe a táskába?” kérdést minden nő számára.

Hogyan lehet igazán praktikussá tenni egy táskát, kiegészítőt?

Azzal, hogy olyan tulajdonságokkal látjuk el, amelyek megkönnyítik tulajdonosának életét. Ezért is javasoljuk minden vásárlónknak, hogy gondolja át az életvitelét, mielőtt eldönti, melyik táskát vegye. Mivel minden nő egyedi, és minden nőnek más és más az életvitele, igyekeztünk mindegyikhez a megfelelő táskát megalkotni. A Working Mom táskát például a dolgozó anyukáknak terveztük: van benne hely a pelenkának, a váltó ruhának, a nassolni valónak, a kulacsnak, és persze a laptopnak is van egy külön rekesz. A táskába beépített kulcstartó segítségével pedig egy laza mozdulattal a kezünkben lehet az örökké elkallódó kulcscsomó. Foghatja kézben, hordhatja háton, akárhogy is stílusosan mutat vele a tulajdonosa, akár a munkahelyére igyekszik, akár a játszótéren van éppen a gyerekkel. A Shopper 2in1 - shopper táska + crossbody clutch kombináció - pedig az aktív nőnek készült, aki munka után nem egyenesen haza megy, így ezzel a táskánkkal minden eshetőségre felkészült. És sorolhatnám tovább a modelljeinket, de mindegyikre 3 alapvető tulajdonság igaz: praktikus, funkcionális, stílusos.

Melyik projektetekre vagy a legbüszkébb?

Minden általam vagy általunk megálmodott és gyártott modellre büszkék vagyunk, de ha mégiscsak ki kellene emelni egyet, az a Working Mom táska lenne. Nem csak azért, mert a márka születését követően ez volt az első komplex modellünk, hanem főleg azért, mert az International Design Awards (IDA) bronz érmet ítélt oda nekünk ezért a modellért 2018-ban.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A márka idén ünnepli az 5. születésnapját, szóval ősszel biztosan lehet számítani meglepetésekre. Ezen kívül, terveink szerint ősszel egy másik, az erősebbik célcsoport számára is készülünk meglepetéssel… Szóval mindenképp érdemes lesz követni az eseményeket!

Ezek az idei terveink. Hosszú távú célunk, hogy az értelmező szótárban a táska mellett a VALBONA szerepeljen.

Köszönjük a Fashion Diffusion Hungary-nek az interjút, a lehetőséget, de főképp azt, hogy elköteleztétek magatokat a magyar tervezők mellett.



Fotók:

Csikós Árpád (@arpadcsikosphoto)

Bakos Tamás (@envagyoktamas)

Kudar Zsolt (@zsoltkudar)

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page