top of page
  • Szerző képefashiondiffusion

3 tipp, hogy te is a felkapott skandináv divat szerint öltözködhess

Frissítve: 2022. febr. 26.

Svédország, Dánia és Norvégia nem csak az átlagosnál jobb életszínvonaláról, a csodálnivaló enteriőrjéről, a sarki fényről és a zord időjárásáról híres, hanem a szinte önálló fogalommá vált skandináv divatról is. Az északi régió stílusa az eleganciájáról, praktikusságáról és izgalmas minimalizmusáról ismert, amely nem hiába inspirálja az embereket szerte a világon. A szemet vonzó kinézetüket szerencsére könnyű újraalkotni, ugyanis sikkes öltözködésüknek a titka valóban az egyszerűségben rejlik.

Kép forrása: unplash.com


  1. Rétegezz!

Az igazi skandináv külső elengedhetetlen részlete a többféle oversized darab egymás fölé rétegzése, amelynek kultusza bizonyára az északi régióra jellemző hideg éghajlatra vezethető vissza. Egy garbós felső az ujjatlan ruha alatt, egy kötött pulcsi a ruhán vagy egy mellény a blúzon frissé és légiessé varázsolja a megjelenést, de bátran felvesznek egy meleg pulóvert egy laza szoknyával is. Sikerül mindezt úgy összepárosítaniuk, hogy egy pillanatra sem kelt bennünk furcsa érzetet, inkább a lenge és az elegáns szó, valamint a jó stílusérzék jut eszünkbe.


  1. Ne gondold túl!

Másik nélkülözhetetlen kulcsa a skandináv öltözködésnek a jó alapdarabok kiválasztása, amelyet később könnyedén tudnak az előbb említett módon egymás alatt vagy felett viselni. Ilyen a farmer, a fekete szűk nadrág, de valamilyen bővebb szárú alsó ruházat se maradhat ki, különösen kedvelik ebből a fazonból a szürke színűeket. A meleg, kötött garbók minden mennyiségben jöhetnek, ahogyan a laza, nagyobb méretű ingek és blézerek is, de egyre nagyobb divatjukat élik a tőlünk északabbra fekvő országokban a mellények. Ha pedig valamivel még jobban fel szeretnék dobni a kinézetüket, akkor szívesen nyúlnak asszimetrikus darabokhoz, ezen kívül megmagyarázhatatlan módon vonzódnak a csíkos holmikhoz is.


  1. Válogass kedvenc színeik közül!

A fekete, a fehér, a különböző föld és neutrális színek, illetve a pasztell árnyalatok állnak legközelebb a skandinávok szívéhez, de mindezek közül talán mégis a fekete a befutó. A teljesen sötét outfit sem riasztja meg őket, ezt is méltósággal, kifinomultan tudják magukon viselni az unalom érzése nélkül. A minimalista és monokróm ruhakompozíciók egyébként is népszerűek náluk. Egyik trükkjük, amivel igazán összhangba tudják hozni az öltözéküket, hogy a fő ruhadarabtól néhány fokkal világosabb vagy sötétebb kiegészítőket, például sálat, övet, cipőt vagy táskát választanak.


Az északi országokra különösen jellemző a funkcionalitás fontosságának figyelembevétele, egyrészt az időjárás miatt, másrészt a környezet védelme érdekében. Bizony nem csak a sikkes, szofisztikált öltözködést érdemes ellesni a skandinávoktól, hanem a fenntarthatósághoz való hozzáállásukat is. Az érintett országok köztudottan élen járnak ezen a területen is, tehát nem maradhatott ki ebből a divatipar sem: a minőség, a hosszú élettartam és az újrahasznosítás mind alapkövei lettek az ottani divatnak.


A skandinávoknak kétségkívül jó a stílusérzékük, a divat a mindennapi életük igazán fontos részét képezi. Az egész világ csodálja öltözködésüket és az általuk létrehozott fashion márkákat. A hűvösebb éghajlatot az előnyükre kovácsolják, a réteges öltözködés ellenére is mindig mutatós, erőlködésmentes a megjelenésük.


Forrás:
15 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page