top of page
  • Szerző képeTóth Anita Zsanett

Sötét, kortárs, gender neutrális - ez a Hidegvér


A magyar márka különleges, merész stílusával már 2016 óta a magyar divatipar meghatározó szereplője. A márka filozófája az, hogy mindenki számára elérhető, aktuális, a jelenre reflektáló darabokat alkosson etikus módszerekkel.


Meséljetek picit magatokról! Kik vagytok ti és hogyan alakult meg a „Hidegvér” márka? A Hidegvér márka magját Tomi és Csabi alkotja, egy dekoratőr és egy tervezőmérnök. 2016 nyarán egy baráti beszélgetés során pattant ki a Hidegvér ötlete a fejünkből. Azt taglaltuk, hogy nincs olyan ruhamárka a hazai piacon, ami elérhető áron kínálna ízlésünknek megfelelő és hozzáférhető darabokat. Mivel mindketten divatfanatikusok vagyunk, elhatároztuk, hogy próbából létrehozunk egy márkát, ez lett aztán 2016 őszén a Hidegvér. Körülbelül egy évvel ezelőtt találtam rátok az Instagramon. A Hidegvér márka teljesen más stílust képvisel, mint a megszokott magyar divat. Mi volt az oka annak, hogy ennyire eltérő brand-et alapítottatok? Olyan ruhákat akartunk készíteni, amiket mi is szívesen hordunk, tulajdonképpen első kollekciónkat magunknak és barátainknak állítottuk össze. Évtizedek óta figyeljük a hazai és nemzetközi divat alakulását és nem voltunk elégedettek a magyarországi divatvilág felhozatalával, belterjességével. Milyen mérföldkövek voltak az alapítás óta (2016) a márka életében? Az első minikollekciónk kb. összesen 30 darabból állt, azzal viccelődtünk, hogy ha nem sikerül eladjuk, akkor rituálisan felgyújtjuk a ruhákat valami különleges helyszínen. Szerencsére a ruhák pár hét alatt gazdára leltek, így lelkesen ugrottunk neki az új darabok tervezésének. Ez volt talán a legfontosabb mérföldkő, hogy az első kollekciónk értő közönségre leltek. Utána meg a többi kő jött sorra: ismert zenészek, dj-k, kreatív emberek kezdték hordani ruháinkat. És a mostani legfontosabb mérföldkő: a világjárvány két hónap kiesést jelentett a boltok és nagykerek leállása miatt, de sikerült talpra állnunk és egy új 2020-as nyári kollekciót összeállítanunk, minden nehézség ellenére.

Hogyan inspirálódtok újra és újra, úgy hogy közben a „sötét, kortárs” vonal megmarad? Folyamatos az inspirálódás: bújjuk az instagramot, divatmagazinokat, könyveket. Ha valami megihlet, az lementjük, lefotózzuk, leskicceljük. Fő inspirációs forrásunk a zenei szubkultúrák, stílusok, az ún. „youth culture”alakulása. Szintén rajongunk a különböző klasszikus és kortárs munkaruhákért, technikai- és sportöltözetekért. De van, amikor egy gyerekkori mozi emlék vagy egy ütős utcai szett serkent alkotásra.


Mi csak a kész termékeiteket látjuk, de mit kell tudnunk az előtte lévő munkafolyamatról? Ahogy gyűlnek az inspirációk, szépen születnek a skiccek, vázlatok. Időnként összeülünk és megtárgyaljuk mi megvalósítható vagy illik bele az épp aktuális koncepcióba. Sok természetes pamutot, lent használunk a technikai anyagok mellett, ezeket mindig hazai nagykerekből szerezzük be, igyekszünk európai gyártótól származó termékeket beszerezni. Tomi édesanyja modellező, elkészíti a prototípust, amit azután tesztelünk, jönnek a módosítási körök. ezután elkészül a végleges darab, méretezés stb. Legtöbb darabunk műhelyünkben készül, csak az egyszerűbb daraboknál segít be egy budapesti varroda. A termékeiteket milyen árkategóriába pozicionáljátok? Már a kezdetekkor az volt a célunk, hogy mindenki számára megfizethetők legyenek ruháink, de minden alapanyagunk és alvállalkozónk etikus legyen. Költségeinket alacsonyan tartva sikerül árainkat picivel a fast fashion árszint fölé igazítani. Hol találjuk meg a márkátokat? A Hidegvér aktuális kollekcióit csak fizikai boltokban lehet megvásárolni: a Madách téren a Raktaar nevű boltban megtalálható a teljes skála, a Király utcai Lollipop Factoryban egy kisebb válogatás. Mit üzentek azoknak, akik ezt elolvassák? Azoknak, akiknek megtetszettek a ruháink, azt üzenjük, hogy kövessenek Instagramon illetve Facebookon, mert ott minden újdonságunkról (amik folyamatosan készülnek) hírt adunk. Köszönjük szépen!


103 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page